..... powered by www.cinsoft.pl
Takie pytanko przy okazji... Miałem tak, że przy niższych temperaturach Alfka potrafiła zrobić "żabkę" przy ruszaniu - sprawdzane były świece i wszystko było OK. Od kiedy zalałem płynu, "żabka" nie wystąpiła - czy to mogło być przyczyną?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Od razu powiem że nie wiem na 100% czy to prawda, ale chłopaki z forum147 odradzili mi mieszanie Paraflu z jakimkolwiek innym płynem, ponoć jest niemieszalny nawet z tymi na bazie glikolu. Miałem zmieniony płyn na Mobila jakiegoś i teraz stosuje tylko Dynagel 2000
http://www.forum147.com/viewtopic.php?t=2544&highlight=
tez mam info ze sie paraflu UP nie miesza z innym
..... powered by www.cinsoft.pl
Wg instrukcji do JTD wchodzi 6,1 litra. Czyli dobrze rozumiem, że z 1 litra koncentratu wychodzi 2 litry płynu. I muszę mieć 3 butelki paraflu.
Na forum wyszukałem kilka tematów o płynach chłodzących. Ktoś twierdził, że Paraflu trzeba wymieniać co 2 lata. W instrukcji nie piszę nic o wymianie, tylko ewentualnym uzupełnieniu.
Wziąłem też pod uwagę Prestone gotowy do chłodnic, ale mogę mieć butelkę Paraflu za 22 zł u mnie w mieście, więc cenowo wychodzi prawie to samo.
Podobno nawet nie wejdzie całe 6 litrów do układu.
Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 08-11-2010 o 12:07
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
kobe --> Paraflu UP nie musisz wymieniać, dlatego jest on de facto najtańszy, gdy weźmiemy pod uwagę okres eksploatacji. Jego właściwości sprawdzasz i tak co rok na darmowym przeglądzie...
Przy niewielkiej dolewce (powiedzmy do 300ml) dolej sam płyn, bez rozcieńczania z wodą.
Ciekawostka: w ASO istnieje możliwość dolania brakującej ilości i zapłaty odpowiedniej % wartości butelki.
Marketowym szitom mówimy więc STOP!![]()