Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Olej w spalinach wydechowych

Użytkownik Znawca Avatar andrzej1980
    Mieszka w
    Nałęczów
    Auto
    Alfa 155 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał Gvidon Zobacz post
    Zauważyłem ostatnio bawiąc się z kumplem, że strasznie duże ilości oleju mam w spalinach... widać było po jego jeansach które zrobiły się w jednym miejscu czarne... a z wydechu wypływała czarna maź... Czym to jest spowodowane?? oleju trochę ubywa, nie jestem w stanie określić ile lecz jest napewno coś na rzeczy....
    Pewnie już zauważyłeś że dużo ludzi z forum ma poczucie humoru he he. Ja też jak pierwszy raz przeczytałem ten post to się uśmiałem. Przeczytaj sam i też się uśmiejesz. Tak na poważnie to masz niezle przegrzany motor i jeżeli nie ma progów to wymień pierścienie i uszczelniacze zaworowe. Ja tydzień temu wracałem swoją dopiero co kupioną 145 z Niemiec i po gonitwie na autostradach z bmw i nie widzę żeby olej brała a ma 214 tysięcy przejechane.

Gvidon
    Gość

Domyślnie

heheh nooo wiem, że dużo osób ma poczucie humoru i bardzo dobrze brzmi śmiesznie ale pod śmiesznymi wypowiedziami oczekiwałem właśnie takich konstruktywnych sugestii) dziękuję za odpowiedź postaram się więcej postów pisać w śmieszny sposób

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 8v 1993r

Domyślnie

Witam.
    Właśnie robiłem reset komputera w aucie. Później silnik się grzał do włączenia wentylatora i zauważyłem że z wydechu leci woda:/ za wydechem nachlapane tak na 10-15cm a z wydechu widać krople. To oznaka kończącej się uszczelki pod głowicą? Podobno powinno kopcić jak spala płyn. Fakt że płyn mi gdzieś znika ale podejrzewam że pompa wody mi się poci bo jest "usmarkana".
    To wyrok czy jakiś zbieg okoliczności?
    Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Woda w końcowym wydechu zawsze się zbiera i paruje jak robisz małe odcinki. Najlepiej jest w najniższym punkcie nawiercić mały otworek żeby wylatywała tamtędy, mojemu bratu po tym zabiegu przestała lecieć para a poza tym puszka nie przerdzewieje tak szybko
    Co do ubytków to obejrzyj cały blok dookoła, u mnie też trochę ubywa i oleju i wody ale to uszczelka ze starości puszcza za blok bo gdyby do komory szło to już dawno by wypaliło ją do reszty. Najczęściej leje się obok komory łańcucha tu gdzie jest bagnet oleju. Jeśli płyn i olej się nie mieszają to na razie możesz z tym jeździć, trzeba tylko uzupełniać braki.
    Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 04-04-2011 o 10:14

tomix86
    Gość

Domyślnie

hm rozkręć sobie rure od filtra powietrza i kolektora jeśli tam bd olej to cóż uszczelniacze bankowo i tak chlapie olej jeśli one są wyrobione z rury ja tak przynajmniej miałem..... a czy pierścienie to byś musiał rozebrać pzdr.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał tomix86 Zobacz post
    hm rozkręć sobie rure od filtra powietrza i kolektora jeśli tam bd olej to cóż uszczelniacze bankowo i tak chlapie olej jeśli one są wyrobione z rury ja tak przynajmniej miałem..... a czy pierścienie to byś musiał rozebrać pzdr.
    kolega chyba nie wie gdzie są uszczelniacze i jaką role pełnią

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    mojemu bratu po tym zabiegu przestała lecieć para
    Nooo jeżeli by to była prawda to zasługujesz na Nobla.... wszak nasze Alfy w temp. poniżej 10 stopni to parowozy.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Bez przesady Po prostu końcowy wydech jest najzimniejszy i zawsze skrapla się tam woda która później paruje ogrzewana spalinami. Zwróć też uwagę na fakt że zawsze pierwszy element wydechu który leci to tłumik końcowy, reszta trzyma się zazwyczaj 2x dłużej

tomix86
    Gość

Domyślnie

kolega chyba nie wie gdzie są uszczelniacze i jaką role pełnią

kolega właśnie wie w kolektorze miałem około 0.5 litra oleju gdy go przechyliłem wyleciało z każdej rury , w tej rurce miedzy nim a filtrem powietrza też. pierscienie tłoki ok uszczelniacze wypalone.... pzdr.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

To jest olej z odmy a o ile się orientuję to nie ma to związku z uszczelniaczami