Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Alfa rosso łuszczący bezbarwny lakier

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Miałem podobnie i niestety nie bardzo szło cokolwiek z tym zrobić. Trzeba było malować - podkład, baza i klar. Gdyby udało Ci się usunąć klar bez uszkodzenia bazy może i dało by radę prysnąć tylko klarem po zmatowaniu oczywiście. W moim przypadku klar był o tyle wredny, że w jednych miejscach schodził sam a w innych nie szło go zeskrobać szpachelką :/
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Dziwnie to wyglada. Zazwyczaj klar schodzi z lakierowanych plastikowych elementów (lusterka, klamki etc).
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Moja 145 nie ma klaru na dachu, kolo szyberdachu, na masce w 2 miejscach na nadkolu z tyłu.
    U mnie klar zaczął schodzić na poważnie zaraz po polerce ręcznej

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Hmmm , generalnie po to daje sie bezbarwny żeby nie trzeba było auta polerować , jedynie co można powoskować

Do lakierowania bezbarwnym trzeba mieć rękę , bo jak ktoś ciulato połozy to potem właśnie jest tak ze schodzi .
    Co do lakierowania fabrycznego to hmm u mnie była polakierowana tylko akrylem .
    i on a fakt Czerwony płowieje strasznie szybko i co 3 lata polerka .
    Kolejna sprawa to te kolorek co masz to ponoć bardzo ciężki do położenia
    ale za to efekt eleganckiej pracy to hmmmmm nic tylko walić ...... piwa ze szczęścia

siwy144
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    Kolejna sprawa to te kolorek co masz to ponoć bardzo ciężki do położenia
    Co Ty Dziaru... Czerwony to chyba najwierniejszy kolor do malowania jedynie w dobraniu bedzie ciężko.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

W sumie Alfy jeszcze pewnie były lakierowane akrylem, ale raczej te podstawowe, najprostsze kolory. Teraz nawet jeśli baza jest bez dodatku perły, czy ziarna lakieruje się z bezbarwnym. Ciekawym przykładem jest np. cc sporting w kolorze żółtym gdzie lakierowanie bazą trwa wieki i trzeba jej ogromne ilości, osobiście się spotkałem, że trzeba było lakierować 7 razy bazą, aby było pokrycie, gdzie normalnie to 2 razy, a czasem uda się na raz prysnąć.
    Co do tej konkretnej Alfy to pewnie była lakierowana i ktoś nie zrobił tego w należytej technologii i nie stawiałbym na złe położony, ale nie stosowanie się co do czasów schnięcia, ilości rozpuszczalnika i utwardzacza. Co do ciulowego kładzenia to papier po lakierowaniu potrafi czynić cuda.

Najgorszym kolorem jest srebrny, oczywiście z tych normalnych. Trzeba mieć bardzo równe ciśnienie na pistolecie, bardzo pewną rękę i odpowiedni materiał, bo nawet od złego rozpuszczalnika wyjdą chmury.
    A najlepszym jest chyba biały jeszcze w akrylu, cud miód.

papa16b
    Gość

Domyślnie

Ja na twoim miejscu okleił bym sobie to folią np sam dach spójrz http://www.cargraphics.pl/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kripp
    Mieszka w
    Szczecin, Poland, Poland
    Auto
    Były: AR 146 1.4 TS Junior, Citroen C5 Kombi [MkI]. Jest Citroen XP 1.6 HDi

Domyślnie reklamka?

Cytat Napisał papa16b Zobacz post
    Ja na twoim miejscu okleił bym sobie to folią np sam dach spójrz http://www.cargraphics.pl/
    OK, byłem sceptyczny co do foliowania, ale ostatnio widziałem śmigające po Szczecinie Porsche Cayenne całe w carbonie.
    No ma to wygląd, ale pod warunkiem że robisz wszystko kmpleksowo i traktujesz projekt całościowo, chyba nie jest to metoda na problemy z elementami...
    "Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica."

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie

u mnie jest taki sam problem tylko że u mnie odchodzi delikatnie takie plamki jak narazie sam klar, farba jest ok według mnie to jest nawierzchnia(z resztą tylko sam lakier bezbarwny odchodzi) ja u siebie zrobie to tak delikatnie na mokro papier około 3,5tyś przeszlifuje(narazie taki plan, ale wcześniej zaczerpne opini, rady jakiegoś lakiernika kumatego albo poczytam na necie) i pomaluje samym bezbarwnym. A odchodzi dlatego że kiepsko było malowane, jak kiedyś malowali odczekali aż wyschnie nawierzchnia(na sucho) i dopiero klar a gdyby od razu po malowaniu nawierzchni jeszcze na mokro psikali klarem nie było by teraz takiego problemu. ;//
    Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 12-02-2011 o 13:08 Powód: słowo wulgarne

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

Cytat Napisał mat3l Zobacz post
    A odchodzi dlatego że hujowo było malowane, jak kiedyś malowali odczekali aż wyschnie nawierzchnia(na sucho) i dopiero klar a gdyby od razu po malowaniu nawierzchni jeszcze na mokro psikali klarem nie było by teraz takiego problemu. ;//
    Po pierwsze staraj się używać ładniejszego i bardziej polskiego języka .

Po drugie to zanim zaczniesz to rzeczywiście poczytaj. Bezbarwnym lakieruje się po całkowitym odparowaniu rozpuszczalnika z bazy, czyli po jej zmatowieniu. Baza jest rozpuszczana zazwyczaj 1:1 z rozpuszczalnikiem.

Gdzie kupisz papier 3500? Jeśli nim zmatowisz powłokę to lakier odejdzie szybciej niż teraz (już 3000 jest ciężko go kupić), bo powłoka będzie miała zbyt małą przyczepność.
    Ostatnio edytowane przez mac1us ; 27-01-2011 o 08:31