Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: Sprzęgło czy dwumas w 1.9 JTD

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

A czy ktoś się orientuje jak to jest z 1.9 MJTD 16v?? Od czego można zaadaptować sprzęgło i dwumas?? Słyszałem, że dwumas można po przeróbce zastąpić jednomasem?? Przydaje się to podobno w przypadku podnoszenia mocy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gorzkowice
    Auto
    147

Domyślnie

wszystko fajnie co do sprzęgła z 1.8 do jtd tylko pytanie co z wysprzeglikiem te sprzęgła maja zupełnie inna zasadę wysprzeglania..... jak by ktos mugł udzielic wiecej informacji na ten temat gdzyz moja alfka stoi od paru dni z powodu braku sprzegła...

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

TS nie ma dwumasu to zwykle kolo zamachowe a kwestia wysprzeglania chyba nie wchodzi w gre? niech sie ktos wypowie co mial z tym do czynienia
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Embrion Avatar MarcinGP
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 1,9 JTD 140KM

Domyślnie potwierdzenie

Potwierdzam! Ja co prawda nie miałem podobnej przypdłości ale mechanik z Piaseczna, o któym pisze kolega jest na prawdę dobry (wie co mówi i wie co robi) moja bella właśnie teraz jest u niego. A on robi tylko AR więc pewnie w przypadku przekładek ma racje - czasami producenci robią części "inne" tylko po to aby były "inne" i inaczej kosztowały. Jeżeli dwumas starcza na okolo 200kkm to nawet gdyby wymieniony padł po 130kkm - 150kkm to i tak przeżyje to auto (a jeżeli nie, to pewnie będzie jeżdził już nim kto inny kto kupił za bezcen). Przyznam tylko jedno: montując część "dedykowaną" psychicznie zawsze się lepiej człowiek czuje bo inaczej może pozostać niesmak nawet gdy zamiennik sie sprawdzi... kwestia podejscia ;-)

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Nie jest powiedziane, że trzeba wymieniaćsprzęgło, ale silnik przy wymianie dwumasu jest rzebrany więc warto by było zrobić i to, jedne koszta... No chyba, że sprzęgło jest nowo założone więć wtedy nie ma konieczności. A co do przekłądki z 1.8ts, to informacje mam od mechaniora od naszych Belli z Piaseczna, a on zajmuje się tylko włoskimi autami więc chyba wie co mówi, zresztą mój znajomy ma w 1.9jtd sprzęgło od benzyniaka i nie narzeka, więc warto zaczerpnąć info u mechaniorów, zawsze koszta mniejsze. Dajcie znać jak już ktoś na 100% sprawdzi.
    [Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
    "[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"

merlin007
    Gość

Domyślnie

Ciekawy jestem ile osób już porwało się na taka adaptacje koła zamachowego od 1.8 ts do 1.9jtd. Najlepiej jakby wypowiedziały się te osoby jak to się sprawuje

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sebuchooo88
    Mieszka w
    Wąbrzeźno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

to moze ja sie dolacze moja Alfa 156 1.9 jtd 99r wlasnie stoi u mechanika i montuje nowe sprzeglo (same sprzeglo bez dwumasu) a wymieniam dlatego ze przy ruszaniu dosc mocno szarpala i czasami troche ciezko wchodzily biegi, pedal sprzegla lekko chodzil.. dzisiaj ma byc do odbioru i zaraz napisze jak wrazenia i czy bedzie dobrze i czy wystarczyla sama wymiana sprzegla

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Wymieniasz to co jest zepsute, ja wymieniłem tylko sprzęgło- po co wymieniać sprawną część

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Wymieniasz to co jest zepsute, ja wymieniłem tylko sprzęgło- po co wymieniać sprawną część
    Oczywiscie, o ile dwumas jest dobry i nie wskazuje na zuzycie ';]
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Sebuchooo88 Zobacz post
    to moze ja sie dolacze moja Alfa 156 1.9 jtd 99r wlasnie stoi u mechanika i montuje nowe sprzeglo (same sprzeglo bez dwumasu) a wymieniam dlatego ze przy ruszaniu dosc mocno szarpala i czasami troche ciezko wchodzily biegi, pedal sprzegla lekko chodzil.. dzisiaj ma byc do odbioru i zaraz napisze jak wrazenia i czy bedzie dobrze i czy wystarczyla sama wymiana sprzegla
    Sprawdźcie sobie i ewentualnie wymieńcie wysprzęglik. Kosztuje koło 100 zł a pada w mgnieniu oka i ma żywotność podobną jak sprzęgło. To duperel który jak się mocno rozcieknie unieruchomi wam samochód. Mi jak padł to nawet samochodu nie mogłem wysprzęglić i biegu wbić także auto na pierwszym biegu do domku dokulałem.

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

dokładnie, a wysprzęgliki padają zazwyczaj w niedługim czasie po wymianie sprzęgła
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin