Też mam na lato pływające i pierścień z tworzywa i żadnych problemów
Też mam na lato pływające i pierścień z tworzywa i żadnych problemów
witam, ja mam felgi Azev 4x100 w 16 bez żadnych śrub centrujących i jest git.
7.5x16 H2 205/45/16
Pozdrawiam
no to rzeczywiscie rozsądny i odpowiedzialny z Ciebie człowiek..Napisał Jarencja
jeździłem kiedyś w swojej 146 na felgach z takim rozstawem śrub i nie było problemu, nie stosowałem nawet śrub pływających! Zwróć jednak uwagę na ET, bo felgi dedykowane do innego modelu mogą mieć to ET bardzo różne od tego jakie stosuje się w AR 145/146 i wówczas będzie problem. Natomiast rozstawem 4 x 100 nie przejmuj się zbytnio.Napisał deviltx
następny... ludzie czy naprawde kogos smierc musi was przekonać ze takie koło moze bezproblemu odpaść??Napisał alces1
Możesz mi wytłumaczyć jakim cudem takie koło może odpaść? Bo ja nie widzę takiej możliwości, prawdopodobieństwo, że odpadnie jest identyczne jak w przypadku montażu felg z rozstawem otworów 4x98.Napisał Alfista
Wg mnie problem jest taki ze sruba jest wtedy krzywo wkrecona... sruba musi lezec idealnie, przeciez na kolo dzialaja ogromne sily i nie ma znaczenia czy jezdzisz po autostradzie czy po po bezdorzach :wink: roznica miedzy sruba plywajaca a zwykla jest stozek ktory jest przesuwny po to by lezala idealnie.Napisał alces1
Moze felgi ktore miales wczesniej mialy rozwiercone otwory?? jesli byly uzywane to kto wie... kolejna glupota ludzi ale to juz inny temat...
Śruba nie może być "krzywo wkręcona" - wówczas zepsułbyś gwint! Oczywiście warunkiem założenia felgi z otworami 4x100 na piastę z otworami 4x98 jest taki, że felga posiada pierścień centrujący (moje felgi posiadały). Różnica pom. otworami to 2mm, czyli na jedną śrubę przypada 1mm, który zazwyczaj mieści się w tolerancji otworu znajdującego się w feldze. Wielokrotnie odkręcałem/zakręcałem te koła i nie było żadnego problemu, żadnych bić, czy innych niepożądanych efektów, a to dzięki dobrze spasowanym pierścieniom centrującym. Oczywiście można zastosować śruby pływające, ale w tym przypadku były one zbędne.
przepraszam kolego ale piszesz bzdury... wytłumacz mi co rozumiesz pod pojęciem ETNapisał alces1
Jakie "bzdury" masz na myśli? :>>>Napisał pikero
Wspomniałem o ET, dlatego, że w przypadku Alfy 145/146 wynosi ono bodajże 42, natomiast felgi z rozstawem otworów: 4x100 są często dedykowane np. do Opla, gdzie ET wynosi 35. Różnica jest spora! Tak więc mimo, że uda się je zamontować na piastę, stosując bądź też nie stosując śrub pływających (jak kto woli), to będzie problem, ponieważ ET (odsadzenie od piasty) jest większe, opony mogą ocierać o ranty nadkoli, zwłaszcza z tyłu mimo ich właściwego rozmiaru. Jeśli pytasz o ET, to jak wspomniałem jest to odsadzenie felgi od piasty, liczone w ten sposób, że im ET jest mniejsze, tym bardziej felga wystaje na zewnątrz.