OK, dziś byłem, przymierzałem i stwierdzam co następuje:
- są trzy rodzaje zacisków w 159, a nie dwa tak jak do tej pory myśleliśmy
- jedne standardowe, tu nie trzeba zbędnego tłumaczenia, występują z tarczami 305mm;
- natomiast to czego nie wiedziałem i pewnie większość z Was też nie, to, że są dwa rodzaje zacisków Brembo. Jedne występują w Alfach z silnikami 2,4 i 3,2 (+ TI z dowolnym silnikiem jeśli się nie mylę) od początku produkcji do teraz i one są montowane na tarczach 330mm i w nich są większe klocki.
- z kolei od MY2008 pojawiły się nowe zaciski czterotłoczkowe, są one delikatnie mniejsze z zewnątrz, ale co najważniejsze występują ze zwykłymi tarczami 305mm i z klockami takimi samymi jak są w zaciskach standardowych (mniejsze niż te współpracujące z tarczami 330mm); [Mariusz AutoDS, to potwierdza, że Twoja wątpliwość była uzasadniona]
- z powyższego wynika jasno, że jedne Brembo nie są kompatybilne z drugimi (przynajmniej nie bez wymiany tarcz i klocków, a być może całych piast), ale za to mniejsze Brembo są kompatybilne ze zwykłymi... jest tylko jeden warunek, którego jeszcze nie sprawdziłem, bo dziś nie miałem już na to czasu i mozliwości. Chodzi mianowicie o wspomniany wcześniej rozstaw śrub w jarzmie (czyli rozstaw śrub za pomocą których zacisk montowany jest do piasty). I tu prośba - może ktoś z Was mógłby sprawdzić jaki jest ten rozstaw przy standardowych zaciskach?
To pozwoliło by odpowiedzieć na pytanie, czy zmiana zacisków ze zwykłych na mniejsze Brembo jest możliwa, a nawet co więcej, czy jest możliwa bez zmiany reszty komponentów, czyli klocków i tarcz. To oznacza znacznie mniejsze koszty całej inwestycji i możliwość podłączenia "Plug&Play
Dlatego uważam, że to cenna informacja i będę wdzięczny za jej sprawdzenie, wtedy temat hamulców i ich przeróbek będziemy mieli w większości opanowany!![]()