Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Temat: Gdzie trzymacie gaśnicę?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Stelvio '18 280KM

Domyślnie

[QUOTE=magil;1255771]Schowek w bagażniku po lewej stronie w Sportwagon idealnie się do tego nadaje. Wchodzi jeszcze spora apteczka, latarka i zestaw bezpieczników z żarówkami

Mam dokładnie tak samo ale bez latarki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał daro1906 Zobacz post
    Wiedz, że nawet policjant nic Tobie nie zrobi jak gaśnica nie będzie zalegalizowana...
    Nom nie wiem czy nie może zabrać dowodziku ale jeżeli nie to na przeglądzie może już być z tym problem. Rzeczywiście nie zastanawiałem się nigdy nad kolorem - ciekawe czy diagnosta coś będzie wiedział na ten temat.

Ja w sedanie trzymam we wnęce po lewej stenie bagażnika - idealnie się tam wpasowuje uchwyt chwyciłem na 2 śrubeczki i gitara gra.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Nom nie wiem czy nie może zabrać dowodziku

Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

- - - Updated - - -

aha - wygoglowane - nie wnikałem głębiej w przepisy i ich późniejsze zmiany/ aktualizacje

janio
    Gość

Domyślnie

Zgodnie z tym, co zacytował bocian - samochód musi być wyposażony w "sprawną" gaśnicę... sprawność tę można sprawdzić tylko w jeden sposób Miałem taki przypadek, jakiś czas temu - powiedziałem policjantowi, że jeśli kwestionuje sprawność gaśnicy, to możemy to sprawdzić, ale na jego koszt - odpuścił
    Ja mam gaśnicę w bagażniku w torbie, którą przyczepiam rzepami z prawej strony we wnęce za nadkolem - pasuje idealnie - przy okazji w torbie parę drobiazgów

Użytkownik Ogier Avatar Bedek007
    Mieszka w
    Głowno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Gaśnice trzymam w miejscu na koło zapasowe, dużo miejsca bo mam tylko gluta do naprawy.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Schowek w bagażniku po lewej stronie w Sportwagon idealnie się do tego nadaje. Wchodzi jeszcze spora apteczka, latarka i zestaw bezpieczników z żarówkami
    Niemam takiego schowka(BOSE).Gasnicy rowniez nie musze miec.Aczkolwiek mam umocowana za tylna kanapa do rozporki kielichow.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Gasnicy rowniez nie musze miec
    Buratino, a dlaczego nie musisz mieć gaśnicy?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

W niemieckich przepisach, w samochodzie osobowym,jesli auto nie jest wyposazone w seryjna gasnice nie masz obowiazku jej posiadania.Zreszta z autopsji wiem ze niewiele ta smieszna gasniczka pomaga jesli auto Ci sie pod tylkiem zapali.

janio
    Gość

Domyślnie

No, ale musisz pamiętać o tym, że przy wjeździe do Polski obowiązują Cię polskie przepisy - oczywiście, że niewiele, ale tu chodzi bardziej o wymóg formalno/prawny, aniżeli logiczne jego uzasadnienie - takich "bzdurnych" przepisów jest wiele więcej, ale nie zwalnia to od ich przestrzegania, niestety

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Już od kilku miesięcy kupuje gaśnicę choć ciągle nie wiem jaką. Czy jest określona prawnie minimalna wielkość/pojemność/waga itp? Gdzieś obiło mi się o uszy, że min. 1kg środka gaśniczego, ale teraz jak na złość nic znaleźć nie mogę :/

No i nie wiem gdzie ją zamontować, myślałem o schowku ze zmieniarką (zależy jak wielka ta gaśnica musi być) a z kolei to miejsce wygląda jakby miała tam siedzieć gaśnica (choć wydaje się być trochę mało miejsca po naciągnięciu tej gumki):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20130903_142618.jpg
Wyświetleń:	269
Rozmiar:	43.3 KB
ID:	107681

Czy ktoś tam ją trzyma?

Co do reszty sprzętu upchałem wszystko w dwóch schowkach, wszystko weszło idealnie. Może ktoś skorzysta z pomysłu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20130903_142548.jpg
Wyświetleń:	278
Rozmiar:	73.8 KB
ID:	107682Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20130903_142555.jpg
Wyświetleń:	336
Rozmiar:	67.6 KB
ID:	107683