Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Przyciemnianie szyb

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Szyby przednie bocze nie moga byś przyciemniane ponieważ przepuszczalnośc musi być dokladnie 73%, a 90% samochodów produkowanych ma juz tak fabrycznie przyciemnione, no chyba że ktoś jeździ fiatem 125p to tam nie są, żadna piecówka też nie przejdzie, dołoży przyrząd do szyby zmierzy jezeli jest ponad 27% zaciemnienia to po dowodzie, chyba, że ktoś ma folie to na miejscu poździera, a jak piecówkę to chyba że powybija szyby ha ha

b.pawelek
    Gość

Domyślnie szyby

darcie szyb to dla wsioczków jak dla mnie. Nie ośmiesząłbym się w ten sposób i w ogole bym nie zakładał.
    a co do wybijania szyb to tez nie do końca bo nie jestem pewnien czy bez bocznych wolno jeździć. Bez przedniej napewno nie.
    Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał bosniak_sg
    Szyby przednie bocze nie moga byś przyciemniane ponieważ przepuszczalnośc musi być dokladnie 73%, a 90% samochodów produkowanych ma juz tak fabrycznie przyciemnione, no chyba że ktoś jeździ fiatem 125p to tam nie są, żadna piecówka też nie przejdzie, dołoży przyrząd do szyby zmierzy jezeli jest ponad 27% zaciemnienia to po dowodzie, chyba, że ktoś ma folie to na miejscu poździera, a jak piecówkę to chyba że powybija szyby ha ha
    oczywiscie zależy jak bardzo...

"Koniec problemów z policją i przeglądami rejestracyjnymi !!!

Wprowadzenie nowoczesnej technologii piecowego napylania umożliwiło uzyskanie certyfikatu na przyciemnianie również przednich szyb bocznych w samochodach naszych klientów. Teraz poruszanie się po drogach z tak przyciemnionymi szybami nie grozi już przykrymi konsekwencjami odebrania dowodu rejestracyjnego i karami pieniężnymi."
    [*]

mOOn
    Gość

Domyślnie

Powiem tak. Pracowałem w firmie która zajmowała sie przyciemnianiem szyb metodą foliowania. Przepisy mówią że szyby tylne boczne można przyciemniać jak sie chce, szybę tylną tylko wtedy gdy auto ma 2 lusterka zewnętrzne (czyli nie licząc tego w kabinie ale obecnie każde auto takowe posiada). Co do szyb przednich bocznych to musza one mieć 70% przepuszczalności światła ( biorąc pod uwagę że od pewnego czasu wszystkie auta mają szyby fabrycznie lekko przyciemnione to żadna folia nie spełnia tego wymagania więc pozostaje tylko piecówka) a szyba przednia czołowa 75%. Z doświadczenia wiem że nawet jak sie zrobi przednie boczne folią 70(tzn dokł.72% przejrzystości) to i tak efekt wizualny żaden.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie Re: szyby

Cytat Napisał b.pawelek
    a co do wybijania szyb to tez nie do końca bo nie jestem pewnien czy bez bocznych wolno jeździć. Bez przedniej napewno nie.
    Pozdrawiam
    Zgodnie z twoja wypowiedzią, nie możnałoby jeździć z opuszczonymi bocznymi, bo co za różnica czy są w ogóle czy są ale opuszczone? Co na to buggy lub inne rodstary?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    156 1.9 JTD 110KM 2001

Domyślnie Przyciemnianie szyb Alfa 156

Witam panowie zdecydowalem sie na samodzielne przyciemnienie szyb w mojej alfie 156. Chcialem przyciemnic szybe tył + tył boczne. W warsztacie przyciemnianie 400zł a mysle ze sam podołam. Mam jednak pare pytań zanim sie do tego zabiorę

Jaką folie wybrać? Na alledrogo jest ich sporo w różnych cenach a nie znam sie na jakościi. Aby nie wyblakła po roku, no i dobrze się ją zakładało. Co d oprzepuszczalnosci to myslalem o 20% co sadzicie?
    Czy folie przykleja sie tylko od wewnątrz?
    Ile potrzeba folii na obklejenie tylnej syzby i bocznych z tyłu, aby starczyło bez problemu
    Obklejenie bedzie mozliwe na dworze jesli wybiore mało wietrzny dzień?
    I z tyłu to myslalem o wymontowaniu półki bo dostęp jest trudny ale jak wymontuje to powinno byc ok.
    Czy tylne boczne szyby da rade obkleić bez wymontowywania ich? Bo słyszałem, że z wyjęciem ich jest sporo problemu. (tymbardziej dla mnie, mechanikiem nie jestem)
    Co przygotować do takiego zabiegu?

Czytałem sporo na google ale jednoznacznych odpowiedzi do wszystkich pytań nie ma choć i tak sporo sie juz dowiedzialem.
    pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Jesli chcesz oklejac sam i nigdy tego nie robiles to tylnej szyby nie zrobisz dobrze. Nie ma w tym zadnej magii ale przez internet sie nie nauczysz.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    156 1.9 JTD 110KM 2001

Domyślnie

Rozumiem. Mimo to chciałbym spróbować i juz zdecydowałem, nie wyjdzie mi to stracę te 50zł za folie. Auto kupiłem nie dawno za zarobioną kase w wakacje i teraz nie stać mnie na wykładanie 400zł na szyby a jednak chciałbym je mieć więc spróbuję. Znajomy u siebie w Peugeot 607 kleił pierwszy raz i wyszło mu tylko było widać nieco jak szyba była odsunięta u góry niedocinek taki a prócz tego w porządku.

Prosiłbym tylko pierw o pomoc w doborze folii, jaką wybrać? Najlepiej konkretnie link z allegro. Myślę, że przepuszczalność 20% powinna być ok. ewentualnie 35%.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

50zl za folie??? ten badziew splowieje za pol roku. Tylnia szyba jest wycinkiem sfery wiec trzeba profesjonalnej folii termokurczliwej. Koszt to co najmniej 100zl. Dalej nie rozumiem jak ma sie to Tobie udac. Ja po szkoleniu zmarnowalem ze 3 kawalki foli zanim jako tako okleilem tylnia szybe. Powodzenia.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Auto
    156 1.9 JTD 110KM 2001

Domyślnie

Znalazłem folie GLOBAL termokurczliwą z wysyłką nie całe 80zł. Czytałem sporo wypowiedzi na jej temat i te z którymi sie spotkałem są pozytywne. Na próbe kupię pierw zwykłą za 20zł w motorniczym i popróbuje na bocznych jak wyjdzie to zrobie globalem bo szkoda zmarnować takiej folii. Co sądzicie o tej folii/firmie?