Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Ogrzewanie dziwna przypadłość

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Miałem podobny problem rok temu. Wyczyściłem czujnik temperatury w kabinie oraz wiatraczek,który współpracuje z owym czujnikiem (wymusza przepływ powietrza ) Bardzo było wszystko zakurzone. Wydaje mi się ze dzieje się to tak: kiedy włączamy przykładowo 24 stopnie i zaczyna nagrzewać się w samochodzie sterownik czeka na osiągnięcie zadanej temperatury, jeżeli czujnik tej temperatury nie może na bieżąco odczytać (zabrudzony wiatraczek się nie kreci i nie wdmuchuje do czujnika nagrzanego powietrza ) nagrzewa nadal kabina samochodu do przekroczenia owej temperatury na 30 stopni. Po czasie do czujnika zaczyna samoczynnie napływać za gorące powietrze i wtedy sterownik wyrównując temperaturę wpuszcza do kabin zimne powietrze.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 23:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:32 ----------

miało być do np 30 stopni...sorry

kufelek012
    Gość

Domyślnie

Mozliwe ale działo by sie tak gdyby wentylacja była ustawiona na automatyczną. A ja ustawiam recznie temperaturę i siłę nawiewu i zachowuje sie tak samo ... Wiec czy wina lezy po stronie czujnika ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar suchy
    Mieszka w
    Szymbark k/Gorlic
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 jtd 105KM, jest: Alfa Romeo 159 1.9JTDM 120KM

Domyślnie

przyczyną rzeczywiście może być zabrudony czujnik temperatury, a utawienie AUTO reguluje tylko siłę nawiewu dnuchawy, na manualnym uatawieniu dmuchawy tamperatura powietrza też będzie się zmieniać

kufelek012
    Gość

Domyślnie

sprawdę to i dam znac czy pomogło

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

Cytat Napisał kufelek012 Zobacz post
    sprawdę to i dam znac czy pomogło
    i jak? sprawdzales????

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 175 KM 2004

Domyślnie

Na wiatraczku i czujniku temperatury wewnętrznej zbiera się na prawdę dużo kurzu. Proponuje przez krateczki wprowadzić dyszę sprężonego powietrza i porządnie przedmuchać. Jeżeli ktoś chce się bawić, to może zdemontować centralną konsolę.

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

DAFI1985 a przeczyszczenie mieszalnika powietrza nic nie dało? Pytam bo w bardzo podobnym temacie dawałeś takie rady. Niestety mam ten sam problem.
    Ostatnio edytowane przez marioroza ; 08-01-2011 o 18:44

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja dopiero za trzecim razem wymiany płynu chłodniczego /zrozumiałem/uzyskałem rezultat\gorące powietrze z nagrzewnicy w prost do kabiny,złe odpowietrzony układ daje mało ciepła,nie znam się ,ale jak alfa stoi przodem do góry,przy zalewaniu i odpowietrzaniu zawsze musi być dobrze

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał marioroza Zobacz post
    DAFI1985 a przeczyszczenie mieszalnika powietrza nic nie dało? Pytam bo w bardzo podobnym temacie dawałeś takie rady. Niestety mam ten sam problem.
    Nie podejmowałem się tego, bo zrobiło się cieplej i wszystko wróciło do normy.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Gresus
    Gość

Domyślnie

Witam
    Odgrzeje troche kotleta ale nie mogłem znaleźć strikte tematu pod mój problem z ogrzewaniem. Niedawno zdejmowałem głowice i wymieniałem uszczelkę - 156 jtd 1.9 04 r. Wszystko poskładane płyn zalany, układ ospowietrzony. Niestety leci tylko zimne powietrze - czasem zdarzyło się że pojawiło się lekko ciepłe powietrze od strony pasażera. Na chłodnicy odkręcałem odpowietrznik chyba z 10 razy. Górny wąż chłodnicy gorący - węże obydwa od nagrzewnicy gorące.
    Tak więc poszedłem dalej demontaż schowka i odkręcenie silniczka sterującego. Po wyjęciu widać że nie reaguje on na wł/wył nawiewu. Nie wiem czy przy zdemontowanym silniczku jest możliwość poruszania nim - bo mój się wogóle nie rusza.
    Manualnie przestawiłem klapkę i od strony pasażera mam teraz cieplutkie powietrze jak się należy. Niestety od kierowcy nadal zimno. I teraz moje zapytania:
    Klima 2 strefowa - czy posiadam 2 takie silniczki po każdej stronie ?
    Raczej odpada aby padły 2 na raz, auto stało 3 tyg w garazu, może zabrudzone są czujniki na konsoli w jaki sposób je przeczyścić ? Czy jest coś jeszcze co steruje tymi silniczkami, może coś nie podpiełem przy składaniu :/ Choć sprawdzałem wszystko 2 razy.

Będe wdzięczny za pomoc.
    Pozdro