Nie wiem jak jest w 156,ale moją 155 po odpięciu przepływki nie da się jechać :|?: Na wolnych chodzi a gdy trzeba jechać to ruszy i bulba. 8(((Napisał Maciek-156
Nie wiem jak jest w 156,ale moją 155 po odpięciu przepływki nie da się jechać :|?: Na wolnych chodzi a gdy trzeba jechać to ruszy i bulba. 8(((Napisał Maciek-156
To skąd te opowieści o wypinaniu przepływki i jazda bez niej jest prawie nie możliwa :shock:Napisał grzelutek
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Nie znam się na AR 155, ale moją 156 można spokojnie jechać bez przepływomierza. Może AR 155 ma inny system wtrysku - u mnie jest Bosch Motronic M 1.5.5
W TSie jak najbardziej ale w JTD to bardzo dobra metodaNapisał 75andrew155
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
a co z temperaturą powietrza?
przepływka mierzy mase nie objętość i temperatura może mieć wpływ na prace ts-a w stanie awaryjnym.
zdaje sie że w 156 brak jest dodatkowego czujnika więc w jaki sposób moduł sterujący określa ile naprawde silnik dostaje powietrza.
tutaj odpowiedz na twoje pytania.
http://astra.autokacik.pl/uklad_motr...#_Toc505608885
Kod:Centrala sterująca może zastąpić parametry następujących uszkodzonych elementów: * miernik przepływu powietrza, * siłownik regulacji biegu jałowego, * czujnik temperatury płynu chłodzącego, * czujnik położenia przepustnicy, * sondę Lambda, * czujnik temperatury powietrza, * czujniki napięcia akumulatora i detonacji, Jeżeli jednak nastąpi uszkodzenie w centralce sterującej, układzie zapłonowym, czujniku fazy, pompie paliwa lub wtryskiwaczach, system nie będzie w stanie zastąpić uszkodzonych elementów żadnymi parametrami zastępczymi i samochód się zatrzyma.
a czy jazda z odpieta przepływka jest mocno szkodliwa bo moja przeplywka juz do niczego sie nie nadaje i musze jezdzic z odpieta bo nie dosc ze nie ma mocy to mam tak jak tu ktos pisal ze przy temp ok 0 stopni nie chce odpalic , przeplywke zamawiam dzis wiec jutro bedzie![]()
mocno szkodliwa to nie jest.
tylko bije cię po kieszeni, spalanie wzrasta tak o 1- 2 litrów.
u mnie tez po odpięciu przepływki nie da sie jechac. zapala sie kontrolka ukladu wtryskowego, silnik pracuje jak by nie chcial, dusi sie itp..Napisał grzelutek
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW