Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Napęd 4x4

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

No sory ale daję głowę że zwykła płyta podłogowa do 155 nie ma kanału na wał napędowy i całkiem inaczej jest chyba wydech poprowadzony z tego co się orientuję. Ale przed takimi zabawami lepiej się zastanowić czy się rzeczywiście opłaca, żeby nie rozbebeszyć samochodu a potem oddać na złom z powodu braku funduszy. Czy nie lepiej kupić używanej już z napędem i darować sobie takie zabawy?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Moim zdaniem gra nie warta świeczki

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Qkiz
    Gość

Domyślnie

a do 146? , taka jak u mnie w podpisie pod avatarem :>

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    No sory ale daję głowę że zwykła płyta podłogowa do 155 nie ma kanału na wał napędowy i całkiem inaczej jest chyba wydech poprowadzony z tego co się orientuję.

teraz spójrz na sanki z aukcji

co mamy z głową zrobic

wydech to już kaszka z mleczkiem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Moim zdaniem gra nie warta świeczki
    A mi się wydaje że warta, tylko tak jak pisałem wcześniej lepiej kupić całą Dedrę.
    Oczywiście mam też na myśli podniesienie mocy, bo na samego swapa to faktycznie nie warto, te 160 kilka koników o niebo lepiej pójdzie z napędem na 2 łapy niż 4, ale jakby ktoś chciał grzebać to już się opłaca, ośka powyżej 200KM to praktycznie ciągła walka z przyczepnością.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    teraz spójrz na sanki z aukcji

co mamy z głową zrobic
    nie wiem, mi to wygląda na dziurę po skrzyni biegów Szukałem zdjęcia całego podwozia ale nie udało mi się nigdzie znaleść ;( Jedno jest pewne, nikt nie produkuje samochodu pod napęd 4x4 i potem go nie montuje lub robi tylko krótką serię.
    Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    A mi się wydaje że warta, tylko tak jak pisałem wcześniej lepiej kupić całą Dedrę.
    Oczywiście mam też na myśli podniesienie mocy, bo na samego swapa to faktycznie nie warto, te 160 kilka koników o niebo lepiej pójdzie z napędem na 2 łapy niż 4, ale jakby ktoś chciał grzebać to już się opłaca, ośka powyżej 200KM to praktycznie ciągła walka z przyczepnością.
    Dobrze mówisz, lepiej kupić niż się bawić

Zresztą 4x4 to nie jest taka bajka jak się wszystkim wydaje. Sprzęgło można spalić w 2 dni, osiągi nie są takie bajeczne i dopiero na mokrym można odczuć duużą różnicę. Dochodzi większa masa, większe spalanie, mniejszy bagażnik itd. Lepiej się poważnie zastanowić czy warto.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódzkie
    Auto
    Miałem ze 40 różnych alf romeo.

Domyślnie

po pierwsze skrzynia od lancii delty nie ma szpery więc nie polatasz bokami,
    po drugie 160 koni to na czterech łapach będzie się wlekło zamiast jechać
    Szkoda czasu, kasy i nerwów bo szału nie bedzie.
    Pomarzyć sobie można. Moim marzeniem jest połączyć te 4 rzeczy:
    -napęd 4x4 ze szperą
    -nadwozie fiata Tipo
    -silnik z alfy 164 3.0 12V
    ale to marzenie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Myślałem bardziej o aucie dla fun'u a takim niewątpliwie jest mocne 4x4, a żeby posadzić to w 155 to po to żeby mieć coś wyjątkowego, innego niż wszystkie Tym bardziej że oba auta są bardzo zbliżone budową i może się okazać że to kwestia przekładki i kilku poprawek. Jeśli tak by to miało wyglądać to na pewno bym chciał taką przekładkę zrobić.
    Cytat Napisał h0se166 Zobacz post
    160 koni to na czterech łapach będzie się wlekło zamiast jechać
    Dlatego napisałem:
    Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    Oczywiście mam też na myśli podniesienie mocy, bo na samego swapa to faktycznie nie warto, te 160 kilka koników o niebo lepiej pójdzie z napędem na 2 łapy niż 4

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał Rafcio Zobacz post
    Jedno jest pewne, nikt nie produkuje samochodu pod napęd 4x4 i potem go nie montuje lub robi tylko krótką serię.Dobrze mówisz, lepiej kupić niż się bawić
    często jest właśnie odwrotnie, że w standardowej budzie są np otwory montażowe do wszystkich wersji silnikowych.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

No to może mi uda się rozwiać trochę wątpliwości.
    Skrzynia biegów w napędzie na przód ma takie samo mocowanie jak 4x4, tyczy się to np. silników 2,0 16v i 8v turbo (nie wiem jak z Alfą).
    Jeśli mamy seryjnie wybieranie biegów na cięgna trzeba przerobić na wybieranie na linki. Idziemy dalej, trzeba rzeźbić lub zmienić (tak jak w tym zestawie) miskę olejową. Sanki wiadomo, kolejną rzeczą jest dorobienie podpór wału napędowego, wał idzie w tunelu przez środek auta, tam gdzie był wydech, a wydech tuż obok. No i na sam koniec most, odcinamy wnękę na koło zapasowe, wywalamy zbiornik paliwa. Sam most jest mocowany identycznie jak w każdym aucie z płytą podłogową Fiata Tipo (Alfa 155). Otwór po kole zaślepiamy tak aby podłoga była płaska, bagażnik zmniejsza się tylko otwór na koło. Zbiornik paliwa przenosimy np. do bagażnika(raczej"bezpieczny"zbiornik by się przydał) lub montujemy inny, mniejszy pod spodem.

Może głupio to zabrzmi, ale można powiedzieć, że np. Alfa 155 jest przygotowana na napęd 4x4, a raczej włosi przygotowali napęd 4x4 do płyty podłogowej.

Kolejną sprawą jest to, że pierwsze roczniki chyba 93-94 Lancii Delty Turbo (5 drzwi) były przygotowane pod włożenie napędu 4x4, podłoga bagażnika była płaska, zbiornik paliwa został przesunięty maksymalnie do tyłu. Także były plany kontynuacji Delty Integrale, ale pewnie ze względów ekonomicznych nic nie wyszło.

Rafcio jesteś w błędzie, że nikt nie produkuje auta pod napęd 4x4 lub produkuje krótką serie. Uważasz, że chociażby Alfa 155 q4, 164 q4 to była masowa produkcja? Raczej krótka seria. A w dzisiejszych czasach to już w ogóle jesteś w błędzie, bo ile aut nawet udających suv-y jest dostępne z napędem na 4 koła i na 2, przeważnie przód.

Jakby ktoś miał jeszcze pytanie to proszę pytać, może jeszcze coś z łepetyny wytrzasne.