Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: [166] 2.4JTD jak jeździć żeby nie popsuć?

Użytkownik Rowerzysta Avatar jaroman2
    Mieszka w
    Podkarpacie, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4JTD '00

Domyślnie

wielkie dzięki panowie
    Jak doprowadzę samochodzik troche do porządku to postaram sie wrzucic jakieś fotki.
    Sprowadziłem ja z Włoch wiec jest troszkę poobijana ale jak na taki duży samochód to i tak jest nieźle
    Teraz dzięki poradom postaram sie jak najbardziej zadbac o poprawne działanie
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Więc tak:

- chłodzenie turbo to internetowy bzdet, turbo zgrzeje się przy długotrwałej jeździe z pedałem w podłodze i wystarczy pół minuty spokojnej jazdy żeby doszło do optymalnej temperatury

- turbo kręci się nawet na biegu jałowym, ono się nie włącza i nie wyłącza, ani obrotami ani pstryczkiem

- turbo wyhamowuje z wysokich obrotów w przeciągu 2-3 sekund, z tym niegaszeniem od razu to bardziej chodzi o to że niektórzy jeszcze się nie zatrzymają, a już gaszą silnik - tak nie należy robić, poza tym nikt nie wjeżdża na miejsce parkingowe z pedałem w podłodze (chyba )

- czekanie przed każdym gaszeniem minuty NA BANK zaszkodzi silnikowi, a już na pewno w niczym nie pomoże (w dieslu największym ryzykiem przy takim traktowaniu jest zapchanie katalizatora)

Tyle ode mnie i nie interesuje mnie czy ktoś w to wierzy czy nie więc nie próbujcie mnie przekonywać.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ja przestrzegam trzy zasady, zawsze do rozgrzania silnika nie naciskam ostro gazu - jade spokojnie do 2-2,5tys, gdy kończe jazde staram sie już mniej dynamicznie jechać, no i zmieniam olej co 10-12tys..

zrobiłem juz tak 80tys 166 jtd i z silnikiem narazie zero problemów..

piter1984
    Gość

Domyślnie

a wiesz że przy 2-2,5 tys. masz już maksymalne ciśnienie doładowania ? i właściwie dochodzi do przełączenia geometrii w tym momencie.
    generalnie studzenie turbo to raczej w wyżyłowanych turbinach benzynowych gdzie nawet temp. spalin jest wyższa. w dieslach chwilę pojeździć by olej się wymieszał ładnie i delikatnie... a przy gaszeniu ostatnie kilkaset metrów też spokojnie i z kilkanaście kilkadziesiąt sekund odczekuję.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Więc tak:

- chłodzenie turbo to internetowy bzdet, turbo zgrzeje się przy długotrwałej jeździe z pedałem w podłodze i wystarczy pół minuty spokojnej jazdy żeby doszło do optymalnej temperatury

- turbo kręci się nawet na biegu jałowym, ono się nie włącza i nie wyłącza, ani obrotami ani pstryczkiem

- turbo wyhamowuje z wysokich obrotów w przeciągu 2-3 sekund, z tym niegaszeniem od razu to bardziej chodzi o to że niektórzy jeszcze się nie zatrzymają, a już gaszą silnik - tak nie należy robić, poza tym nikt nie wjeżdża na miejsce parkingowe z pedałem w podłodze (chyba )

- czekanie przed każdym gaszeniem minuty NA BANK zaszkodzi silnikowi, a już na pewno w niczym nie pomoże (w dieslu największym ryzykiem przy takim traktowaniu jest zapchanie katalizatora)

Tyle ode mnie i nie interesuje mnie czy ktoś w to wierzy czy nie więc nie próbujcie mnie przekonywać.

Zgadzam się zupełnie. Jak to kiedyś usłyszałem od kolegi z tym "gaszeniem" to się oplułem. I pytałem idioty czy siedzi 3 min w aucie jak dojedzie na miejsce heheh Podpisuje się pod żuwikiem obiema rękami.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

to polecam wam drodzy koledzy poeksperymentowac z turbinami w jtd tzn. po przyjezdzie na miejsce od razu gasic silnik - na pewno katalizatorowi nie zaszkodzi, ale turbina skróci swój żywot, jak ktos nigdy tego nie przeżył to raczej nie mamy o czym pisac przepraszam, ale musiałem, bo nawet w instrukcji mam tak napisane, żeby chwilke odczekac tzn. nie trzba stac 1 minute, ale to sie da wyczuc jak sie dłużej pojezdzi takim autem z takim silnikiem, kiedy gasic, a kiedy musi troche sobie pochodzic na wolnych. nawet od speca w regeneracji usłyszałem, że natychmiastowe wyłączenie silnika po mocniejszej jezdzie przyczynia sie do szybszego uszczuplenia portfela, poprzez regeneracje turba, ale jemu to pasuje bo ma zarobek.

Jeszcze sie dowiedziałem, że niektóre auta mają po wyłączeniu silnika podtrzymanie obiegu oleju na turbo, jakoś za sprawą pompy elektrycznej, czy cos podobnego, ale osobiscie sie z takim motorem nie spotkałem, bo skupiam sie tylko na jtd i jego kolejnych ewolucjach

piter1984
    Gość

Domyślnie

do wyżyłowanych turbin benzynowych podobno są oprócz obiegu oleju podłączany obieg wody... o czymś to musi świadczyć.

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    to polecam wam drodzy koledzy poeksperymentowac z turbinami w jtd
    Się składa - pracuję w miejscu gdzie się eksperymentuje z turbinami w JTD, zarówno 1,3, jak i w 1,6 oraz w 1,9. Ale w 2,4 zapewne jest nadturbina i wymaga szczególnego traktowania, pomijając fakt że pozostałe 3 to 4cylindrówki, a w 5cylindrówce turbina ma jak pączek w maśle.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Się składa - pracuję w miejscu gdzie się eksperymentuje z turbinami w JTD, zarówno 1,3, jak i w 1,6 oraz w 1,9. Ale w 2,4 zapewne jest nadturbina i wymaga szczególnego traktowania, pomijając fakt że pozostałe 3 to 4cylindrówki, a w 5cylindrówce turbina ma jak pączek w maśle.
    tylko pózniej sa dziwne tematy na forum...typu padło turbo po 100, 150tkm... no cóż

Co tam takiego eksperementujecie z tymi turbami?

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Ta, a w rzeczywistości turbo padło po 450tkm, ale w to już nikt nie wnika.

Co się u nas eksperymentuje? Wszystko pod kątem eksploatacji.