Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Ogrzewanie - wiem.. korzystalem z szukaj i czytalem tematy na forum

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Nagrzewnica jak najbardziej ma wpływ na temperaturę,ale nie może doprowadzić do takiego ochłodzenia silnika-po prostu jej powierzchnia na to nie pozwala.U mnie nawet w mroźne dni gdy wentylator załączę na 4 i powietrze na pobór z zewnątrz to wskazówka lekko tylko opada,wierząc wskaźnikowi 5-10 st., max 15

filonq
    Gość

Domyślnie

to co obstawiasz ten termostat? ze ciagle ma duzy obieg ? idzie to sprawdzic jakos? trzeba go wykrecic i dmuchac?

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Możesz zrobić tak.Odpal i niech się rozgrzewa tak jak to robiłeś wcześniej.Jak wskazówka się ruszy(~40-50 st.) to dotknij chłodnicy-jeśli ma podobną temp. co silnik to znaczy ,że termostat otwarty(czytaj :niesprawny przy tej temperaturze),możesz też sprawdzać przy innych temp.(max 80-90,bo wtedy sprawny czy padnięty termostat będzie otwarty).Można też wymontować go i po prostu dmuchnąć w wyjście idące do chłodnicy(po wymontowaniu)

filonq
    Gość

Domyślnie

w ogole to z ciekawosci jak jestesmy przy termostatach .. to mam cos takiego http://allegro.pl/termostat-alfa-145...371751522.html dokladnie taki sam. na 5 wezy gdzie wszystkie 1.6 ts maja na 4 weze.. objasni mi ktos?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

termostat owszem tylko ze nie po 20sekundach, bo tak szybko plyn w obiegu sie nie wychlodzi, po 5minutach owszem bylo by to mozliwe, ale tez powinno delikatnie grzac, sprawdz to w ten sposob ze zatkaj chlodnice tektura zeby sie nie wychladzala od pedu powietrza, jezeli bedzie zimno w srodku to znaczy ze nagrzewnica, ona bierze powietrze z podszybia, tzn od strony pasarzera na podszybiu zewnetrznym, leci pozniej do wymiennika ciepla czyli taka jakby chlodniczka w nagrzewnicy i wtedy cieple juz leci do nawiewow, jezeli uszkodzone jest cos w nagrzewnicy to przelatuje poprostu przez to nie ogrzewajac sie, ciepla moze byc na postoju bo nie ma tam żadnej wymuszonej cyrkulacji powietrza, takie moje techniczne zdanie w tej sprawie
    Ostatnio edytowane przez cuma_borek ; 16-12-2010 o 23:30

Użytkownik Świeżak Avatar alfa_fan
    Mieszka w
    WZU
    Auto
    159 164 166

Domyślnie

Witam.

po przejechaniu 60km temp. silnika wynosi 45-50 stopni, szyby zamarzniete .. poprostu masakra. Probowalem ja na postoju temperature dalem na zimne i szybkosc grzania na 0, po 20 minutach temperatura weszla na 90stopni.
    Termostat na 99,9%.
    Po pierwsze primo: zasłoń połowę chłodnicy tekturą z kartonu, przejedź ostro kilka kilometrów, zobacz efekty.
    Po drugie primo: jeżeli efekt nie jest zadowalający, zasłoń 3/4 chłodnicy, znowu ostro przejedź kilka kilometrów - teraz powinien silnik być już rozgrzany.
    Po trzecie primo: jak nie rozgrzał się to zasłoń całą chłodnicę i powtórka.
    Kontroluj wskazania temperatury, zwłaszcza przy pełnym przysłonięciu chłodnicy. Już przy 3/4 przysłony silnik powinien być rozgrzany i z nawiewu powinno dmuchać dość ciepłe powietrze, a to oznacza, że termostat przepuszcza i w czasie jazdy pęd powietrza wychładza czynnik przy otwartym obiegu płynu.
    pozdr
    pozdrawiam alfa_fan; ik@r 1063
    AR 145 bx
    - smoczyca(drago);
    AR 164 V6 - sokół millennium;
    AR 159 jtdm - mała czarna;
    AR 164 V6 tb - wściekła(furioso);
    AR 166 V6 sportronic - black lady

Kupię wzmacniacz i wiązkę DSP

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Właśnie a co podpiąłeś pod ten króciec co jest na zdjęciu z aukcji na samej górze? U mnie tego nie ma a też mam Verneta. Tak wygląda mój stary termostat:

Vernet co kupiłem jest identyczny jak ten mój stary a też mam 1.6 TS z 1998r.
    Stary termostat jest dobry, zamyka się i otwiera ale wciągnęło uszczelkę ze środka i też wyglądało jakby był cały czas otwarty.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

filonq
    Gość

Domyślnie

Krzyśko: u mnie wszystkie weze pasowaly .. dochodzi do termostatu 5 i 5 jest podlaczonych. Musialem wymieniac, bo za pierwszym razem tez dostalem na 4 weze. Wogole silnik w tej mojej jest dziwny. Wtyczka od komputera - diagnostyki przy wszystkich jest przy kielichu a u mnie jest oryginalnie na srodku komory silnika. Moze byl jakis lift ? w 98 roku.. jakies pierdoly wlasnie zmieniali nie mam pojecia.. pozatym themim probowal sie polaczyc z komputerem i za diabla nie szlo, to samo z poduszkami, jedynie z absem poszlo.. a wracajac do termostatu z tego co sie dowiedzialem 5ty waz jest od klimy ktorej i tak nie mam ;pale waz idzie