pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
Wlosi po prostu nie wiedza co to zima podczas projektowania
Czy komus rowniez sie zdarzylo aby podczas mrozu pojawil sie komunikat "Have engine checked"?
narazie minusów nie zauważylem, Miła stoi w garażu na noc, zdąży odtajać. Klamki minimalnie przymarzają przez dzień. W bagażniku mam płyn do odmrażania, więc w razie czego skorzystam. No chyba, że bagażnik przymarznie
Prowadzi się idealnie, VDC co jakiś czas miga, ale staram się tak jeździć by go nie zmuszać do pracy. Jedyne co mnie denerwuje, to targanie osłoną silnika po śniegu. W końcu się przyzwyczaję.Nawet DPF się wypalił przy prędkości 60km/h. Jestem bardzo zadowolony i oby tak zostało. A ogrzewanie kabiny, i tak zawsze sam włączałem gdy kreska temp była na 1/3. Więc teraz nie marudzę bo się samo włącza. Wcześniej.![]()
Klamki troche przymarzaja, fakt. Ale mnie troche denerwuje full auto w klimie. Bo zanim sie nagrzeje silnik zaczyna tak dmuchac zimnym powietrzem, ze mozna zamarznac, temp ustawiona na 16.5C.
Czy w full auto obieg wewn. dziala automatycznie? Bo nie bardzo wiem co jest wlaczone w full auto i kiedy, a w 147 widze co sie wlacza bo lampki sie zmieniaja i sygnalizuja.
Jak jest u was?
System jest podobny trochę do tego jaki miałem w 156 po lifcie.. Mnie bardziej denerwuje, że włączam np. odmrażanie przedniej szyby i póki troszkę nie złapie silnik temperatury, nawiew ustawia się na minimum.. i zanim ruszy szyba potrafi trochę zaparowac.. Mozna to recznie skorygowac, ale na poczatku przycisk siły nadmuchu staje się nieaktywny.. ehh..
Dzisiaj pierwszy raz użyłem Webasto i wszystko działa.. po 25 min. działania zszedłem do auta i temp. płynu chłodzącego miała już 65 st.C, co przy mrozie -18 pozwoliło odpalic silnik jak latem..Myślę, że Webasto poza komfortem, ma wielką zasługę w dbaniu o silnik odpalany w takich temperaturach..
![]()
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
co do przymarzniętych klamek i drzwi to warto sobie kupić smar silikonowy w spreju. psiknąć w mechanizm klamek i na uszczelki (silikonowe smary nieuszkadzają gumy) i przetrzeć. Ja używam od paru lat i nic nie przymarza a wystarczy użyć tylko raz przed zimą.
Ja używam tego
A moja Pani dzisiaj "od strzału" odpaliła przy -14 (to najniższa jak na razie temperatura w tym sezonie w Szczecinie) po całonocnym postoju na dworze. Z przymarzaniem klamek czy drzwi nie mam żadnego problemu, ale rzeczywiście nadmuch na przednią szybę ma jakiegoś bug'a w sofcie... Chociaż i tak całość działa lepiej (szybciej się nagrzewa) niż w 147, co IMO jest dużym progresem we włoskiej motoryzacji - dzięki Bogu wzięli pod uwagę to, że AR użytkuje się również w innych (niż tylko śródziemnomorskim) klimatach i że oprócz klimatyzacji potrzebne jest także sprawne ogrzewanie...
Mariusz AutoDS, tego webasto to Ci zazdroszczę jak cholera! Przy zakupie 159 miałem na oku egzemplarz z tym cudem na pokładzie, ale okazało się, że auto nie było idealne blacharsko, wobec czego odpuściłem... A teraz tego żałuję![]()
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)