Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Temat: Czy ma ktoś felgi 18 w Mito lub Julce?

dwilk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    Z tą Warszawą to trochę przesadzasz .... fakt wybieram lepsze drogi dojazdu, ale nie żebym się bał że je pokrzywie, bo szczerze to takich miejsc w stolicy nie znam .... a po krawężnikach nie jeżdżę

Co innego Wrocław ... faktycznie sporo brukowanych ulic, a i pozostałości po zimie jakoś więcej niż w stolicy
    Moja trasa do pracy:

Podwale -> dluga -> bankowy -> marszalkowska -> konstytucji -> pulawska -> malczewskiego -> Curie -> samochodowa/magazynowa -> domaniewska -> postepu.

A teraz policz ile dziur jest po drodze Nie mowie o hardcorach typu Magazynowa czy poczatek Malczewskiego od Pulawskiej.

Fakt, ze Wr to inna liga

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Trasa którą dość często pokonuje w okolicach i w samej stolicy wygląda o niebo lepiej ... być może dlatego że kończy się w centrum gdyby nie przebudowa modlińskiej to bym śmigał z zamkniętymi oczyma
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 30-03-2011 o 18:33

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Juz za 2 tygodnie bede szczesliwym posiadaczem pieknych 18 oczywiscie montuje tez logo alfy
    http://velgenland.nl/velg/2023_evolu...chebouten.html
    i oponki
    http://www.opony.com/parametry-opony...r18-92-w-xl-fr
    Juz przymiezalem i fele super pasuja
    mam nadzieje ze jak do polski przyjade w maju to dziury we wrocku beda zalatane hahah
    pozdro!!!

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Felga ładna, rozważałem zakup takich.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

U mnie 18'tki tez spokojnie daja rade w Julce. Mialem wczesniej 17'tki z opona o profilu 45 w Stilo i bylo twardo troche ale malo to bylo istotne bo w zakretach sie trzymal samochod jak przyklejony. Julka pomimo 18'tek i profilu 40 nie jest twardsza od wczesniejszego Stilo (napewno zasluga nowych opon miedzy innymi). Generalnie ja bym sie nie bal 18'tek i kolejny raz tez smialo bym je wybral ))

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

przejechałem juz ca.1kkm na 18" i oto co widzę:
    1. komfort-nie ma tak duzej roznicy jak mozna sie było spodziewac, na dziurach delikatnie bardziej skacze ale to mała roznica, natomiast na szybkiej i rownej drodze wyrazne pewniejsze trzymanie toru jazdy, (choc zbyt pewnie podeszłem do sprawy razu pewnego i mało nie skonczyłem w rowie jadac 90km/h na zakrecie) auto ma wyraznie wiekszy przeswit, mniej narazone podwozie na uszkodzenia bo jest teraz wyzej
    2. zuzuycie-paliwa oczywiscie, ciekawy fakt ze jadac wolno do 80km, po raz pierwszy na wyswietlaczu zauwazyłem 4,7l/100km, jadac szybciej zuzycie wieksze o 0,5-0,6l/100km, srednie zuzycie na trasie wynosi teraz 7,1(kielce-wawa, predkosci do radomia ok 80-100km/h potem nawet 180 do grujca)
    3. zamulenie- tak to nazwe, auto jest wyraznie za słabe na te felgi (są ciezkie a 105hp to zbyt mało) o ile na zimowych 16" wciskając gaz np na 6tym biegu pow 3,5rpm dało sie przyspieszc to tutaj wychodzi to srednio, nawet na wyswitlaczu czesto pojawia sie strzałka w dół, sugeujaca redukcje biegu,

wiec - nie ma strachu o twardosc, brak komfortu itp, paliwa nieco wiecej choc to zalezy od "nogi", natomiast moc tego silniczka nie uzasadnia meczenia "go" i kierowcy na duzych kołach, czekam na technologie lpg do tego cuda, wtedy wszystkie mankamnety zostaną osłodzone przez redukcje kosztów toczenia

dwilk
    Gość

Domyślnie

Ciekaw jestem jakim cudem auto stoi wg Ciebie wyżej? Przecież srednica koła na zewnątrz nie ma prawa się zmienić ( oczywiście zawsze się ciut zmienia, ale w zakresie 0.5 - 2.0%). Jeśli zalozyles zbyt duże felgi to rzeczywiście auto traci moc a wskazania predkosciomierza i przebiegu są zafalszowane...

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    przejechałem juz ca.1kkm na 18" i oto co widzę:
    auto ma wyraznie wiekszy przeswit, mniej narazone podwozie na uszkodzenia bo jest teraz wyzej
    jeżeli wcześniej miałeś 16" czyli 195/55 to wysokość opony wynosi 107,25mm, dla 18" jest opona 215/45 czyli H opony=96,75mm (różnica 10,5mm). różnica w feldze = 2" czyli 2*25,4mm=50,8mm / 2 (bo to jest wymiar średnicy) = 25,4mm-różnica w wysokości (10,5mm)=14,9mm. O 14,9mm auto stoi wyżej niż na 16-tkach

dwilk
    Gość

Domyślnie

Tak wiec taka różnica wymaga min. zmian w sofcie auta... A na marginesie to dramat przy mocy ca. 100KM... Założenie 16-ek do mojej starej Corsy kompletnie zabiło chęć tego auta do jazdy, a tu mowa o 18"...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał dwilk Zobacz post
    Tak wiec taka różnica wymaga min. zmian w sofcie auta... A na marginesie to dramat przy mocy ca. 100KM... Założenie 16-ek do mojej starej Corsy kompletnie zabiło chęć tego auta do jazdy, a tu mowa o 18"...
    Ja mam teraz oryginalne 16 zimowe 205/55 R16... i jak juz pisalem wczesniej planuje szybko zakupic felgi 18 i opony 225/40 R18 92 W
    Duzo strace mocy na tym? bo przeciez wielkosc kola sie nie zmieni prawda?
    W ksiazce od Julki tez opcjonalnie podali taka wielkosc opony przy moim silniku...