Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Temat: Sensor deszczu

Marcin166
    Gość

Domyślnie

A jak właściwie sprawdzić czy jest u mnie czujnik deszczu. Gdy włączam wycieraczki w pozycję B to najpierw raz zetrą, za jakiś czas ze trzy razy na raz, później długo nic, a nieraz czekam aż zetrą bo mi pada na szybę. Generalnie jak zmieniam położenie częstotliwości (mam na myśli okręcenie gałki) nic się nie zmienia. Już sam nie wiem czy mam czujnik, czy coś działa nie tak jak powinno..

perlit
    Gość

Domyślnie

Fizycznie ten czujnik deszczu to jest takie ustrojstwo przylepione do szyby za lusterkiem wewnętrznym. Najczęściej szyba w tym miejscu jest przyciemniona.
    Jeśli nie masz tego czujnika za lusterkiem to masz tylko zwykłe czasowe ścieranie.
    Robert

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Alfa Romeo 145 1,4 TS rok 1999 Alfa Romeo 166 JTD 2004 rok Giulietta 2017 rok

Domyślnie [166] Sensor deszczu

100% że mam ten czujnik. Po włączeniu jego nawet grzeje się szyba w miejscu jego zainstalowania jest to po to zeby reagował tylko na deszcz a nie zaparowanie szyby.
    Może ktos opisze jak on sie zachowuje po włączeniu i podczas deszczu i braku deszczu.
    Szkoda żeby coś tak elektronicznie zaawansowane nie było używane.
    Pozdrawiam wszystkich.
    janczyz

Pitus25
    Gość

Domyślnie

Ja w swojej 147 też mam czujnik, działa on tak. Jak nie ma deszczu to mogę sobie sfobodnie ruszać dzwindnią z pozycji 0 do pozycji 1 i wycieraczki i tak nie zadziałają, mogę ruszać również pokrętłem i też nie działąją.
    Mam zawsze ustawione na pozycji 1 i w momencie jak zaczyna padać to muszę przekręcić pokrentłem i zaczynają śmigać raz wolniej raz szybciej zależy od jazdy i deszczu. nie maiałem jeszcze z tym żadnych problemów

Kamil_WR
    Gość

Domyślnie

Wytłumaczcie mi co jest tym sensorem deszczu w końcu (mam na pewno) czy ten element przyklejony do szyby za lusterkiem , który wyglądą jak "stopka" lusterka czy taki dosyć duży plastikowy element z boku mocowania lusterka - jest ruchomy tzn. można go przechylić w lewo i prawu - też wygląda jak jakiś czujnik.

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

Ja mam ciągle problemy z tym czujnikiem deszczu...
    albo nie działa wcale, albo działał za wolno- niestety jeszcze mi się nei zdarzyło żeby działał za szybko
    co ciekawe- jeśli się zdarzy że na jakimś wyboju wysunie się "zaślepka" od śruby która go trzyma to czujnik nie działa wcale hehe
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

perlit
    Gość

Domyślnie

Kamil_WR
    Ta jak to określiłeś stopka lusterka, która jest przylepiona do szyby to jest właśnie czujnik deszczu. A oprócz tego u mnie jest czujnik zaparowania, który jest przymocowany do stopki lusterka (czyli do czujnika deszczu) od strony pasażera. Czujnik ten jest umieszczony jakieś 3-4 cm od szyby i "patrzy" czy się ona nie paruje. Ale u mnie on nie jest chyba ruchomy.
    Oczko tego czujnika i kawałek szyby, na który ten czujnik "patrzy" trzeba mieć czyste bo inaczej jak tylko jest pogoda deszczowa to co chwila będzie się włączała klima.
    Przynajmniej u mnie tak było dopóki się nie zorientowałem i przetarłem oczko czujnika i szybę przed nim.

A jeśli chodzi o działanie sensora deszczu to według mnie działa dobrze. Przełącznik mam ustawiony na "auto" i kiedy trzeba wycieraczki się uruchamiają. Czasem (tak jak pisał Maciek) jak mocniej pada to wycieraczki się rozpędzają i nawet jak przestaje padać to one jeszcze zaiwaniają. Ale jak się da im chwilę to po kilkunastu sekundach czujnik "zauważa" że już tak nie pada i je zwalnia. Jak ktoś nie chce czekać to można też pstryknąć na inną pozycję i spowrotem i praca wycieraczek wraca do normy.

U mnie to tak właśnie działa
    Robert

mar77
    Gość

Domyślnie

Jak kupilem auto i mialo stare wycieraczki to nie bylem zadowolony z czujnika deszczu, wogole sie nie sprawdzal, wycieraczki chodzily zbyt wolno. Ale kiedy zmienilem wycieraczki na nowe wszystko jest w porzadku. Moze macie stare wycieraczki, ktore niedokladnie zbieraja wode i dlatego macie problem z tym czujnikiem.

dario1970
    Gość

Domyślnie

Witam Wszystkich!
    Posiadam w swojej Alfie 166 sensor deszczu. Wszystko jest OK! lecz czasami kiedy działa i szyba jest już sucha nie wyłącza się wycieraczka. Jest to bardzo uciążliwe gdyż wycieraczki chodzą nawet 3 do 4 minut na suchej szybie a kiedy się wyłączą nie wracają do pozycji wyjściowej lecz pozostają w pionie. Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić? Jak może być tego przyczyna.
    Czekam na info Dario.

mahara
    Gość

Domyślnie

Wiecie może gdzie można kupić czujnik deszczu - chodzi o sam sensor do 147-tki. Z góry dzięki za wszelkie info!