Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Wady i zalety AR 166 2.0 TS

marcin1135
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafalbedzin
    dzis zrobilem trase Lublin -> Warszawa -> spalanie ............. 6,1 l/100

no niezły kit :wink:

nie ma takiej opcji żeby 166 paliła 6-7 litrów

najmniejsze spalanie jakie udało mi się osiągnac na trasie przy 100-110 to 8.6 litra

jak wy to robicie że wam te auta palą jak maluchy :?:
    Nie kit kolego nie kit.
    Musisz wyczuc sobie ten silnik, takie spalanie jak chcesz zrobic to musisz jechac jak prawdziwy emeryt. Najlepiej wlasnie cos takiego osiagnac jak sie nie oplaca wyprzedzac bo sznur samochodow w obie strony. Jedziesz sobie caly czas 80 - max 90.
    Powiem Ci wiecej, na 6,1 podskoczylo mi pod koniec trasy jak juz sie luzniej zroilo i zaczalem troche wyprzedzac. (wczesniej mialem 5,9)

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Też mi trudno uwierzyć w takie spalanie.

W JTD (po wymianie filtra powietrza, wcześniej było jeszcze gorzej) wychodzi mi średnio 9,2l/100 km (miasta:trasa jak 4:6), najniższe spalanie jakie zanotowałem to 6,6 (na 200 km trasie po autostradzie, jazda zgodnie z przepisami), najwyższe 21,1 (miasto, 5km w 56 min.), na zwykłej drodze krajowej, średnia prędkość ok 70 km/h na 200 km, spalanie ok 7,5l/100km - to odczytane ICS'a.

Podawane przez kolegów wyniki być może pochodzą z jakichś secyficznych warunków, pojedynczych tras, ale jak uśrednisz z 1 000 km przejechanych po różnego rodzaju trasach albo 1 000 km przejechanych w miescie w różnych warunkach wtedy dostaniesz dopiero wiarygodne dane o spalaniu, moim zdnaiem znacząco odbiegające od rekordów tu podawanych.

EDIT: sprawdziłem instrukcję; strona 230, dla wersji 2.0 TS podaje się spalanie odpowiednio miasto/trasa/mieszane 13,8/7,3/9,7. Dla porówania w moim przypdku wyniki podane w instrukcji dla JTD są o średnio 2l/100km niższe niż rzeczywiste, a nie uważam się za sportowca (zresztą nie bardzo jest czym...).

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid166

W JTD (po wymianie filtra powietrza, wcześniej było jeszcze gorzej) wychodzi mi średnio 9,2l/100 km (miasta:trasa jak 4:6), najniższe spalanie jakie zanotowałem to 6,6 (na 200 km trasie po autostradzie, jazda zgodnie z przepisami), najwyższe 21,1 (miasto, 5km w 56 min.), na zwykłej drodze krajowej, średnia prędkość ok 70 km/h na 200 km, spalanie ok 7,5l/100km - to odczytane ICS'a.

Podawane przez kolegów wyniki być może pochodzą z jakichś secyficznych warunków, pojedynczych tras, ale jak uśrednisz z 1 000 km przejechanych po różnego rodzaju trasach albo 1 000 km przejechanych w miescie w różnych warunkach wtedy dostaniesz dopiero wiarygodne dane o spalaniu, moim zdnaiem znacząco odbiegające od rekordów tu podawanych.

EDIT: sprawdziłem instrukcję; strona 230, dla wersji 2.0 TS podaje się spalanie
    odpowiednio miasto/trasa/mieszane 13,8/7,3/9,7. Dla porówania w moim przypdku wyniki podane w instrukcji dla JTD są o średnio 2l/100km niższe niż rzeczywiste, a nie uważam się za sportowca (zresztą nie bardzo jest czym...).

To coś dużo ci pali to twoje JTD moje średnio pali 7,5 przy normalnej jeździe trochę trasy miasta i prędkości normalne do 120 a najniżej jak mi się udało zejść to 5,8 jadąc spokojnie 70 km/h przez dłuższy odcinek.
    I to nie są jakieś specyficzne warunki zawsze tak pali i jest to sprawdzone.
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

marcin1135
    Gość

Domyślnie

zgadzam sie z przedmowca, calkiem sporo Ci pali.

