Myślę że na temat 164 wypowiadają się osoby które albo nigdy nią nie jeździły albo dawno nie jeździły...
Smutnym faktem jest że AR od około 20 lat nie zaprojektowała żadnego RWD dla szerszego grona - to po pierwsze. Trzeba się więc pogodzić z faktem że limuzyna klasy E dostała napęd przedni.
@simeone: A z czym Ci się kojarzy Alfa 6 czy Alfa 90?? To dla Ciebie też są kanapy?? A może z nowszych Alf - 166?
I dlaczego napisałeś "luksusowa"?? - czego Ci brakuje w tym aucie z początku lat '90?? Klimatyzacji? Elektr. szyb, foteli, szyberdachu, lusterek? Skórzanej tapicerki? Fotochromatycznego lusterka?
Sory ale niektórych z tych rzeczy nie mają nowe samochody klasy E
# Odpowiedz sobie na te pytania i zobacz jak twoja wypowiedź była bezsensowna i nie poparta żadnymi mądrymi zdaniami. Alfa od dawna produkowała samochody tej klasy... I 164 jest godnym następcą 6 i 90.
@ZENDER: 164 NIGDY nie miała montowanego TSa 16v. Korzystała tylko z 8v. Nie nazywałbym jej też kombinacją fiata i saaba - ma wiele rozwiązań o których projektanci tamtych marek nawet nie pomyśleli.
Z mojego punktu widzenia. 75 - świetne auto godne swojej nazwy. Silnik TS 8v który miał w nim premierę wraz z napędem TA jest dla mnie doskonałym podsumowaniem dorobku 75 lat istnienia marki.
164 - samochód stworzony w nowej koncepcji. Jak na FWD świetnie się prowadzi (jednocześnie zapewniając odpowiednią dozę komfortu). W tym momencie staje się autem równie kultowym co 75 czy 33 ponieważ zadbanych egzemplarzy jest coraz mniejDostępność części też jest w tym momencie praktycznie żadna.