Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Nie działa tylna wycieraczka

Użytkownik Świeżak Avatar przemoo84
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    BYŁA 145 1.9 JTD 2000 r. :-(

Domyślnie

też miałem problem z wycieraczką tylną,słyszałem cyknięcie ale wycieraczka nie
    robiła.Początkowo chciałem się dobrać do silniczka ale jakoś z braku koncepcji jak się do tego zabrać spróbowałem czegoś innego

i okazało się że problem tkwi w podkładce [coś jak seger] między trzpieniem a gumową podstawką wycieraczki! podkładka ta mocno koroduje i to blokowało trzpień.
    najpierw zlałem obficie WD a jak trochę puściło nacinałem nożykiem między podstawą wycieraczki a podkładką [nie wiem jak to opisać ale jak będziecie mieć to przed oczami to sami wykombinujecie]
    po oczyszczeniu z rdzy trzeba ustawić podkładkę w odpowiedniej pozycji żeby nie klinowała trzpienia.
    pewnie dobrze by było tą podkładkę wymienić na nową ale ja zostawiłem starą i do teraz wycieraczka działa bez problemu.

pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Ja spryskałem tryba wd dość obficie. Potem usunąłem cały stary smar. Potem kupiłem w sklepie rowerowym smar do łancuchów w płynie i dokłanie wszytko naoliwiłem. Śmiga aż miło bez żadnego oporu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

a moja wycieraczka kompletnie odeszla... zwieram piny pod plastikowym kolkiem i nic sie nie dzieje...
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Świeżak Avatar przemoo84
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    BYŁA 145 1.9 JTD 2000 r. :-(

Domyślnie

Cytat Napisał themim Zobacz post
    a moja wycieraczka kompletnie odeszla... zwieram piny pod plastikowym kolkiem i nic sie nie dzieje...
    może się silniczek spalił...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał przemoo84 Zobacz post
    może się silniczek spalił...
    jak podepne zasilanie pod silniczek to sie kreci
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Magic
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jak u kolegi, który założył temat, ale główny problem może być w tym, że element metalowy, który przenosi napęd z silniczka (który znajduje się wewnątrz samochodu) na wycieraczkę (końcówka na zewnątrz samochodu, na którą nakłada się wycieraczkę) osadzony jest w plastikowej podłużnej obudowie i często ten metalowy element koroduje i rdza uniemożliwia swobodny ruch obrotowy prawo-lewo wewnątrz plastikowej obudowy.
    Jeśli wycieraczka wcześniej ciężko chodziła (powoli) i czasami trzeba było jej pomóc żeby ruszyła, to na 90% to jest to.
    Pewnie jak rozbierzesz silniczek, tam będzie super czysto i jeszcze będzie fabryczny smar, czyli silniczek ok.
    Zresztą, było to już gdzieś na forum opisywane co i jak rozbierać (+ link do forum fiatpunto):
    http://www.forum.alfaholicy.org/145_...cieraczka.html
    Po rozebraniu, oczyszczeniu z rdzy i nasmarowaniu, zdziwiłem się, że tylna wycieraczka może tak szybko machać .

---------- Post dodany o godzinie 18:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:18 ----------

Dodam tylko, że o ile samo wymontowanie i rozkręcenie obudowy silniczka to chwila moment, o tyle do wybicia ośki potrzebne jest dużo czasu i cierpliwości + WD 40 aplikowane co pewien czas. Trzeba tylko uważać, żeby zbyt mocnymi uderzeniami młotkiem nie uszkodzić plastikowej obudowy.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał deevee Zobacz post
    Ja nie mogę ściągnąć wycieraczki, żeby całkiem zdemontować silniczek itd, żeby sobie na spokojnie na stole wszystko rozebrać i przesmarować, no chyba, ze to nie jest potrzebne, hm ?
    Musisz spróbować, czymś podważyć tą wycieraczkę. Widać u Ciebie jest jakoś wyjątkowo mocno utwierdzona.

Ja u siebie też miałem problem, ale popukałem, to tu, to tam i jakoś zlazła. Powodzenia.