Strona 2 z 27 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał salatin Zobacz post
    zeby nie zakladac nowego tematu to mam pytanko do wlascicieli 159 ,czy wiecie kiedy nastapi koniec produkcji tego modelu albo jakie sa plany generalnie co do 159 jak dlugo ja jeszcze pociagna dzieki pozdr
    Opcja szukaj i hasło "Giulia".

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał turbi Zobacz post
    Chociaz ja sie doczepie do tego, ze ogrzewanie kabiny zaczyna dzialac dopiero po przejechaniu kawalka odcinka, jak sie silnik rozgrzeje.
    W 2,4 jest całkiem dobrze pod tym względem.. ale w Alfie 156 z silnikiem 1,9 16V 140KM to była porażka.. auto na postoju poprostu stygło mimo odpalonego silnika i robiło się zimno.. i oczywiście zanim się dowiedziałem, że ten typ tak ma, wymieniłem termostat.. ehh..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

turbi
    Gość

Domyślnie

Wlosi po prostu nie wiedza co to zima podczas projektowania

Czy komus rowniez sie zdarzylo aby podczas mrozu pojawil sie komunikat "Have engine checked"?

Wodzu
    Gość

Domyślnie

narazie minusów nie zauważylem, Miła stoi w garażu na noc, zdąży odtajać. Klamki minimalnie przymarzają przez dzień. W bagażniku mam płyn do odmrażania, więc w razie czego skorzystam. No chyba, że bagażnik przymarznie
    Prowadzi się idealnie, VDC co jakiś czas miga, ale staram się tak jeździć by go nie zmuszać do pracy. Jedyne co mnie denerwuje, to targanie osłoną silnika po śniegu. W końcu się przyzwyczaję.Nawet DPF się wypalił przy prędkości 60km/h. Jestem bardzo zadowolony i oby tak zostało. A ogrzewanie kabiny, i tak zawsze sam włączałem gdy kreska temp była na 1/3. Więc teraz nie marudzę bo się samo włącza. Wcześniej.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Klamki troche przymarzaja, fakt. Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie. Bo zanim sie nagrzeje silnik zaczyna tak dmuchac zimnym powietrzem, ze mozna zamarznac, temp ustawiona na 16.5C.
    Czy w full auto obieg wewn. dziala automatycznie? Bo nie bardzo wiem co jest wlaczone w full auto i kiedy, a w 147 widze co sie wlacza bo lampki sie zmieniaja i sygnalizuja.
    Jak jest u was?

Użytkownik Ogier Avatar Lukasz78
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    BMW 520d/177KM LCI 2008

Domyślnie

Cytat Napisał turbi Zobacz post
    Dzis po pracy wsiadam do zimnego autka (na zewnatrz -9C), odpalam, jade i po przejechaniu jakiegos 1km pojawia sie komunikat "Have engine checked" oraz swieci na zolto, swiatlem ciaglym, kontrolka od spalin. Wylaczenie i ponowne uruchomienie silnika (1,9 16V diesel) nic juz nie pomaga.
    obstawiam przytkany DPF

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie.
    System jest podobny trochę do tego jaki miałem w 156 po lifcie.. Mnie bardziej denerwuje, że włączam np. odmrażanie przedniej szyby i póki troszkę nie złapie silnik temperatury, nawiew ustawia się na minimum.. i zanim ruszy szyba potrafi trochę zaparowac.. Mozna to recznie skorygowac, ale na poczatku przycisk siły nadmuchu staje się nieaktywny.. ehh..

Dzisiaj pierwszy raz użyłem Webasto i wszystko działa.. po 25 min. działania zszedłem do auta i temp. płynu chłodzącego miała już 65 st.C, co przy mrozie -18 pozwoliło odpalic silnik jak latem.. Myślę, że Webasto poza komfortem, ma wielką zasługę w dbaniu o silnik odpalany w takich temperaturach..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

rbt2005
    Gość

Domyślnie

co do przymarzniętych klamek i drzwi to warto sobie kupić smar silikonowy w spreju. psiknąć w mechanizm klamek i na uszczelki (silikonowe smary nieuszkadzają gumy) i przetrzeć. Ja używam od paru lat i nic nie przymarza a wystarczy użyć tylko raz przed zimą.
    Ja używam tego

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

A moja Pani dzisiaj "od strzału" odpaliła przy -14 (to najniższa jak na razie temperatura w tym sezonie w Szczecinie) po całonocnym postoju na dworze. Z przymarzaniem klamek czy drzwi nie mam żadnego problemu, ale rzeczywiście nadmuch na przednią szybę ma jakiegoś bug'a w sofcie... Chociaż i tak całość działa lepiej (szybciej się nagrzewa) niż w 147, co IMO jest dużym progresem we włoskiej motoryzacji - dzięki Bogu wzięli pod uwagę to, że AR użytkuje się również w innych (niż tylko śródziemnomorskim) klimatach i że oprócz klimatyzacji potrzebne jest także sprawne ogrzewanie...

Mariusz AutoDS, tego webasto to Ci zazdroszczę jak cholera! Przy zakupie 159 miałem na oku egzemplarz z tym cudem na pokładzie, ale okazało się, że auto nie było idealne blacharsko, wobec czego odpuściłem... A teraz tego żałuję
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    A teraz tego żałuję
    ..nic straconego, zawsze mozna domontowac, tylko nie wiem jakie to koszta