Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Temat: Czy zaciski z 2009 roku pasują do 159 z 2007 roku?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz AutoDS Zobacz post
    Troszkę to dziwne mi się wydaje, że takie same klocki miałyby być do tarcz 330mm i 305mm... nie sądzisz..? Jaki miałoby sens wsadzanie tarcz 330mm, skoro powierzchnia tarcia klocka o tarcze byłaby taka jak przy sporo mniejszej tarczy 305mm ?
    OK, dziś byłem, przymierzałem i stwierdzam co następuje:
    - są trzy rodzaje zacisków w 159, a nie dwa tak jak do tej pory myśleliśmy

- jedne standardowe, tu nie trzeba zbędnego tłumaczenia, występują z tarczami 305mm;

- natomiast to czego nie wiedziałem i pewnie większość z Was też nie, to, że są dwa rodzaje zacisków Brembo. Jedne występują w Alfach z silnikami 2,4 i 3,2 (+ TI z dowolnym silnikiem jeśli się nie mylę) od początku produkcji do teraz i one są montowane na tarczach 330mm i w nich są większe klocki.

- z kolei od MY2008 pojawiły się nowe zaciski czterotłoczkowe, są one delikatnie mniejsze z zewnątrz, ale co najważniejsze występują ze zwykłymi tarczami 305mm i z klockami takimi samymi jak są w zaciskach standardowych (mniejsze niż te współpracujące z tarczami 330mm); [Mariusz AutoDS, to potwierdza, że Twoja wątpliwość była uzasadniona]

- z powyższego wynika jasno, że jedne Brembo nie są kompatybilne z drugimi (przynajmniej nie bez wymiany tarcz i klocków, a być może całych piast), ale za to mniejsze Brembo są kompatybilne ze zwykłymi... jest tylko jeden warunek, którego jeszcze nie sprawdziłem, bo dziś nie miałem już na to czasu i mozliwości. Chodzi mianowicie o wspomniany wcześniej rozstaw śrub w jarzmie (czyli rozstaw śrub za pomocą których zacisk montowany jest do piasty). I tu prośba - może ktoś z Was mógłby sprawdzić jaki jest ten rozstaw przy standardowych zaciskach?

To pozwoliło by odpowiedzieć na pytanie, czy zmiana zacisków ze zwykłych na mniejsze Brembo jest możliwa, a nawet co więcej, czy jest możliwa bez zmiany reszty komponentów, czyli klocków i tarcz. To oznacza znacznie mniejsze koszty całej inwestycji i możliwość podłączenia "Plug&Play

Dlatego uważam, że to cenna informacja i będę wdzięczny za jej sprawdzenie, wtedy temat hamulców i ich przeróbek będziemy mieli w większości opanowany!
    Pozdrawiam Camil

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

ja nie mam jak tego sprawdzić - intryguje mnie tylko jaka jest skuteczność tych "małych" brembo? czyli jednym słowem co to daje w ogóle, skoro tarcza i klocek ten sam?
    Największy problem w hamulcach to chyba odprowadzenie ciepła... czyli co, 4 tłoczki robią to lepiej niż 2? (nawet nie wiem, czy zwykłe mają 2, czy jeden + sanki)...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Zwykłe mają 1 tłoczek i zacisk pływający

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    czyli co, 4 tłoczki robią to lepiej niż 2?
    Moje uwagi co do std. Brembo 4-tłoczkowych:
    -nie sprawdziły mi się zamienniki klocków, najlepiej hamują oryginały (nie wiem kto je produkuje), ale tanie nie są,
    -tarcze brembo 330mm oryginalne wbrew pozorom są właśnie bardzo tanie,
    -ten zestaw to żadna żyleta, na zimno hamują gorzej niż po rozgrzaniu,
    -jedyną zaletę jaką widzę (poza wyglądem) to znakomita stabilność przy hamowaniu z dużych prędkości (i pewnie o to chodziło konstruktorom).

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Różne Alfy... i nie tylko :)

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    ja nie mam jak tego sprawdzić - intryguje mnie tylko jaka jest skuteczność tych "małych" brembo? czyli jednym słowem co to daje w ogóle, skoro tarcza i klocek ten sam?
    Największy problem w hamulcach to chyba odprowadzenie ciepła... czyli co, 4 tłoczki robią to lepiej niż 2? (nawet nie wiem, czy zwykłe mają 2, czy jeden + sanki)...
    Hmmm... skuteczność jest sporo wyższa niż zwykłych hamulców, ale oczywiście niższa niż tych z większymi tarczami (mniejsza powierzchnia działania klocka na tarcze). I nie chodzi tutaj o odprowadzanie ciepła, bo 4 tłoczki nie mają tu nic do rzeczy, ale z siłą i rozłożeniem tej siły na klocku i tarczy. Czyli najbardziej bezpośrednie przełożenie na skuteczność hamowania

Słowem - te mniejsze brembo i ich instalacja jest imho najlepszą alternatywą dla osób chcących polepszyć hamulce w swoich autach (oczywiście dotyczy to wersji z "małymi silnikami"). A dlatego najlepsza w mojej ocenie, bo nie trzeba zmieniać całych piast, tarcz, klocków i pewnie jeszcze kilku innych rzeczy, a więc koszty całej operacji są stosunkowo bardzo niskie. Szczególnie polecam przemyśleć taki "upgrade" wraz z zawirusowaniem silnika. Bo to często pomijany aspekt. A biorąc pod uwagę koszty wcale nie wychodzi to zbyt drogo.

P.S. To jest jeszcze informacja do potwierdzenia. Jak już porównam rozstaw śrub mocujących zaciski standardowe i Brembo, wtedy dam znać na 100%

P.S.2 Jeśli kogoś zainteresuje taka wymiana u siebie i chciałby kupić takie zaciski, to proszę na info na PW.
    Pozdrawiam Camil

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał camil Zobacz post
    I nie chodzi tutaj o odprowadzanie ciepła, bo 4 tłoczki nie mają tu nic do rzeczy, ale z siłą i rozłożeniem tej siły na klocku i tarczy. Czyli najbardziej bezpośrednie przełożenie na skuteczność hamowania
    Hmmm... częściowo się zgodzę, ale nie do końca.
    1. Odprowadzenie ciepła to bardzo ważny element, ale zależy bardzo od tarczy i klocków, więc OK, pomijamy
    2. Rozłożenie siły na klocku - OK, zgoda, ale... zaraz będzie o "ale"
    3. Wielkość siły na klocku - nie zgadam się, bo...

no właśnie - zarówno wielkość siły, jak i jej rozłożenie są pewnie lepsze przy 4-tł. brembo, ale co to za różnica, skoro przy maksymalnym hamowaniu tarcza jest po prostu zatrzymywana (blokada kół) i nie ma znaczenia, czy zrobi to 1 tłoczek + sanki, czy 4 tłoczki. Oba systemy potrafią zablokować koło, po czym wchodzi ABS i robi dalej to samo z dużą częstotliwością. Zatem jaka różnica?

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to lepiej (szybciej) działający ABS przy 4 tłoczkach? Ale to już niech potwierdzi ktoś, kto ma z tym do czynienia, bo ja tyko gdybam
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

I tu prośba - może ktoś z Was mógłby sprawdzić jaki jest ten rozstaw przy standardowych zaciskach?
    Wiesz już coś na ten temat?
    Czy mniejsze zaciski Brembo dla tarcz 305mm pasują w miejsce jednotłoczkowych?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Od 2008 roku weszły delikatnie mniejsze zaciski (klocki są te same

.
    Odniosę się tylko do powyższego cytatu. Klocki w zaciskach Brembo w Alfach z silnikami 2.4/3.2 są inne niż w zaciskach Brembo w 1.9kach.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Odniosę się tylko do powyższego cytatu. Klocki w zaciskach Brembo w Alfach z silnikami 2.4/3.2 są inne niż w zaciskach Brembo w 1.9kach.
    Chyba nie czytałeś całego tematu, bo Camil zdementował to jakoby miały być te same.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Fakt. Doczytałem dopiero teraz. Tak czy inaczej, lepiej jest napisać to w dwóch miejscach, żeby oszczędzić komuś problemu
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson