Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: zbierznośc w 156? krzywe koło przednie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZoLtaR_
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 156Ti Sportwagon 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    może i pękło, tego na zdjęciach nie widać, zobacz jak blisko tego ramienia jest opona, gdyby ramię było w porządku a mocowanie na budzie skrzywione to odległość ramienia od opony i tak powinno być ok, a widać że nie jest bo opona prawie o nie ociera
    \

to akurat o niczym nie swiadczy, zreszta niech autor porówna to z drugą stroną auta i bedzie jasne.

U mnie w aucie tez prawie ociera jest moze z 5mm luzu bo jest szeroka felga i et takie a nie inne i co z tego. Nic z tego nie wynika.

Niech porówna obie strony i temat zwrotnicy bedzie mozna wykluczyc lub nie.
    Alfa Romeo 156Ti SW 2.4 JTDm 20V

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Wydaje mi się że wymiana zwrotnicy mogłaby pomóc...?!

bombon666
    Gość

Domyślnie

A więc tak. Zaprosiłem dzisiaj do mnie mechaników których dobrze znam i robili mi już nie jedno autko. NA 100000% nie ma co naciagac do wszystko jest proste. Problem tkwi w kolumnie MCpersona(ta która kupiłem moze byc delikatni krzywa) zwrotnicy( i tutaj mam pytanie czy na prawde zwrotnica moze sie pogiac jeśli jest żeliwna tzn to pewnie jest stop zeliwa ale czy moze sie pogiąc) lub wahacz górny( to samo wahacz górny jest z aluminium wiec jak może się wygiać?) Chyba po prostu wymienie u goscia kolumnę i kupie nową zwrotnicę powinno być GIT

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał bombon666 Zobacz post
    A więc tak. Zaprosiłem dzisiaj do mnie mechaników których dobrze znam i robili mi już nie jedno autko. NA 100000% nie ma co naciagac do wszystko jest proste. Problem tkwi w kolumnie MCpersona(ta która kupiłem moze byc delikatni krzywa) zwrotnicy( i tutaj mam pytanie czy na prawde zwrotnica moze sie pogiac jeśli jest żeliwna tzn to pewnie jest stop zeliwa ale czy moze sie pogiąc) lub wahacz górny( to samo wahacz górny jest z aluminium wiec jak może się wygiać?) Chyba po prostu wymienie u goscia kolumnę i kupie nową zwrotnicę powinno być GIT
    Wątplię by zwrotnica była czystym żeliwem, żeliwo jest bardzo ciężkie, więc nie nadaje sie do stosowania w zawieszeniu. Z pewnością jest to jakiś lżejszy stop. Poza tym zwrotnica musi być elastyczna bo przy mocniejszym uderzeniu np. w krawężnik mogłaby pęknąć, a na to specjaliści z fiata na pewno by nie pozwolili. Co za tym idzie do pewnego stopnia na pewno się wygina, dopiero potem pęka.
    Wahacz górny jest bardzo krótki, siedzi na gumowych tulejach więc raczej się nie skrzywił (ewentualnie tuleje lub sworzeń jest wywalony), na pewno też porządnie dostał i prewencyjnie bym go wymienił, podobnie jak całe górne mocowanie kolumny.
    Ostatnio edytowane przez Kali_33 ; 27-10-2010 o 08:29

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał bombon666 Zobacz post
    czy na prawde zwrotnica moze sie pogiac
    Moja sie pogiela, i to mocno. Ramie mocowane do wahacza gornego wygielo sie w strone opony tak, ze po dociagnieciu srub kolo sie blokowalo.

Użytkownik Embrion Avatar redo_75
    Mieszka w
    Lodz
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD 115 KM sportwagon 2002

Domyślnie

witam mnie w mojej alfince koło było krzywe skrzypiało po wymianie wahacza górnego, i diagnoza wahacz dolny pękł przy mocowaniu śrub z przodu ..... trzymał się na sworzniu i trzech śrubach ....

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Zamiennik czy fabryka?
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Embrion Avatar redo_75
    Mieszka w
    Lodz
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 JTD 115 KM sportwagon 2002

Domyślnie

zamiennik ,fast, około czterech lat wytrzymał.... podejrzewam że w dziurę kiedyś wjechałem aż felga się skrzywiła i pukała w końcówkę drążka myślałem w tedy że przegub walną .....

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No z zamiennikami różnie bywa . Ja do Bravo cały dzień się gimnastykowałem żeby badziewia z Harta założyć bo tuleje na wahaczu były krzywo nabite i nie szło napasować na otwory w sankach . Kiedyś zdarzyło mi się ,że widać było różnice w długości . Na "przekrzywienie" /negatyw koła też ma wpływ obniżenie auta . W 156ce miałem -40mm i było to dość widoczne ( urok wielowahacza ) . Dlatego jak już zmieniać na zamienniki to najlepiej obie strony na raz ( jak będą w negatywie to obie ) .