A skąd ta wiedza? Silniki raczej różneNapisał pedro220
![]()
A skąd ta wiedza? Silniki raczej różneNapisał pedro220
![]()
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
Do 2.5V6 i 3.0V6 pasuje wklad od Astry 1.7 Dıesel
do kupıenıa w ıntercarsıe za ok 300zl
numer obudowy 0281 002 180
numer wkladu jest F00c 2g2 030Polecam lekture http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=2449 tam wszystko piszeNapisał ozzy
![]()
Szkoda że nie wiedziałem wcześniej, nie kupowałbym używki![]()
Ale dziękuję, cenny link.
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
Kurcze nie chce twierdzic ze ktos tu cos lekko przesadza bo moze ...wszystko jest mozliwe ale jezdze 2.5 v6 i spalanie zedu 13 litrow to na prawde niezly wyczyn i to tylko jesli mowimy o jezdzeniu glownie poza miastem w miescie pali mi 17-20 fakt noge mam ciezka ale co tu bedziemy filozofowac wraz z zakupem swojej Niuni dostalem ksiazke obslugi i w niej producent podaje - MIASTO 16.4 wiec sory ale tak jest i naturu nie da sie oszukac Panowie
No i dostałem po uszach :>>>Napisał marekm
A co do spalania, Opole jest fajnym miastem, korków mało, drogi w niezłym stanie, spalanie stąd mniejsze. Jak jeździłem po w-wie to rzeczywiście sięgnęło wartości 16L przy ostrożnym naciskaniu pedału gazu.
To ja mam posutą chyba v6 bo pali ok 12 w miescie a w trasie 8-9.
A co do gazu to pewnie sekwencja V6 nie zaszkodzi o ile będzie to dobra instalacja.
Ja kupilem alfę zagazowaną w ASO i to byla największa pomyłka w moim życiu.
Założyli tam coś co się nazywa tartarini i podobno poprzedni właściciel zapewniany był o tym, że jest to sekwencja. W rzeczywistości założyli tam wtrysk gazu tzw. ciągły. Opiera się to na 4!!! silniczkach (coś w rodzaju silników krokowych). Nie znalazl się jeszcze na śiwecie mózg który by to ogarnął. Efekt był taki że:
a) samochód reagowal na gaz z opóźnieniem (dość znacznym) co powodowalo szarpanie
b) na wolnych obrotach samochód gasł (trochę denerwujące jak akurat redukujesz bieg, skręcasz i tracisz wpomaganie hamulca i kierownicy....).
c) strzały w dolot spowodowane złą konfiguracją instalacji doprowadziły do zniszczenia przepływomierza (wszyscy wiedzą ile on kosztuje do V6)...
d)spalanie wynosiło 17-18L/100km
e)jedyny serwis w Warszawie nie wiedział co jest nie tak więc zaproponowali mi wymiane wszystkich 4 silników krokowych 200,- każdy (padają co 20-50 tyś km zależy to... własciwie nie wiadomo od czego) a jeśli to nie pomoże regeneracje reduktora (był 15 tyś po regeneracji) w cenie chyb 450 albo 500.
Sam sie bie pytam gdzie tu oszczędność...??
Obecnie jeżdże na benzynie dokładam 100 miesięcznie i jestem szczęśliwym człowiekiem.
Juz po zabiegu , od 4 tygodni pomykam na lpg ...
> Spalanie 15/19 l na sto , w zaleznosci od stylu ... po miescie , bo w
> trasie nie mam jak sprawdzic ...
> Dla ciekawskich danych tech ....
> Reduktor : Tomasetto - Arctic .
> Zawór : Valtec
> Wielozawór : Tomasetto
> Obudowa : Bormech
> Komputer : Stag 300
Nie odczulem spadku mocy , ale ulge w kieszeni ...
No i po testach ...
Polecialem dzis katowicka do Czestochowy ... Spalila mi w trasie 16llpg/100 .
Lecialem 140-180 , a nawet przez chwile 220 ...
Niestety nie mam jeszcze przeprogramowanego kompa , ustawienia wtrysku byly optymalne dla popsutego przeplywomierza i termostatu (ktore zostaly wymienione ), po zmianie ustawien spalanie powinno spasc ...
Co do przeplywki ...
Kupilem boscha dla astry za 410 w intercarsie , i rzeczywiscie NUMERY KATALOGOWE dla przeplywki od Alfy sa identyczne ... Fajna ta polityka Boscha ...DD
To tą gazownie załozyli Ci za darmo????Napisał Efkwadrat
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995