Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Problem z ABS

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Tak czytam i czytam i nie widzę żadnego problemu z ABS-em bo przecież na lodzie właśnie ma odbijać pedał hamulca tak żeby nie zablokowały się koła i nie stracić panowania nad samochodem

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Ssman122 po odebraniu auta od elektryka rozumiem że usterkę masz naprawioną i że ABS Ci działa. Czy nadal odbija Ci pedał do góry? czy już nie ma tych nieprzyjemnych bić? Kolega ogi27 napisał że tak ma być, a mnie się wydaje że tak nie powinno być.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Są oczywiście ale dużo mniejsze... Mam Lagune 2 z ABS... Teraz oba systemy działają podobnie... (jeśli chodzi o wibracje pod pedałem)
    Przed naprawami u elektryka nie było jazdy ( tłuczenie, pedał skakał prawie do kierownicy...) Nawet bokiem mnie postawiło raz... :? Poniedziałek i dzisiaj rano na wyjętym bezpieczniku jeździłem...
    Wibracje, odbijanie oczywiście pozostały... Jak napisał kolega ogi27 tak działa ABS... ale po naprawie jest o niebo lepiej... I auto w końcu hamuje.

Irokez
    Gość

Domyślnie

Ale jak inaczej ma być na lodzie?
    Na lodzie pedał jest jak cegła. I tak jest w mojej Alfie, Avensisce, było w Megance.
    Pojedź na zbity śnieg i tam już opony mają przyczepność. Pedał wchodzi głeboko, dużo niżej jest "masowany" but.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Mi nie chodzi tylko i wyłącznie o jazdę po lodzie... Jeśli na ulicy szklanka to żaden ABS nie pomoże... Przed naprawą auto nie hamowało i mało brakowało a przód by ucierpiał... A możliwe nawet że koła mi zblokowało bo na prostej poleciałem bokiem...Po naprawie jadę tą samą trasą i Wszystko jest ok. Nie wiem co mogło być przyczyną... Przerwa w obwodzie czujników...? W każdym razie same czujniki pompa itd. sprawne... Nie było przejść i sporo błędów...
    Ostatnio edytowane przez ssman122 ; 01-12-2010 o 20:11

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

u mnie to samo..
    ogolnie abs w alfie to porazka.

jak mialem mercedesa w202 to hamowal w miejscu... a to plynie ;/

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Rozwiązanie - Na zimę do ciepłego garażu

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał ssman122 Zobacz post
    Auto na suchym normalnie hamuje... Problemy zaczynają się gdy w hamowaniu ma pomóc ABS... na śniegu i lodzie... przy wciskaniu pedału czuć spory opór i drgania oraz głośny "dziwny" dźwięk... no i praktycznie zero reakcji... Aż strach jechać...:/
    Miałeś już ABS w samochodzie?
    Tak właśnie działa abs!

---------- Post dodany o godzinie 23:41 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:39 ----------

Aha,
    Jak zaczyna Ci tak terkotać to naciskaj jeszcze mocniej i nie puszczaj, aż auto stanie.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    AR 156 2.0 155kM 1998r.

Domyślnie

Mam Lagunę II z ABS którą też jeżdżę... Wiem jak działa ABS i o ile mi wiadomo przy próbie hamowania auto nie powinno latać bokiem jak na ręcznym ... W alfie do naprawy nie działał jak powinien. Po naprawie działa.

"Aha,
    Jak zaczyna Ci tak terkotać to naciskaj jeszcze mocniej i nie puszczaj, aż auto stanie."- niestety przed naprawą nie było to możliwe gdyż praktycznie w ogóle się nie poddawał...

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Dziwny ten ABS w Alfach, przez to odbijanie pedału jazda jest bardzo niekomfortowa a w zimie praktycznie codziennie teraz to się zdarza. Kiedy użyłem pierwszy raz ABSu w Alfie to przestraszyłem się co jest grane z tym pedałem, wali w stopę a wg mnie tak nie powinno być. Moja narzeczona miała Vectre B i jeździłem na lodzie z ABSem i tam pedał nie odbija a jedynie słychać jak załącza się pompa pod maską i hamowanie natychmiastowe. Trudno jeśli tak ma być to przyzwyczaję się.

---------- Post dodany o godzinie 10:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:02 ----------

ABS nie tylko w Alfach ale i w innych samochodach chyba właśnie tak ma działać. Znalazłem opis działania ABS na stronie http://www.technikajazdy.info/nauka-...hamowanie-abs/ i brzmi on tak:

"Działanie ABSu jest wyczuwalne na pedale hamulca. Zawory powodują wówczas pulsowanie pedału , a do naszych uszu dobiega klekot, który brzmi „jakby się coś w samochodzie zepsuło”. Jeżeli posiadasz auto wyposażone w ABS, a nigdy tego nie doświadczyłeś powinieneś bezwzględnie znaleźć jakieś bezpieczne miejsce i oswoić się z tym efektem! W awaryjnej sytuacji musisz wiedzieć, że to co się dzieje z układem hamulcowym to nie awaria samochodu."

"Hamując awaryjnie z systemem abs powinniśmy zawsze naciskać pedał hamulca do oporu i trzymać go w tej pozycji aż do całkowitego zatrzymania sie auta. Abs jest systemem, który opiera swoje działania na reakcjach przestraszonego kierowcy w sytuacji awaryjnej - olaboga hamulec do oporu! i nie powinniśmy temu przeciwdziałać. Jeżeli podczas hamowania musimy ominąć przeszkodę robimy to cały czas trzymając wciśnięty hamulec do oporu."

ot i wszystko jasne
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf