Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Pora na 166:) Czy warto?

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap Zobacz post
    Zastanawiam się nad nabyciem 166. Chciałem kupić Saaba 9-5 z turbinką, lecz widzę ze Alfy są od niego tańsze, bo w cenie już od 7kk. Dawniej 166 była moim marzeniem. Myślę że komfortem i osiągami zbytnio Saabowi nie będzie ustępowała, a awaryjność 166 jet raczej niska, poza drogim zawieszeniem. Znalazłem coś takiego, ze względu na wymieniony rozrząd jest moją faworytką:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-166-2-5-C15585140.html
    Trochę szkoda że nie automat, bo z tego co czytałem w 166 jest rewelacyjny. Co sądzicie? Czy to dobry wybór w takiej cenie? Przy okazji pozdrawiam
    Skoro podoba Ci się 166 przed FL to tylko pogratulować wyboru i czekamy aż do nas dołączysz

Są jednak pewne ALE... awaryjność 166 może Cię (tak jak wielu tutaj) niemiło zaskoczyć. Auto ma +/- 10 lat i zostało w nim wykorzystane kilka nie zawsze łatwych i wygodnych w naprawie rozwiązań. Do tego dochodzi jeszcze szybki spadek wartości auta i dlatego Ci którzy faktycznie inwestowali w auto nie puszczą go za 7k... Skoro jednak celujesz w ten przedział cenowy koniecznie zabierz kogoś kto ma takie auto. Łatwiej będzie znaleźć drobne usterki (które sam/tanio naprawisz) i nie dasz się naciągnąć na szrota. Koszty niektórych napraw mogłyby przekroczyć spokojnie wartość takiego auta. Automat to jednak zawsze loteria więc trzeba mu się przyjrzeć 2x dłużej i dokładniej.

Mam nadzieje że się liczysz z kosztami po zakupie auta, więc tak ze 3k miej w rezerwie. I raczej celuj w auta pow 2000 i pow 10k.
    Powodzenia.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap Zobacz post
    Czytałem test Alfy w Motorze i pisali że w 156 był zły automat ale w 166 skrzynia automatyczna jest bardzo dobra.
    Bardzo dobra w jakim sensie ?? Napewno strasznie zamula ,porównywałem 166 w dieslach i 140 konnym manualem lepiej mi się jeżdziło po mieście niż 175 konnym aftomatem ale to takie moje osobiste spostrzeżenie .
    Tak jak Grzesiekk pisze szukaj 3.0 manual ,to jest to
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

tomkap, za 7k to Ty sobie sam problemu szukasz.

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Ci którzy faktycznie inwestowali w auto nie puszczą go za 7k... Skoro jednak celujesz w ten przedział cenowy koniecznie zabierz kogoś kto ma takie auto. Łatwiej będzie znaleźć drobne usterki (które sam/tanio naprawisz) i nie dasz się naciągnąć na szrota. Koszty niektórych napraw mogłyby przekroczyć spokojnie wartość takiego auta. Automat to jednak zawsze loteria więc trzeba mu się przyjrzeć 2x dłużej i dokładniej.

Mam nadzieje że się liczysz z kosztami po zakupie auta, więc tak ze 3k miej w rezerwie. I raczej celuj w auta pow 2000 i pow 10k.
    Posłuchaj bardziej doświadczonych. 166 nie jest tania w serwisie. To co zaoszczędzisz
    przy zakupie możesz oddać podwójnie mechanikowi.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

WUJ LEDI
    Gość

Domyślnie

Bardzo fajna. ja mam z tym silnikiem i welury i też kupiłem po wymianie rozrządu . Z tym silnikiem bardzo fajnie się zbiera i nie jeden już się zdziwił jak to może zapiepszać. Za moją chciał 13,000 a zjechałem do 11.500 bo znalazłem kilka obdrapan na lakierze

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Hm. Ja szukając 166 unikałem raczej samochodów "po wymianie rozrządu, z przebiegiem 170 tys. km". W wielu po przestudiowaniu książki serwisowej okazało się, że 5 lat temu auto miało już 150 tys. i przez 5 zrobiło tyko 20, mimo, że wcześniej robiło ok. 30 rocznie.
    A wymiana rozrządu - to przecież oczywiste, że chcąc sprzedać samochód wydaje się kasę w elementy, których nie da się sprawdzić w trakcie oględzin, prawda? Zwłaszcza, jeśli się jest handlarzem.

Oczywiście nie mówię, że ten konkretny samochód jest do niczego. Zwyczajnie po zakupie wymień ten rozrząd, bo szanse na to, że faktycznie jest wymieniony sa niewielkie.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszelkie wskazówki. Będę celował więc w 3l manual. Co do napraw zazwyczaj sam sobie naprawiam z pomocą forum, więc pozostaje jedynie koszt części. Mam jeszcze trochę czasu bo najpierw sprzedać muszę Saabcia, a tymi samochodami jest jescze mniejsze zainteresowani jak Alfą. Jak ktoś jest ciekawy jak się prezentuje, to mam go tutaj:
    http://otomoto.pl/saab-9-3-super-edi...C15498260.html