Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Temat: Wymiana Gum Stabilizatora

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

koszt gum z parcianką w środku (podróby) z przesyłka 65 zł. 2szt. w końcu ktoś opisał jak to się robi. u siebie próbowałem zrobić to bez odkrecania sanek ale po prostu sie nie da. za mało miejsca na operacje narzedziami a i przy okazji mozna popsuć osłone drążków maglownicy. dlatego porzuciłem operacje, bo można sobie tylko narobić złego zamiast dobrego jak tylko zrobi sie ciepło biore się u siebie do roboty. co do odkrecania łapy silnika to kolego BOCIK potrzeba czegoś żeby podtrzymać silnik od dołu albo sanki? tj. chodzi o jakiś lewarek hydrauliczny który nie pozwolił by na opuszczenie wszystkiego po odkręceniu
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

za 40zł oryginaly idzie wyrwac lub poliuretan za 70zl ze strongflexa

bocik_156
    Gość

Domyślnie

Kolego 100P silnik zawsze przy robocie czegokolwiek związanego z wózkiem opuszczam, potem z jednej strony podnosze Alfkę na lewarku podkładam pod skrzynie drewniane klocki wsparte na desce (bo ja pisałem wszystko robię na kanale) i nastepnie opuszczam samochód na lewarku (i tu jest ten mały myk żeby trafić otworami w dziury do przykręcenia )
    A poliuretany coś chyba tyle kosztują, ja akurat poliuretanki z stabilizatora wymieniałem ponad dwa lata temu i kupiłem je w firmie Deuter z Olkusza.

beziorek
    Gość

Domyślnie

Wiec sie pochwale i powiem ze tez wymienilem gumy bez opuszczania sanek i szczerze powiem ze to wcale nie jest takie trudne jak wszyscy pisza wystarczy od spodu troszke rozwiercic te nity na obejmach gum i póżniej troche gimnastyki i pół metrowy przecinak jak puści z jednej strony to juz musi zejsc a co do tych pierscieni to mi sie same rozsypały jak rozbijalem obejmy i załozylem wlasnie takie ograniczniki jezdze juz na tym ponad rok i jak narazie nic sie nie dzieje tylko ze ta cena która ty pokazales na tym zdjeciu to chyba jest za wysoka ja kupiłem ale za 7 złoty z groszami.pozdrawiam

Użytkownik Embrion Avatar Cesar 156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Punto II

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Jaki jes koszt części przy wymianie samych gum?

Nie lepiej kupić kompletny stabilizator i spokój na 100tkm? Na allegro stabilizatory pojawiały się już w okolicach 200zł.
    W salonie Avanti w Piasecznie drążek stabilzatora kosztuje 230 zł orginał. Ja wymieniłem miesiąc temu same gumy i znów trzeszczą więc teraz wymieniam cały drążek.
    Podobno Henry Ford, kiedy mijała go Alfa Romeo zdejmował z głowy kapelusz.

lysy76
    Gość

Domyślnie

Panowie a jak jest z gumami z tyłu na stabilizatorze? Dużo gimnastyki żeby je wymienić?

jezior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał beziorek Zobacz post
    ... co do tych pierscieni to mi sie same rozsypały jak rozbijalem obejmy i załozylem wlasnie takie ograniczniki jezdze juz na tym ponad rok i jak narazie nic sie nie dzieje tylko ze ta cena która ty pokazales na tym zdjeciu to chyba jest za wysoka ja kupiłem ale za 7 złoty z groszami.pozdrawiam
    A gdzie coś takiego udało Ci się kupić?

Przy okazji. Myślał ktoś z Was by między drążek a gumę dać teflon. Zastanawiałem się czy oklejenie drążka czymś takim:
    (http://www.lepsze-zgrzewanie.pl/inde...-products.html) coś pomoże.
    To są taśmy do zgrzewarek ale teflon to teflon. Najniższy współczynnik tarcia wśród tworzyw sztucznych.
    Może rozwiązało by to problem skrzypienia raz na zawsze. Na forum Rovera znalazlem zdjęcia gdzie wyrażnie widać podkladki ślizgowe w wahaczach (http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=416161) prawdopodobnie właśnie teflonowe. Jeżeli w rover'ze można to czemu nie w Alfie?
    Ostatnio edytowane przez jezior ; 12-01-2011 o 13:51

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Trudno przewidzieć, czy taka taśma wytrzyma.
    Trzeba pamiętać, że gumy dość mocno ściskają drążek stabilizatora.
    Ja, naprawiając swój stabilizator, zauważyłem, że powodem tak szybkiego zużywania się gum jest to, że fabrycznie są one zakładane na pomalowany drążek.
    W miarę pracy farba się ściera na ostry proszek, który niszczy gumy i sam drążek wycierając w nim wyżłobienia.
    Dlatego przeszlifowałem dokładnie drążek drobnym papierem ściernym i przed założeniem gum posmarowałem stabilizator wazeliną techniczną.
    Na razie po 60 tys. km, głównie po wrocławskich dziurach, luzu nie mam.
    A tak w ogóle to uważam, że akurat w tym miejscu konstruktorzy nie popisali się - no chyba, że jest to robione specjalnie, żeby było zapotrzebowanie na nowe stabilizatory i żeby ASO miało robotę.
    Uważam, że w tej klasie samochodu można by stabilizator zamocować na łożyskach osadzonych w tulejach gumowych i nie byłoby nigdy potrzeby jego naprawy.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 12-01-2011 o 14:23

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    chojnów
    Auto
    AR156 1.9jtd '01 SW

Domyślnie

u mnie te ograniczniki rozlecialy sie przy montażu wahaczy dolnych, po jakims czasie wymieniłem gumy na stabilizatorze (bez opuszczania wózka) fakt prze...ane, ale się da, jeżdzę teraz bez ograniczników ale po półroku zaczeło znowu walić, teraz się zastanawiam czy ma to związek z brakiem tych ograniczników, czy stabilizator może się przesunąć na bok?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

A propos poliuretanów od Strongflex'a - mam założone czerwone(miększe) na przednim drążku stabilizatora od 1 września 2010 i do dziś mam spokój - zrobione 10 tys. km.

ps. przez pierwsze miesiące było słychać, jak pracują, jadąc przez poprzeczne nierówności, ale obecnie jest cisza - być może słabo je posmarowano przy zakładaniu.

Pozdrawiam,