Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: INSTALACJA GAZOWA - CZY WARTO?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

LPG ma swoje zalety (mam u siebie instalację sekwencyjną), ale wady również:
    - bardzo ważne są przeglądy tej instalacji i wymiany filtrów (cena: 150zł)
    - wtryskiwacze gazu czasami się zapiekają, szczególnie na kiepskim gazie (cena wtryskiwacza: ~200zł/szt+montaż)
    - jak Ci gaz strzeli, to może ci również paść przepływomierz, ponoć 90% awarii przepływomierzy to wina instalacji gazowych (cena: ~300zł + montaż)
    - gaz spala się w wyższej temperaturze niż paliwo, więc żywotność silnika będzie krótsza

A zalety:
    - cena paliwa
    - 2 zbiorniki paliwa

Ale jest jeszcze coś ważnego. Mając instalację gazową uzyskujesz niezależność od wahań ceny za baryłkę ropy, a więc od wahań kursu dolara. Szczególnie teraz jest to ważne, kiedy dolar jest "w promocji", co raczej nie potrwa to długo. Jest wysokie prawdopodobieństwo, że dolar pójdzie w górę, a wystarczy że pójdzie kilka groszy, procentowo to będzie dla Polaków duża kwota.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    poznan

Domyślnie [33] Boxer i instalacja gazowa

Często czytałem na tym forum opinie że 33-ce nie słuzy gaz. Mam pytanie - rozumie że jazda na gazie wpływa na szybsze zużycie elementów silnika - ale jakich? Można jakoś oszacować o ile szybciej zużywa się AR jeżdzona na gazie w porównaniu z benzyną?

Spirit
    Gość

Domyślnie

Myślę że nie tylko tyczy się to Alfy ale ogólnie aut innych marek. Mam okazję prawie na co dzień słyszeć jak chodzi Ford Fiesta znajomego który ma gaz a jak normalny silnik w takim modelu. I jak to mówią na jego auto "chodzi jak by ktoś naparzał łyżką w rondelek" DD. Nie jestem zwolennikiem gazu, ale sytuacja czasami sprawia że trzeba podjąć tak drastyczne kroki.

Wojdat
    Gość

Domyślnie

o wadach gazu będą mówić Ci którzy na nim nie jeżdżą
    chciał bym usłyszeć o tych wadach i problemach

Cytat Napisał ozzy
    jak Ci gaz strzeli, to może ci również paść przepływomierz, ponoć 90% awarii przepływomierzy to wina instalacji gazowych (cena: ~300zł + montaż)
    sekwencja i strzały ??? coś tu nie gra

Cytat Napisał anubis82
    Mam pytanie - rozumie że jazda na gazie wpływa na szybsze zużycie elementów silnika - ale jakich?
    gaz niszczy gniazda zaworowe , lecz tylko w tych silnikach które są nie przystosowane do jazdy na paliwie bezołowiowym

niech ktoś powie konkretnie jaki problem jest boxer+gaz
    założyłem 2 dni temu , oczywiście na blosie
    żeby mi silnik nie wybuchł :[ <lol>

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Cytat Napisał Wojdat
    gaz niszczy gniazda zaworowe , lecz tylko w tych silnikach które są nie przystosowane do jazdy na paliwie bezołowiowym
    Oczywiście w przypadku źle wyregulowanej mieszanki. Zbyt uboga mieszanka powoduje wyższą temperaturę spalania, czego wynikiem są wypalone gniazda zaworowe.
    Taka sama sytuacja występuje również na benzynie.

Jazda na LPG utrzymuje silnik w czystości, gdyż LPG nie powoduje powstawania nagarów w silniku.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

lord_wojt
    Gość

Domyślnie

ja mam 33 od 2 lat na gazie parownik landi zbiornik w kole komp bingo silnik 1.4 ie wiec mamy do czynienia z wielopunktowym wtryskiem

I jeszcze nie mialem problemow z tym by nie odpalil, by neirowno dzialal, by mi cos strzelio a nawet jak mi walnie to jest przeciwbombiarz w filtrze powietrza i jeszcze jedna sprawa Ar33 maja kolektor ssacy ze stopu aluminum i zasadzie strzaly mu nie grozne

Jesli zachowywane sa podstawowe zasady eksploatacyjne tzn wymiana oleju co 10tys

Wymiana filtrow wszytskich co 10 tys

i ogolna kontrola stanu silnika i jego osprzetu auto na LPG bedzie dzialac idealnie

Jedynym uwazam problemem jest warsztat ktory instalacje montuje trzeba znalezc dobry wasztat i bron boze nie odstepowac ich na krok przy montazu by nei robili tego na odczep sie

Takze jest to bardzo dobra alternatywa dla ludiz z mniej zasobnym portfelem

I jeszcze jedn azaleta LPG gdy chcemy sobie jechac spokojnie i delektowac sie widokami podrozy jedziemy na Lpg

Gdy chcemy poczuc to co AR 33 potrafu wlaczamy benzynke i jak za dotknieciem czrodziejskiej rozczki jedziemy na dopalaczu

piotrsobon
    Gość

Domyślnie

No do Boxera to osobiście nie polecam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie Re: INSTALACJA GAZOWA - CZY WARTO?

Cytat Napisał as
    mój przebieg to 8.000-10.000 km rocznie.
    To wystarczy by Ci odpowiedzieć - nie kalkuluje się. O LPG jest sens myśleć przy przebiegu rocznym ok. 15'000km i więcej. Bowiem instalacja się zwraca po 15'000-30'000km...
    Jestem zwolennikiem LPG, ale Tobie raczej bym odradził
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa