Jestem przekonany, że bez problemu można przejść w open loop w mieście. Skoro na mapce widać punkty pod max obciążeniem to byłem pewien, że była okazja do wywołania open loop'a (jeśli nie jest włączany samym obciążeniem to pewnie wystarczy wskoczyć na wyższe obroty). No chyba, że stroiłeś ze sztywno wrzuconą 4 i tylko otworzyłeś przepustnicę do oporu.
Mapa się modyfikuje dopóki jest w closed loop'ie, potem już leci dość sztywno.
Tak czy inaczej, myślę, że mapa powinna zawierać również i czasy wtrysków benzyny z open loop.
Z tego co pisałeś, robiłeś pomiar AFRu podczas strojenia. Gdzie umieściłeś szerokopasmówkę?Gdzie tych dwóch szerokopasmówek się dopatrzyłeś? Jasno widać że do STAGa nie ma podpiętej żadnej sondy a napięcia ok. 3V to standardowa wartość na tych wejściach pomiarowych gdy się je "powiesi w powietrzu", sonda szerokopasmowa której używam to Innovate LC1, nie podpinam sygnału z niej po sterownik LPG bo nie ma to sensu na czas strojenia.
Zmyliło mnie to plus brak czasów z open loopa na mapie (załozyłem, że te 11-12ms to już otwarta pętla). Różnica w czasach wydała się dość spora (3ms dla tych samych obciążeń). Nie wiem jaki jest ten sztywny dodatek czasowy do Valdków, ale zakładając, że 1ms, przy tym pełnym bucie wychodziłoby, że z uwzględnieniem mnożnika i dodatku 1ms, komp gazowy doliczył sobie jeszcze 2,5ms korekty od spadku ciśnienia i temperatury gazu (dość dużo, biorąc pod uwagę niespełna 10% spadek ciśnienia, ale za to spadek temperatury aż o 30% - więc powinien skrócić a nie wydłużyć czas).Co do mnożnika poniżej 1 - zapamiętaj NIE OZNACZA ON ŻE CZASY LPG SĄ KRÓTSZE NIŻ PB, czas LPG= czasPB*mnożnik + korekta po ciśnieniu gazu + korekta po temp. gazu + stały dodatek zależny od użytego typu wtryskiwacza LPG.
Mapka ogólnie fajnie się pokryła.
Możnaby jedynie ciut podnieść ciśnienie, żeby po prawej stronie podnieść mnożnik bardziej do 1.[edit] głupoty piszę z tym ciśnieniemdysze chyba jakby ciut za duże.