I tak właśnie zrobiędzięki wszystkim dla mnie temat zakończony
![]()
Kupując HID-A jesteś skazany na chińszczyznę....
SOCZEWKI? REFLEKTORY?.....to nie do końca tak
Nawet mercedes S-Klass W 220 ma xenon na reflektorze. Różnica polega na palniku który do soczewek ma oznaczenie "S" A do Reflektorów "R"
Odpowiednio D2S i D2R. Problem xenonu - prawny problem to konieczność posiadania wysokociśnieniowych spryskiwaczy, systemu auto poziomowania, odpowiedniej barwy światła. Hid-y wyglądają ok, ale niestety nie oświetlają drogi tak jak powinny (krzywizny) i najczęściej oślepiają - ja bym nie ryzykował i brał org. lampy z dobrą org. przetwornicą.
Z żarówek H7 wg mnie jedną z lepszych jest Philips Night Breaker
No włanie mam pytanie do tych lepszych zarówek czy jest widoczne różnica w jakości światła ?????
delikatna jest... sa jasniejsze wiecej widac
night vision fajne zarowki...
ale niestety czesto potrafia sie wylozycc..
teraz wyszedl nowy model
wpisz w alledrogo h7
i za 90 zl jest komplet.. podobno zajefajne sa ;]
ja zamawiam w srode;]
Są BDB i do tego maja filtry UV- nie zażółcaja klosza jak zwykłe "megajasne" ksenonplazmaturbochinole![]()
No to trzeba wypróbować i dam znać jak to jest![]()
Zwróć uwagę na temp koloru. Nie kupuj palników powyżej 6000K. Zasada jest taka, że im wyższa, tym bardziej intensywna barwa, ale efektywność drastycznie spada.
Ja jeździłem na palnikach 6000K, kolejne kupiłem 5000K i jestem bardziej zadowolony - dają zdecydowanie lepsze światło. W wielu samochodach fabrycznie montowane są palniki 4300K - dają światło najbardziej zbliżone do światła dziennego.
Pamiętaj też, że palnik typu D2S to palnik dla reflektora soczewkowego, a D2R to palnik z przesłoną, dla reflektorów tradycyjnych (np. Renault Laguna).
No i co najważniejsze i powiedziane już powyżej - montując taki zestaw w reflektorach do tego nie przystosowanych narażasz się na utratę dowodu rejestracyjnego i przekleństwa słane pod swoim adresem przez innych kierowców z powodu oślepiania, chcąc się w to bawić to minimum jakie trzeba spełnić to reflektor wyposażony w soczewkę, o spryskiwaczach, czy samopoziomowaniu już nie wspomnę.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ostatnio edytowane przez alces1 ; 07-12-2010 o 06:23