159 1.9 JTDM 150KM
wcześniej GTV6, 147GTA,156 2.0JTS i 156 1.8TS
Tak przy okazji rozmowy o kołach.. to jaki mamy w 159 otwór centrujący ?
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Otwór centrujący 65,1mm
ET w fabrycznych felgach 17" masz 41 jeśli się nie mylę (lub 42). Nie pamiętam jakie jest w 18 i 19", trzeba by sprawdzić na feldze od wewnątrz - jest napisane zawsze... nie wiem, czy takie samo, ale ogólnie nie ma chyba jednego ET wskzanego dla danego auta, tylko ewentualnie zakres dopuszczalnych...
Ale ET to nie wszystko niestety na przykład jeśli chodzi o duże hamulce Brembo... mam w piwnicy kilka kompletów felg, ET od 35 do 42 i na przykład - felgi 20" ET35 pasują do mojego auta, a 19" o tym samym ET już nie... a to dlatego, że Novitec robiąc felgi wiedział o dużych hamulcach i je uwzględnił w tych dedykowanych kołach na tyle, że koła na przód delikatnie różnią się od tych na tył i odwrotnie założyć ich się nie da... każdy inny producent, robiący felgi uniwersalne już tego nie uwzględnia i potem felgi nie wchodzą (ramiona felgi obcierają o zaciski). Decydujący jest tutaj wymiar, który na tym rysunku zaznaczyłem czerwoną strzałką:
I sorka, bo trochę odjechałem od głównego tematu![]()
Pozdrawiam Camil
żeby nie zakładac nowego tematu - z jakimi oponami 17" wychodziły 159 z fabryki? Jakie przebiegi osiągały fabryczne opony?
225/50/17, bo rozumiem, że o to pytasz? Chyba, że o producenta opon?![]()
Pozdrawiam Camil
chodzi o producenta i model opony.