moze cos ze sprzeglem?
moze cos ze sprzeglem?
z wolnych obrotów samochód nawet nieźle ciągnie ale tylko do trzech tysięcy później już jest muł ale co do obrotów jest pewien mankament mianowicie gdy wrzuce bieg jałowy obroty ustawiają się na 1500 obrotów i dopiero po pewnym czasie opadają ale i tak nie utrzymują prawidłowo 800-900 obrotów przypisałem te zjawisko silniczkowi krokowemu. Co do temp. silniczek w jezdzie normalnej utrzymuje 80-83 stopnie a gdy pocisne to koło 90 stopni co do sondy to tak jak mówie przed remontem silnika diagnoza nie wykazała aby coś było uszkodzone , spalanie oscyluje na trasie koło 9,5 litra na sto kilometrów.
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
Trudno tak bez analizy spalin coś powiedzieć, ale pierwsze co mi przychodzi na myśl to przepływomierz :roll: , można by jeszcze spróbować przeczyścić przepustnicę i silniczek krokowy, jeśli miał byś "zabity" katalizator dławił by się silnik i możliwe by były wystrzały, jak by padła sonda to powinien zdecydowanie więcej palić.
A zapłon masz dobrze ustawiony :?:
Otóż jak już pisałem jest dobrze ustawiony natomiast w sobotę podjadę na stacje kontroli pojazdów do Wuja i niech mi sprawdzi kata a pan elektryk zrobi diagnozę bo no nie może być takim mułem
ja stawiam na przeplywke :d
chyba ze cos z wtryskami masz nie tak
A katalizatora lepiej nie usuwaj z wydechu bo będziesz miał za małe opory przy wylocie spalin i może ci gniazda zaworów ponadpalać.Jak chcesz się go całkiem pozbyć to pomyśł o strumienicy
Zaraziłem się wirusem alfa
Kolego po pierwsze to nie masz racji z nadpaleniem gniazd zaworowych no ale już biorąc twoją teorie pod uwagę.Napisał Marek
To montaż strumienicy, która teoretycznie powinna jeszcze przyśpieszyć wylot spalin bo wewnątrz ma łuskową spirale które przyśpiesza wylot spalin co za tym idzie jest jeszcze mniejszy opór wylotu spalin- powinien jeszcze szybciej przyczynić się do usterki. Jeśli kat będzie zabity to wstawie narazie zwykłą rurke z racji tego że nie stać mnie na chwile obecna na nowego kata a że mam sonde przed katalizatorem więc (jeśli się nie myle ) na pewien czas nie powinno miec destrukcyjnego wpływu
Jeszcze jedno pytanie chodzi mi o wtryski jeśli ciśnienie na garach jest prawidłowe czyli 12 atmosfer moge wykluczyć wtryski?
Jeżeli masz problem z mocą na wyższych obrotach to będzie jadnak przepływka
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Też tak uważam 8)Jeżeli masz problem z mocą na wyższych obrotach to będzie jadnak przepływka
no ja nie będe się kłócił.ale z tego co pamiętam to pisali o tym w któreś z gazet motoryzacyjnych
Zaraziłem się wirusem alfa