ja ręcznie nie dałem rady i złapałem kombinerkami właśnie i wyciągnąłem
Witam koledzy, jako że problem spalonej żaróweczki trapił mnie od soboty, pozwoliłem sobie zrobić małego manuala, być może komuś ułatwi wymianę w przyszłości tej nieszczęsnej żaróweczki.
Siłowanie się z tym nie ma sensu, jak się okazało wyjęcie jest prostsze niż się spodziewałem.
1. Dobrze się zaopatrzyć w sylikon w sprayu i prysnąć nieco w szczeliny będzie łatwiej wykręcić.
2. Przydadzą się nam szczypczyki najlepiej takie zakręcone
3. delikatnie łapiemy za nasadkę plastikową i przekręcamy tak jak pokazują strzałeczki, czyli ku dołowi w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara.
4. Rameczka sama wyskoczy wraz z żaróweczką
5. Żaróweczkę chwytamy ostrożnie szczypczykami ( najlepiej przez jakąś szmatkę) i pociągamy do siebie aby wyskoczyła.
6. Mamy oto nieszczęsną żaróweczkę.(widać wyraźnie że spalona) Podejrzewam że wymiana i złożenie w drugą stronę nikomu już nie sprawi trudności. pozdrawiam.
Dobrze jest lekko pchnąć w strone zapalniczki bo ta blaszka trochę pręży i skosuje delikatnie , ja nie mogłem wyciągnąć , pchnąłem i lekko wyszło
W zasadzie nie trzeba tam nic podginać, odginać na tym "trzpieniu plastikowym" z żaróweczką jest taka owalna wypustka, wystarczy wykręcić w lewo i samo wyskakujeDziękuję wam panowie za wszystkie pomocne sugestie i rady. Jak dobrze że jest forum
Jak tylko założę będzie foto jak świeci
![]()
Ps. ktoś znalazł jakąś sprytną diodę co pasuje w miejsce tej żaróweczki czy zawsze trzeba przerabiać? ( Jeżeli tak to gra nie warta świeczki )
Diode najlepiej spiłować na płasko( tą część ala soczewka) i zmatowić papierem to światło sie nie skupia w jednym miejscu
![]()
Ja mam 1 diodę ale średnica mi nie pasuje więc sobie daruję i poszukam żaróweczkidzięki. Rozumiem że zamiennika o tej samej średnicy ale Led nie da rady podstawić.
![]()
A ja mam inne pytanie- jak uwolnić korpus zapalniczki od przedniego panelu?
Nie udało mi się go zdjąć z bolców, boję się, że coś mi popęka...
z zawiasów jej nie ściągniesz , musisz odkręcić dwie śrubki które widać jak otworzysz popielniczkę , pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez kowall85 ; 15-01-2011 o 12:36
W module zapalniczki są 2 śruby (w górnej części zapalniczki) które trzeba odkręcić, po tym delikatnie trzeba szarpnąć do siebie, ponieważ zapalniczka trzyma się jeszcze na takiej blaszce która się ugnie i pozwoli wyjść zapalniczce jak szarpniesz do siebie.
prowokujecie do sprawdzania, nie pale i nikt zapalniczki nie używa ale dzis z ciekawosci zajrzałem i tez nie ma podświetlania . kolejna rzecz na cieplejsze dni.