Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: SZYBKA POMOC! Olej selenia ACT w JTD

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Kol 100P.......No i co z tego???. Toż to olej tzw" nisko pyłowy" który najczęściej musi spełniac też normę C3. Dlatego niskopyłowy, aby nie zapychac filtra.Jeśli spelnia w/w normę jest jak najbardziej ok. powtórzę jescze raz: CF/B3 to jest biblia dla JTD ew CF/B4.

Jak ktoś się lubi doktoryzowac i mieszac sobie w głowie jego sprawa.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

jest tak napisane na opakowaniu? że ma CF?
    kolego Uszatek ja tylko chce pomóc koledze w potrzebie, i chce mu dobrać najbardziej odpowiedni olej a nie ten o przybliżonych parametrach
    Ostatnio edytowane przez 100P ; 14-01-2011 o 22:32
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Nie lepiej sprawdzić ile jest tego oleju na bagnecie. Nie wierz ślepo elektronice.

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 100P Zobacz post
    jest tak napisane na opakowaniu? że ma CF?
    kolego Uszatek ja tylko chce pomóc koledze w potrzebie, i chce mu dobrać najbardziej odpowiedni olej a nie ten o przybliżonych parametrach
    ok,ok rozumiem. Ale co to jest przybliżony parametr?????

Większośc olejowych wynalazków jest mieszalna, większośc ma tą samą bazę i spełnieja te same normy. Jeśli ktoś ma spac dobrze, bo zaleje sobie selenię, to jego broszka.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 jtdm 115km SW

Domyślnie

Koledzy mi chodzi o to tylko czy jak doleje oleju selenia atc o specyfikacji sae 10w40
    api: Sj/cf, acea: A3/b3;
    vw 500.00-505.00; ccmc g5 to czy będzie w moim jtd ok. Teraz mam zalany selenia turbo diesel. W poniedziałek wymiana ale do poniedziałku musze zrobić 200km jeszcze a kom wskazuje mi poziom oleju na poziomie 2-3 kresek. A może nic nie lać i tyle wystarczy do poniedziałku?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Jeszcze raz - poziom oleju kontroluje się za pomocą bagnetu, a nie dolewa w ciemno na podstawie kresek z infocenter'a.

Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Uszatek Zobacz post
    ok,ok rozumiem. Ale co to jest przybliżony parametr?????
    samo B3 to nie B4 B4 to nowsza norma, spełniająca większe wymagania co do silników diesla jeśli silnik wymaga B4 to samo B3 nie będzie odpowiednie
    Cytat Napisał paw84 Zobacz post
    Teraz mam zalany selenia turbo diesel. W poniedziałek wymiana ale do poniedziałku musze zrobić 200km jeszcze a kom wskazuje mi poziom oleju na poziomie 2-3 kresek. A może nic nie lać i tyle wystarczy do poniedziałku?
    kolego luknij na bagnet. powinno byc troche ponad minimum. przez 200kilometrów nie powinno Ci wcale ubyc oleju więc nie wiem w czym problem. jak bedziesz wymieniał to zalej znowu selenie turbo diesel i będzie git.co do dolania seleni atc trudno powiedzieć. niby są mieszalne ale ja bym nie ryzykował.
    Ostatnio edytowane przez 100P ; 14-01-2011 o 23:14

Uszatek
    Gość

Domyślnie

5W-30 /40/ czyli pełen syntetyk. JAKIKOLWIEK, byle by spełniał normę CF/B3. W nowszych
    silniczkach CF/B4. Jeśli masz przypadkiem zalany półsyntetyk, nie dygaj. Lej full syntetyk.

Kol. 100P różnice między B3/B4 znam i napisałem to w pierwszym swoim poście. ( bez kitu, sam siebie jeszcze nie cytowałem)

Co do samego oleju. Jeśli spełnia zakładane normy / wymagania/można mieszac. Nie ma sensu powielac mitów i stereotypów. Spece od marketingu, z przemysłu nafciarskiego mają głowy na karku, sprzedając nam B.często DOKŁADNIE ten sam produkt pod wieloma nazwami handlowymi.
    Ostatnio edytowane przez Uszatek ; 15-01-2011 o 08:33

Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto

Domyślnie

Spece od marketingu, z przemysłu nafciarskiego mają głowy na karku, sprzedając nam B.często DOKŁADNIE ten sam produkt pod wieloma nazwami handlowymi.
    wyluzuj. co do tych samych produktów tyle, że pod inną nazwą zgadzam sie z Tobą, bo np. ca strol edge turbo diesel 5w40 to to samo co c astrol edge sport 5w40. maja te same parametry. jedyna różnica to to, że na opakowaniu TD napisali, że spełnia normy VW itd.

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Dlatego nie ma o co kopii kruszyc.

Ja wiem jedno: jesli autko z "normalnym " silnikiem - to bez żadnej łaski kupuję i leję oleje ogólnodostępne w handlu. Oczywiście zgodnie z zaleceniem producenta silnika. Zaznaczam, warto się upewnic, czy olej który mamy zamiar kupic na wymianę, nie ma przypadkiem większej liczby TBN od tego który mamy obecnie.

Jeśli kiedykolwiek znowu kupię sobie dla kaprysu AR z Boxerkiem pod maską, wtedy zaaplikuję mu olej znany ale jakby mniej popularny ( nie wiem gdzie jest ta jego innośc, ale faktem jest że jest inny)olej MOTUL
    Ostatnio edytowane przez Uszatek ; 15-01-2011 o 09:03