Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Zimowe Buty

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

ja dziś poświęciłem godzinkę na założenie zimówek. Teraz pozostaje czekanie na śnieżycę

luked
    Gość

Domyślnie

A propos opon zimowych i letnich. Wiecie może czy temperatura powietrza rzędu 5 - 10 stopni celsjusza przy suchej nawierzchni może mieć już wpływ na przyczepność opon letnich. Pytam się bo ostatnio miałem trochę lepszy dzień i postanowiłem nieco ostrzej pojechać na ciasnym rondku nieopodal mojego miejsca zamieszkania. Wszedłem w miarę delikatnie, ale przed samym wyjazdem aczkolwiek jeszcze przy mocnym skręcie kół ciut przygazowałem. Jakież było moje zdziwienie gdy wpadłem w podsterowność. Oczywiście zdjąłem nogę z gazu i wyprowadziłem chociaż musiałem potem dość szybko wykręcić kierownicą. Było to dziwne, bo moje subiektywne odczucia wskazywały, że w letnie dni nieraz brałem to rondko z większą prędkością i przy mocniejszym bucie na wyjściu. Teraz się zastanawiam czy to opony straciły swoje właściwości na wskutek niskiej temperatury (dodam, że było to niedługo po ruszeniu więc nie miały prawa się rozgrzać), czy po prostu zbyt raptownie dodałem gazu. Chodzi mi także o to czy warto mieć założone zimówki nawet jeśli jest sucho i temperatura w dzień oscyluje w granicach 0 - 10 stopni czy jednak lepiej jeździć jak najdłużej na oponach letnich.

sciesill
    Gość

Domyślnie

Przy takich temp. można już zauważyć różnicę w przyczepności , letnie opony mają twardszą mieszankę żeby zmniejszyć ścieralność , a przy temp. w okolicach 5 stopni robią się jeszcze twardsze ( slajdy lepiej wychodzą ) i trzeba uważać na przyczepność.

Roman156
    Gość

Domyślnie

Przy temperaturze nizszej niz 7 stopni zaleca się już zimówki.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    MPK

Domyślnie

Ja zaraz ide zmieniac kolka, pozniej letnie do kapieli i na zasluzony odpoczynek.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar DaniioDTB
    Mieszka w
    WZY
    Auto
    33 boxer dell'orto carbs

Domyślnie

Ja planuje wymianę oponek na ostatnie dni października. Sam przeskok z opon w rozmiarze 195/50 na 165/70 sprawia iż jeździ się jeszcze ostrożniej niż w ciepłe dni.

Użytkownik Znawca Avatar PiterR
    Mieszka w
    Wadowice/Kraków
    Auto
    Była - AR147..

Domyślnie

Cytat Napisał Roman156 Zobacz post
    Przy temperaturze nizszej niz 7 stopni zaleca się już zimówki.
    ostatnio gdzieś czytałem że takie stwierdzenie to jest z palca wyjęte...czemu akurat 7 stopni ?
    Today we are living our future memories..

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

temperatura w ciągu dnia musi wynosić max +5 stopni, wtedy należy zakładać zimówki. Oczywiście wczesniej nie zaszkodzi...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał PiterR Zobacz post
    ostatnio gdzieś czytałem że takie stwierdzenie to jest z palca wyjęte...czemu akurat 7 stopni ?
    Dlatego że wtedy tak samo zużywasz letnie jak i zimowe i sprzedaż jednych i drugich jest na podobnym poziomie U nas zmiana przy 7*C praktycznie oznacza jazdę 6m letnie/6m zimowe. Poza tym zimówki są lepsze tylko na śniegu, na mokrym asfalcie nie mają szans z letnimi.

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Poza tym zimówki są lepsze tylko na śniegu, na mokrym asfalcie nie mają szans z letnimi.
    Ja twierdzę (choć mogę się mylić), że zimówki są też lepsze na zimnym (zmrożonym), suchym asfalcie.

...brzmienie V6 - bezcenne!