A odnosnie spalania mojego to po co mialbym tu klamac, tak jest i sie z tego ciesze, nie musisz mi wierzyc

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid166

EDIT: sprawdziłem instrukcję; strona 230, dla wersji 2.0 TS podaje się spalanie odpowiednio miasto/trasa/mieszane 13,8/7,3/9,7. Dla porówania w moim przypdku wyniki podane w instrukcji dla JTD są o średnio 2l/100km niższe niż rzeczywiste, a nie uważam się za sportowca (zresztą nie bardzo jest czym...).
    Coś to Twoje JTD sobie lubi wypić 8))) teraz gdy jest juz zimno i jazda praktycznie po mieście wyjeździłem bak do sucha, spalanie srednie=7.2l tylko miasto zero trasy, w lecie było ok litre mniej wg kompa.Jazda normalna, żadne kaleczenie na drodze czy coś w tym rodzaju.Wynik 4.6l uzyskałem wracając z Sącza w 3 osoby srednia prędkośc 71km/h.
    Sorki ale ślepy nie jestem i widze co mi komp pokazuje. ;// Nie bardzo jest czym?? To po co kupowałeś diesla :?: 3.0 V6 sobie kup, diesel to nie sportowiec.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Matt21
    Coś to Twoje JTD sobie lubi wypić 8))) teraz gdy jest juz zimno i jazda praktycznie po mieście wyjeździłem bak do sucha, spalanie srednie=7.2l tylko miasto zero trasy, w lecie było ok litre mniej wg kompa.Jazda normalna, żadne kaleczenie na drodze czy coś w tym rodzaju.Wynik 4.6l uzyskałem wracając z Sącza w 3 osoby srednia prędkośc 71km/h.
    Sorki ale ślepy nie jestem i widze co mi komp pokazuje. ;// Nie bardzo jest czym?? To po co kupowałeś diesla :?: 3.0 V6 sobie kup, diesel to nie sportowiec.
    No nie bardzo jest czym, nie da się tego ukryć. Kupiłem diesla bo nie potrzebowałem auta do szaleństw tylko do jazdy, a akurat trafił się taki w dobrym stanie więc nei wybrzydzałem i jestem zadowolony.

Co do spalania to być może jest to styl jazdy, choć podkreślam nie wyobrażam sobie co musiałbym robić żeby spalać mniej, z drugiej strony może to jakość paliwa (różna w różnych regionach kraju), mnie komp pokazuje średnie spalanie z ostatnich 3kkm (wyzerowałem po zakupie) na poziomie 8,4l/100km (poprzedni właściciel miał ok. 7,8 z 10kkm, ale jeździł głównie trasy), z rachunków ze stacji benzynowej nie chce wyjść mniej niż 9,2.

Cóż zrobić pali ile pali i tyle, nie podejrzewam że coś jest nie tak, 40% moich przebiegów to jazda po Krakowie, krótkie trasy po ok 5km (najczęściej na zimnym silniku - nigdy nie przekraczam wtedy 2500 rpm), średnia prędkość jaką uzyskuję na drodze z biura do domu waha się między 8 a 11 km/h, gdybym nie potrzebował samochodu w pracy chodziłbym pieszo. W poprzednim aucie (też diesel) również spalałem ponad 1l/100km więcej niż zapewniałpprzedni właściciel.

jaca994
    Gość

Domyślnie

6 literkow na 100 km.w listopadzie, samochodem ktory wazy 1.5 tony!! i ma 2 litry pod maską........to ja przepraszam ale to trzeba zglosić do archiwum X. no chyba że 6 l na 50 km?.

jaca994
    Gość

Domyślnie

i jeszcze jedno,chyba niepowinienes bazować na odczytach swojego ics-a bo latem moze ci pokazać spalanie 4l na100km.

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

To ja nie wiem czemu na całym baku robiłem w lecie ok 1100 do 1200km jezdząc w większosci po trasie i ok 900 do 1000km po mieście, a bak to 72litry jak dobrze pamiętam.Przelicz sobie sam :wink: ;//
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

apacz84
    Gość

Domyślnie

jeszcze wczoraj na allegro była alfa 166 2.0 ts i w opisie miała 4x4 może ktoś ją widział,gościu co ją chciał sprzedać był z radomska sprowadził ją z włoch to może on się pomylił lub chciał mieć większe zainteresowanie