W załączeniu obiecane zdjęcia pompy i miejsca w alfie 147, gdzie znajduje się pompa.
W załączeniu obiecane zdjęcia pompy i miejsca w alfie 147, gdzie znajduje się pompa.
wal_kon
Mam nadzieję, że te zdjęcia pomogą komuś w decyzji o próbie wymiany szczotek samodzielnie.
Dodam jeszcze, żeby dostać się do pompy w celu jej demontażu wykonałem następujące operacje:
- zdemontowałem wszystkie elementy lewego nadkola,
- odkręciłem śruby mocujące zderzak i opuściłem go (bez tej operacji nie mogłem odkręcić przewodów olejowych (ssącego i tłocznego) od pompy oraz śrub mocujących stelaż pompy do karoserii,
- zdemontowałem zbiorniczek oleju hydraulicznego.
Po demontażu pompy musiałem poodginać zabezpieczenia mosiężnej obudowy silnika oraz dodatkowo zbić młotkiem tę obudowę z pompy (ponieważ, ktoś przede mną wymieniał szczotki i skleił wszystko mocnym klejem).
Po demontażu zmierzyłem szczotki oraz wszystko wyczyściłem pędzelkiem, szczególnie przerwy między komutatorem (z użyciem igły).
Po całej operacji wszystko złożyłem w odwrotnej kolejności. Obudowę silnika pompy po złożeniu zabezpieczyłem dodatkowo klejem z pistoletu - na gorąco, ponieważ elementy aluminiowe nie wytrzymały operacji młotkiem.
Pompa działa dobrze, niestety po całej operacji nadal pojawiał się błąd: P1769-"Pump driving realy stuck". Przekaźnik pompy wymieniłem przed decyzją o wymianie szczotek.
Tak jak obiecałem błąd: P1769-"Pump driving realy stuck" opiszę w oddzielnym wątku.
wal_kon