Kabel możesz kupić na ul. paproci 13 w Krk do 50zł powinieneś dostać, program pisz na PW. Na razie nie masz się czy przejmować tylko na spokojnie podejść do tematu.
Kabel możesz kupić na ul. paproci 13 w Krk do 50zł powinieneś dostać, program pisz na PW. Na razie nie masz się czy przejmować tylko na spokojnie podejść do tematu.
Panowie, co do tej przepływki to rozumiem ze jak odepnę i samochód bedzie chodził ,,tak samo,, jak z podpietą to znaczy ze jest zepsuta.
A jesli nie to co moze sie dziać podczas jazdy?
Jak z odpiętym przepływomierzem samochód będzie jeździł (moc, przyspieszenie) lepiej niz z podpiętym to masz go do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Odpinalem kilka razy ten przeplywomierz, testowalem auto no i z odpietym przeplywomierzem jest slabsze i nadal czuc ten brak mocy i spadek obrotow( np auto ma 2.500 W MOMENCIE rosnie do 2.900 i znow spada do 2.500 ). Gdy go podpialem auto zbieralo sie normalnie ale znow to dziwne zachowanie obrotow jak w nawiasie wyzej.
Wiec przeplywomierz jest chyba ok?
A powiedz cheku ci nie wywala?? Spróbuj wyczyścić czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym.Zobacz też czy nie masz przetarć /dziur na rurze turbo-intercooler i intercooler-kolektor ssący,najlepiej to niech wsiądzie ktoś za kierownicę i przytrzyma gaz w okolicach 2500obr,bo inaczej możesz na wolnych nie zauwazyć.Zrób kilka ćwiczeń na 2,3 biegu po dobrym rozgrzaniu silnika,wciskając gaz do 4000obr ( choć wiem ,że pogoda i warunki nie sprzyjające takim jazdom),bo może geometria ci się przycina.Czyszczenie turbo to nie jest jakieś chińskie pismo więc jak coś służe pomocą telefoniczną.Warto również wyczyścić zawór overboost ( jeśli masz wersję rozbieralną).Podczas jazdy nie czujesz muła po wcisnięciu pedału gazu w sensie w dolnych partiach obrotów?? Ile auto ma przebiegu??Pytam,bo jeśli masz takiego " muła" to jest również szansa ,że siatka w katalizatorze wstępnym ci się zapadła,co odbija się na dynamice jazdy.
Podjedź gdzieś na egzaminer to może jakiś błąd się pokaże,to wtedy będzie można coś bardziej podpowiedzieć.Objawy typowe dla padającego przepływomierza, lub złej (zbyt wolnej) pracy EGR ,ale nie koniecznie.
Tak jak Maciek pisze,przepłwyka jest na 100% trefna gdy po odpięciu jej auto lepiej nam idzie.Niestety przepływomierze w JTD padają bardzo powoli,często dając o sobie znać tylko delikatnie .
Acha jeszcze jedno,napisałeś ,że to się dzieje na 4,5 biegu czyli w chwili gdy cięgno turbiny najwolniej wykonuje swoją pracę przez co może powodować właśnie zamulenie ( poprzez brudne łopatki geometrii,tylko że rowniez powinno ci wywalić błąd cheku).Napisałeś również ,że obroty wskakują ci na 2900 i spadają na 2400,to też taki objaw padającego sprzęgła .
Filtr paliwa dawno zmieniany??
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 07-01-2011 o 01:09
Kupilem dzis interfejs i sprawdzilem alfe wyskoczyly mi takie bledy
READING ERROR CODES:
1: P0110 - Sygnal temp. powietrza przeplywomierza
Intake Air Temperature Circuit Malfunction
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz, ale jest przechowywana w pamięci. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.
2: P0101 - Przeplywomierz
Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo niski sygnał z czujnika. Usterka nie zostanie wykryta teraz. Wyczyść kody błędów i obserwuj przyszłe wystąpienie tego błędu. Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
A wczoraj odpinalem przeplywomierz kilkukrotnie.
Z przeplywomierzem auto jezdzi lepiej niz gdy go odlaczalem wiec chyba jest ok.
Nie wiem dlaczego ale nie chcialo mi zrobic testu EGR-u. w tym programie..
Tak pozatym zauwazylem ze przepustnica (ktora kilka dni wczesniej czyscilem) a dokladniej ta sztanga w ogole nie reaguje na pedal gazu..jedyne co to jak wylaczam silnik cofa sie i powraca... cos nie haloo ;//
Aha i jeszcze moja alfa nie dogrzewa w zimie wskazowka jest pomiedzy 50-70 stopni;/ Moze warto przed zakupem nowego termostatu odpiac ten (sprawdzic jego dzialanie w garnku z woda, ewentualnie zalozyc jeszcze raz i przelac nowym plynem??? ) co o tym sadzicie? bo za nowy VErneta trzeba dac kolo 200zł.
Jutro wymieniam olej i filtry: paliwa, oleju i powietrza.
Dalej przyjże sie sztandze od turbiny czy dziala prawidlowo a jak nie no to czyszczenie.
Bo to nie jest przepustnica tylko klapa tłumiąca. Tak ma chodzić jak zaobserwowałeś.
Błędy skasować i za jakiś czas sprawdzić czy powrócą.
Termostat do sprawdzenia w programie diagnostycznym.
Jak sztanga będzie źle chodzić to zaczynasz sprawdzanie od wężyków podciśnienia i overbost. Chyba na siłe chcesz tą turbinę zdemontować![]()
Ostatnio edytowane przez jendriu ; 07-01-2011 o 20:05
Wiesz co ostatnio mi spalilo auto 9.2l/100km a jak zobaczylem ten termostat to tylko upewnilo mnie to w tym ze jest chyba dupniety. Moge go sprawdzic w tym fiatecuscan?? jutro zrobie jeszcze te wykresy o ktorych mi mowiles to wrzuce log!
Możesz sprawdzić. Wybierasz temp. płynu, czy silnika już nie pamiętam jak to się tam nazywa, będziesz widział na wykresach kiedy się otwiera, czy ponownie się otworzy itd.
Tutaj masz ciekawy temat o termostatach:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/3938-termostat.html
DZieki! Juz przegladalem ten temat pare razy. Sprawdze to jutro tak jak mowisz.