zeby wymienic czujnik walka bede musial sciagnac rozrzad i opuscic silnik na sankach???i jeszcze jedno warto kupowac uzywany?bo nowy kosztuje ponad 300 zl
zeby wymienic czujnik walka bede musial sciagnac rozrzad i opuscic silnik na sankach???i jeszcze jedno warto kupowac uzywany?bo nowy kosztuje ponad 300 zl
Ja bym się w elektroniczne podzespoły w używki nie bawił. Możesz różnie trafić ,a robocizna w przypadku zrzucania rozrządu też jest kosztowna. Sam ma w perspektywie wymianę tego czujnika (błąd p1320 nadal się pojawia - ale nie powoduje jakichś problemów i raczej nie powinien niczego pociągnąć za sobą), ale puki co bella jeździ i nie zabiorę się za taką podmiankę do puki nie będę wymieniał rozrządu.
jestem zalamany teraz zauwazylem ze po 3 tys slabnie i na starcie dymi na bialo albo niebiesko pozniej nie
wymieniles ten czujnik to ktory w koncu poszedl jak leci ci bialo niebieski dym jedz sprawdz turbine
zamowilem zaslepke egr i musze pozyczyc uzywana przeplywke bo pokazal komputer
No i pochwaliłem belle, że dawno nic się nie działo. Wczoraj odmówiła posłuszeństwa i nie chciała wjechać do garażu. Paliła się marchewa i nie odpaliła. Odłączyłem na noc akumulator rano podłączyłem marchewa się świeciła ale alfa załapała i dziś cały dzień nie było problemu. Błędów jeszcze nie czytałem, ale spodziewam się znowu P1320. Po świętach wymieniam czujnik Halla. Mam nadzieję, że problem zniknie.
Co ciekawe zacząłem wczoraj znowu grzebać w kabelkach pod maską i znalazłem ślady po gryzoniu (prowizoryczne gniazdko) , który najprawdopodobniej dogrzewał się nocami przy stygnącym JTD. Pewnie skubaniec coś naruszył w instalacji i teraz mam problem z tym czujnikiem.
Też już to pisałem,
Co ciekawe zacząłem wczoraj znowu grzebać w kabelkach pod maską i znalazłem ślady po gryzoniu (prowizoryczne gniazdko) , który najprawdopodobniej dogrzewał się nocami przy stygnącym JTD. Pewnie skubaniec coś naruszył w instalacji i teraz mam problem z tym czujnikiem.
Właśnie w elektryce problemu bym szukał, zżarł coś zwierz i z tego problem.
Słuszny trop, ale nie jest to takie jasne jak być powinno.
Po pierwsze to co piszesz jest jednym z objawów padającego czujnika wału korbowego i tu się zgadzam, bo wtedy własnie tam należało by szukać przyczyny problemu. Jednak awaria tego czujnika powinna objawiać się również gaśnięciem na rozgrzanym silniku - a u mnie nie ma takiego problemu- jak już zapali to możesz jeździć aż skończy się paliwo.
Po drugie błąd p1320 dotyczy wg. dostępnych informacji dotyczy czujnika halla - czyli wałka rozrządu.
Czy w związku z tym ECU może się mylić i wskazuje mi usterkę na halla, a problem leży w czujniku wału korbowego?
Mi już kończą się pomysły.
wedlug tego bledu masz do wyboru oba czujniki a czujnik polozenia walu mozna sprawdzic oscyloskopem w jakim zakladzie a halla nie wiem jak sie sprawdza