tak na pasku balansowym są trzy paski,ale wczoraj kupiłem pasek rozrządu dayco i na nim były trzy znaki,
na starym też były trzy znaki .
Podstawą ustawienia rozrządu są: tłok pierwszego cylindra w GMP, dobre blokady wałków, prawidłowo napięty pasek i tyle. Ilość znaków na pasku nie ma znaczenia
Są trzy bo masz 3 koła do "zgrania". Ten najbardziej oddalony znak od pozostałych układasz na kole(znaku) wału, kolejny na znaku wałka wydechowego, a ostatni ssącego.
Dobrze pokazana wymiana paska, może się przydać. http://www.youtube.com/watch?v=eUsKG...eature=related
Koło wałka ssącego w silniku TS nie ma znaku.
---------- Post added at 06:46 ---------- Previous post was at 06:39 ----------
To nie jest prawidłowa wymiana paska.
Wręcz przeciwnie - bardzo nieprawidłowa i szkodliwa dla silnika.
Właśnie dlatego tak wielu użytkowników TS-ów ma kłopoty z niewłaściwie ustawionym rozrządem.
Często zabierają się do tego ludzie, którzy nie mają pojęcia o specyfice tego rozrządu i jeszcze w dodatku na yotube prezentują swoje marne poczynania.
A potem krąży opinia, że TS to zły silnik.
A TS to bardzo dobry silnik tylko w większości nieprawidłowo obsługiwany, jak chodzi o ustawienie rozrządu.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 20-10-2011 o 07:49
Powodzenia i taniego remontu wszystkim ustawiającym rozrząd na pływającym kole na jakiekolwiek znaki
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
tak jak napisal kolega SG0240 To kolo walka ssacego nie ma znaku w TS ( u mnie przy 2.0 TS tez nie ma) i fakt faktem ze silnik TS to jest bardzo dobry silnik tylko trzeba umiec sie z nim obchodzic i miec pojecie "nie tylko o zabach" ale glownie o silniku Twin Spark jesli sie ma alfe z tym silnikiem. Dobrze uzytkowany silnik i naprawiany (remontowany) w dobrym warsztacie lub u DOBREGO podkreslam DOBREGO mechanika to podstawa jesli chodzi o TS-y. I wtedy nie ma na co narzekac tylko cieszyc sie z jazdy Bella i z pracy silnika. Rozrzad to podstawa przy TS-ach
Mi nawet specjalnie nie chodzi o szczegóły typu klucz dynamometryczny, czy obrót wałem 2 razy - tylko o to, czy jest dobrze ustawione, czy nie.
Tu kardynalnym błędem było ustawienie rozrządu na dokręconym kole wałka wydechowego.
W końcowej fazie ten niedouczony mechanik popuścił koło wałka ssącego, żeby zlikwidować luz na pasku między kołami, ale tylko między kołami.
A co z luzem, jaki musiał być na pasku między wałem korbowym, a kołem wałka wydechowego?
Nie wiem ile razy pisałem, że rozrząd w TS MUSI być ustawiany na tzw. PŁYWAJĄCYCH KOŁACH - czyli obydwa koła rozrządu mające możliwość ruchu.
Przy takim postępowaniu, jak na filmiku, rozrząd będzie opóźbiony przynajmniej kilka stopni, tj. tyle, ile wynosił luz między wałem i kołem wałka wydechowego - i nic tu nie pomogą blokady, czy czujnik zegarowy.
Gdyby tak ustawiony rozrząd sprawdzić przy użyciu blokad i czujnika zegarowego, to by się na pewno okazało, że w GMP tłoka 1. cylindra blokady nie leżą właściwie na krzywkach wałków, bo wałki są opóźnione w stosunku do wału korbowego.
Takie metody ustawiania stosują niedouczeni znachorzy, którzy nie mają odpowiednich narzędzi i pojęcia o TS, ale próbują coś zrobić i skasować za usługę.
Do poprawnego ustawienia rozrządu w TS trzeba dysponować przynajmniej jednym kluczem specjalnym (można zrobić samodzielnie z 2 płaskowników) służącym do trzymania koła wałka wydechowego za "szprychy".
Wtedy można bez problemu odkręcić (popuścić) śrubę mocującą to koło, a następnie - po założeniu paska - porządnie dokręcić momentem ok. 110 Nm (jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podać zalecane wartości), nie uszkadzając paska.
Uwaga: w celu prawidłowego dokręcenia tej śruby powinno się dysponować kluczem dynamometrycznym oraz nasadką sześciokątną 18 mm, która zwykle nie występuje w zestawach standardowych.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 20-10-2011 o 11:11