Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: [156] Wymiana wydechu i dolotu.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Przy V6 zabawa z wydechem to stąpanie po cienkim lodzie ...
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

mnap86
    Gość

Domyślnie

To z cala pewnoscia... Ale ja bym kierowal sie tylko w dedykowane, rura od ragazzona i koncowy przelot autodelty, albo caly komplet ragazzona. Chyba wiedza co robia...

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

może i ja się wypowiem i powiem co mam u siebie więc zaczynając od dolotu to wymieniłem filtr na sportowy wkład K&N taki:
    http://moto.allegro.pl/k-n-filtr-pow...357279361.html
    do tego zaadoptowałem dolot do puszki filtra z AR 156 ale z wersji 2,5 V6
    co do wydechu to mam zrobiony całkowity przelot bardzo podobny do tego:
    http://217.22.226.219/ragazzon.it/en...01.00.jpg&alt=
    z tym że zamiast kata wstawiłem przelotowy tłumik i zaraz za nim jest układ powiększony do 2,5" oczywiście rury kwaśne i zakończone tłumikiem przelotowym no i powiem, że pomruk jest i jest głośno ale za to jak kiedyś mi tłumik końcowy wyleciał i trochę sobie bez niego pojeździłem to powiem że jak kręciłem wysoko i zmieniałem bieg to aż dupa auta przysiadała a mam twarde zawieszenie więc myślę że coś to dało jedynie teraz będę próbował przerobić trochę końcowy tłumik bo jest trochę za głośno... Ale to zależy co kto lubi...

mnap86
    Gość

Domyślnie

Tylko moje pytanie dotyczylo glownie legalnosci takich rozwiazan i ewentualnych przegladow.

Jak wyglada ta kwestia w przypadku przelotow wlasnie np takiego ragazzona? Albo wymiana tlumika srodkowego na taka rure?

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

jak wywalisz kata to nie ma mowy o tym że przejdzie przegląd... no chyba że go zostawisz i resztę przerobisz to na przeglądzie nie ma prawa nic ci powiedzieć

mnap86
    Gość

Domyślnie

Kat sobie moze zostac... i tak pewnie po tylu latach jest z niego tylko obudowa... jak w 99% aut ktore na przeglad jada..

Kat zostaje, conajwyzej wyprozniony. Jezeli zmiany to tylko srodkowy na rure, i koncowy na przelot (ewentualnie puszka raggazona).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał mnap86 Zobacz post

Kat zostaje, conajwyzej wyprozniony. Jezeli zmiany to tylko srodkowy na rure, i koncowy na przelot (ewentualnie puszka raggazona).

Tak tak, zostaw pustą puszkę po katalizatorze to zobaczysz co się z momentem obrotowym z dołu zrobi ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

mnap86
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Tak tak, zostaw pustą puszkę po katalizatorze to zobaczysz co się z momentem obrotowym z dołu zrobi ;]

A myslisz, ze jezeli cos w nim jest to po 13 latach nadal sprawuje swoja role?

Jezeli jest caly, to go zostawie. Jezeli bedzie sie z niego wysypywac, to go wysypie... nie bede chyba kupowal nowego katalizatora.

A myslisz, ze jak wstawie jakis sportowy kat na zamowienie, to co sie stanie z momentem?

A nowego kata nie kupie, bo po 1 bedzie to dostepne pewnie tylko w ASO, a po 2 w zwiazku z 1, bedzie malo cene rowna wartosci auta.

EDIT: pozatym to sa tylko przymiarki, a nie natychmiastowa realizacja... nie jest powiedziane, ze zajme sie tym w ciagu pol roku... Nie lubie jak jest zimo, bo sie zle pracuje. A pozatym mam jeszcze Sciere ktora czeka w garazu.
    Ostatnio edytowane przez mnap86 ; 26-12-2010 o 23:24

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mnap86 Zobacz post
    A myslisz, ze jezeli cos w nim jest to po 13 latach nadal sprawuje swoja role?

Jezeli jest caly, to go zostawie. Jezeli bedzie sie z niego wysypywac, to go wysypie... nie bede chyba kupowal nowego katalizatora.

A myslisz, ze jak wstawie jakis sportowy kat na zamowienie, to co sie stanie z momentem?

A nowego kata nie kupie, bo po 1 bedzie to dostepne pewnie tylko w ASO, a po 2 w zwiazku z 1, bedzie malo cene rowna wartosci auta.

EDIT: pozatym to sa tylko przymiarki, a nie natychmiastowa realizacja... nie jest powiedziane, ze zajme sie tym w ciagu pol roku... Nie lubie jak jest zimo, bo sie zle pracuje. A pozatym mam jeszcze Sciere ktora czeka w garazu.

Raczej kolega miał coś innego na myśli że jak tak zrobisz to pewnie auto będzie mułowate od dołu, a jak go wysypiesz i zostawisz puszkę to będzie fajnie dzwonić tylko i to wszystko a na przeglądzie wsadzi sondę i tak mu wyjdzie że kata nie ma więc może lepszym wyjściem będzie jakiś tłumik przelotowy wsadzony zamiast kata

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

Cytat Napisał gramster Zobacz post
    a w którym miejscu w tym dolocie z allegro montuje się przepływkę i która rura idzie do przepustnicy bo kombinuję jak to ma wyglądać i ni jak mi nie pasuje czegoś mi tu brak
    na moje to montuje sie go za przepływką

---------- Post dodany o godzinie 23:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:57 ----------

Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    może i ja się wypowiem i powiem co mam u siebie więc zaczynając od dolotu to wymieniłem filtr na sportowy wkład K&N taki:
    http://moto.allegro.pl/k-n-filtr-pow...357279361.html
    do tego zaadoptowałem dolot do puszki filtra z AR 156 ale z wersji 2,5 V6
    co do wydechu to mam zrobiony całkowity przelot bardzo podobny do tego:
    http://217.22.226.219/ragazzon.it/en...01.00.jpg&alt=
    z tym że zamiast kata wstawiłem przelotowy tłumik i zaraz za nim jest układ powiększony do 2,5" oczywiście rury kwaśne i zakończone tłumikiem przelotowym no i powiem, że pomruk jest i jest głośno ale za to jak kiedyś mi tłumik końcowy wyleciał i trochę sobie bez niego pojeździłem to powiem że jak kręciłem wysoko i zmieniałem bieg to aż dupa auta przysiadała a mam twarde zawieszenie więc myślę że coś to dało jedynie teraz będę próbował przerobić trochę końcowy tłumik bo jest trochę za głośno... Ale to zależy co kto lubi...
    a mozesz kolego jakos pokazac jak to u ciebie wyglada teraz pod maska po zmianie tego dolotu?