a do szybszych startów spod swiateł i np na małe sprinty przy której lepiej by sie zbierała?
a do szybszych startów spod swiateł i np na małe sprinty przy której lepiej by sie zbierała?
przy gazowaniu ok 4.5tys obrotów przed startem to na skrzyni od 2.0 ale do ruszania bez hałasu na 1.8 "lżej" na pewno by ruszyła, co do przyśpieszenia do 100km/h nie wiem. Na pewno lżej by gume paliłahehe
to jeszcze sobie załóż wyższe koła to jeszcze szybciej będziesz przyśpieszał![]()
http://www.pjurzysta.republika.pl/ciekaw.htm, moze i smieszny przykład, ale to sie wszedzie sprawdza, wiadomo ze przy serujnej mocy nie bedzie duzych rezultatów ale zawsze cos...
byla jusz sytuacja startu z pod swiatel 155 2.0 8v skrzynia (prawdopodobnie 1.8) a 155 2.0 16V skrzynia normalna i 16V zostala w tyle i mi sie wydaje ze skrzynia z 1.8 bedzie miala lepszego kopa na starcie tylko na starcie
Jaki to może być większy kop? krótsze biegi auto szybko wkręca się w obroty ale nie oznacza to że szybciej jedzie. Kombinacja z przekładnią w dyfrze można osiągnąć lepsze przyśpieszenie lub większe osiągi. Krótkie biegi pomagają tylko w trudnym i ciężkim terenie lub jak jedziesz mocno załadowanym autem
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
niewiem moze i ciutem wiecej trzeba sie namachac biegami ale czy az tak duzo? na mojej na 2 biegu 100km/h a na 1.8 90, czy to az taka iwelka róznica w machaniu, a auto bardziej sie wkreca, a jakos wszystkie auta sportowe zaczynając od f1(tu oczywiscie sa tez długie ale na długie proste, na krete tory daja krótkie przełozenia i auto lepiej sie wkreca, na wrc tez maja krótkie przełozenia, nie patrzcie na szzpere, defer, bo to jest dla spadku mocy na zakrecach i równemu ciagnieciu obu kół) konczywszy na autach robionych na 1/4 mili nie maja długich przełozen
Ostatnio edytowane przez NERO2287 ; 26-01-2011 o 20:48
dla mnie 1 i 2 w 1.8 są za krótkie ale 3 jest już idealna co prawda kończy się na 120 km/h ale wyprzedania idealna bo idzie już od 60 km/h.
Ja co do przyśpieszenia sądzę to samo co andrew ale na pewno na skrzyni 1.8 będzie się "lepiej "lżej" "mocniej"-no ogólnie przyjemniej ruszało z miejsca i ganiało po mieście. ale oczywiscie jest to tylko moja opinia