A czy ktoś się orientuje jak to jest z 1.9 MJTD 16v?? Od czego można zaadaptować sprzęgło i dwumas?? Słyszałem, że dwumas można po przeróbce zastąpić jednomasem?? Przydaje się to podobno w przypadku podnoszenia mocy
A czy ktoś się orientuje jak to jest z 1.9 MJTD 16v?? Od czego można zaadaptować sprzęgło i dwumas?? Słyszałem, że dwumas można po przeróbce zastąpić jednomasem?? Przydaje się to podobno w przypadku podnoszenia mocy
wszystko fajnie co do sprzęgła z 1.8 do jtd tylko pytanie co z wysprzeglikiem te sprzęgła maja zupełnie inna zasadę wysprzeglania..... jak by ktos mugł udzielic wiecej informacji na ten temat gdzyz moja alfka stoi od paru dni z powodu braku sprzegła...
Potwierdzam! Ja co prawda nie miałem podobnej przypdłości ale mechanik z Piaseczna, o któym pisze kolega jest na prawdę dobry (wie co mówi i wie co robi) moja bella właśnie teraz jest u niego. A on robi tylko AR więc pewnie w przypadku przekładek ma racje - czasami producenci robią części "inne" tylko po to aby były "inne" i inaczej kosztowały. Jeżeli dwumas starcza na okolo 200kkm to nawet gdyby wymieniony padł po 130kkm - 150kkm to i tak przeżyje to auto (a jeżeli nie, to pewnie będzie jeżdził już nim kto inny kto kupił za bezcen). Przyznam tylko jedno: montując część "dedykowaną" psychicznie zawsze się lepiej człowiek czuje bo inaczej może pozostać niesmak nawet gdy zamiennik sie sprawdzi... kwestia podejscia ;-)
[Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
"[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"
Ciekawy jestem ile osób już porwało się na taka adaptacje koła zamachowego od 1.8 ts do 1.9jtd. Najlepiej jakby wypowiedziały się te osoby jak to się sprawuje
to moze ja sie dolaczemoja Alfa 156 1.9 jtd 99r wlasnie stoi u mechanika i montuje nowe sprzeglo (same sprzeglo bez dwumasu) a wymieniam dlatego ze przy ruszaniu dosc mocno szarpala i czasami troche ciezko wchodzily biegi, pedal sprzegla lekko chodzil.. dzisiaj ma byc do odbioru i zaraz napisze jak wrazenia i czy bedzie dobrze
i czy wystarczyla sama wymiana sprzegla
![]()
Wymieniasz to co jest zepsute, ja wymieniłem tylko sprzęgło- po co wymieniać sprawną część
Sprawdźcie sobie i ewentualnie wymieńcie wysprzęglik. Kosztuje koło 100 zł a pada w mgnieniu oka i ma żywotność podobną jak sprzęgło. To duperel który jak się mocno rozcieknie unieruchomi wam samochód. Mi jak padł to nawet samochodu nie mogłem wysprzęglić i biegu wbić także auto na pierwszym biegu do domku dokulałem.
dokładnie, a wysprzęgliki padają zazwyczaj w niedługim czasie po wymianie sprzęgła
Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin