Tak wg mojej oceny to żeby zapalić silnik w niskich temperaturach, a zwłaszcza diesla to trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na wartość prądu rozruchowego. Na moim przykładzie aku ma 100Ah i 920A oryginał Alfa Romeo. ta druga wartość jest bardziej istotna przy zapalaniu zimnego silnika w niskich temperaturach, bo im większa wartość tym większego kopa taje aku na rozruch.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 30-11-2010 o 19:31
Cały układ elektryczny w JTD jest pomyślany pod kątem aku 100Ah więc niezdrowo jest pakować tam coś innego. Będziesz miał albo przeładowany albo niedoładowany aku. Jeśli chodzi o rozruch w niskich temp. to zdrowy akumulator o właściwych parametrach równa się więcej niż połowa sukcesu. Co do prądu rozruchu to w tak niskich temp. i tak jest on duży, ponieważ rezystancja układu jest mniejsza niż zwykle (czyli w dodatniej temp.).
kupilem 100/950 idealnie dzis zapalila, koles w sklepie myslal ze do transita on mi jest potrzebny![]()
Co ciekawe, instrukcja milczy na temat prądu rozruchowego, a ePer podaje 100Ah 450A - takiego cuda jeszcze nie widziałem.
Martwiłem się czy za duży prąd nie popali instalacji, ale skoro oryginał u Rafała45s ma 920A to chyba bez obaw można pchać.
Transit?Przecież one mają mniejsze silniki
![]()
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
ja mam aku 100 Ah a prąd rozruchowy 830 A, autko bez problemu odpala.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Hej hej, prawo Ohma rządzi. Prąd rozruchowy będzie pobrany taki jak sobie rozrusznik w danej chwili pobierze. To nie jest tak, że akumulator wymusza prąd w układzie i w zależności od tego jaką ma wartość parametru prądu rozruchowego to taki prąd zapoda. To tylko parametr mierzony w pewnych określonych warunkach, niewiele ma wspólnego z rzeczywistym prądem rozruchowym w danym aucie.
Rzeczywisty prąd rozruchowy zależy silnie od stanu akumulatora (stopnia naładowania) oraz od temperatury. A w skrócie - im wyższy ten parametr prądu rozruchu podany przez producenta, tym lepiej.
fajny strzał ten aku daje na mrozie, zadne opory mu nie straszne, polecam wszystkim wymiane na zime![]()
moja stoi na dworze od dwuch dni bo nie mam czasu na odśnierzenie podjazdu (zjazdu) do garażu i aku 100 Ah a prąd rozruchowy 830 A odpala normalnie
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"