Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Alfa Romeo 156 2.0TS instalacja LPI V generacji VAILLE

hubertus22
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 156 2.0TS instalacja LPI V generacji VAILLE

Kolego AArti mam pytanie.
    Ostatniego czasu moja Alfa strzela w kolektor ssący to tak mocno że zostają tylko szczątki byłem u nie jednego mechanika, powymieniałem świece pompe paliwa i było miesiąc ok ale teraz znowu to samo i jest podejrzenie ze jeden z wtrysków gazu jest nieszczelny i przepuszcza gaz, strzela tylko na zimnym silniku przy odpalaniu na benzynie. Czy można jakoś sie upewnić w tym że to przez to,bo nie chce na darmo tego robić.
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar AArti
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    grupa vw(najmocniejszy sprzedany :-(

Domyślnie

Więc oto najprostszy sposób na sprawdzenie czy wtryskiwacze są winą Twoich kłopotów ze strzałami-choć tak naprawdę usterki wtryskiwaczy gazowych w przypadku LPi objawiają się długim "kręceniem" rozrusznikiem po dłuższym postoju samochodu.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	regulator podłączenie II.JPG
Wyświetleń:	609
Rozmiar:	92.1 KB
ID:	21475
    Robisz tak:na koniec dnia(po skończonej jeździe) przełączasz przełącznik gazu na didę czerwoną(zasilanie benzynowe).Następnie szukasz regulatora ciśnienia(załączone foto)-powinien być jak się nie mylę po prawej stronie stojąc przodem do silnika-chyba okolice akumulatora-jakoś nisko.Kluczem 14 luzujesz(delikatnie) jedną ze śrub-"3" lub "4" zaznaczonych na załączonej fotce i czekasz aż zejdzie całkowicie ciśnienie z układu(3 i 4 to zasilanie i powrót z wtryskiwaczy).Jak już ciśnienie zejdzie dokręcasz śrubunek i idziesz "spać".Rano odpalasz na czerwonej diodzie(na benzynie-tak jak pozostawiłeś po jeździe) i obserwujesz,nasłuchujesz czy coś strzela czy nie.Chyba w miarę jasno opisałem?!
    pozdrawiam

hubertus22
    Gość

Domyślnie

Wszystko zrozumiałem ale to nie takie proste bo to nie dzieje się za każdym razem.
    Ostatnio tak sie stało w niedziele a wczesniej w styczniu i nie wiem czy to tylko mi tak sie dzieje czy wczesniejszemu włascicielowi tez.
    A mam jeszcze pytanie, sonda jest sprawna a dalej ciężko sie przełącza na gaz jak jest ciepły czy jest jakis sposób by obejsc jakos i przerobić przełącznik na manualne przełączanie ?

Mieszka w
    Pruszków
    Auto

Domyślnie

Przełącznika nie obejdziesz - nad tym kiedy silnik ma zacząć pracować na gazie decyduje komputer gazowy-jeżeli sonda jest sprawna w 100% to problem długiego przełączania na ciepłym silniku może dotyczyć samej pompy(kiepskie ciśnienie)-powodów może być kilka.Zapamiętaj jedno- w tej instalacji niczego nie obejdziesz i nie oszukasz - wszystkie elementy są po to by ze sobą ściśle współpracowały.
    pozdrawiam

hubertus22
    Gość

Domyślnie

OK rozumiem, sprawdzę ciśnienie pompy jak będę w lublinie a narazie za wszystko dzięki i pozdrawiam

hubertus22
    Gość

Domyślnie Szarpie i błąd P0170

Witam,
    Koledzy mam taki problem z moja 156 2.0 TS, chodzi o to że po odpaleniu silnik chodzi około 10 minut i zaczyna szarpać silnikiem i jest stały błąd P0170.Szarpie na gazie dość mocno. Czytałem różna tematy ale jakoś nic mi to nie dało, czy ktoś miał podobny problem? Proszę o podpowiedzi.

Mieszka w
    Pruszków
    Auto

Domyślnie

Diagnostyka LPi, diagnostyka LPi, diagnostyka................koniecznie.
    pozdrawiam