Tak, przednie tarcze są wetylowane (tył już nie)Napisał Alfista
U mnie poprawa hamowania jest znaczna i bardzo odczuwalna. Kolega miał w Astrze GSI 16V z przodu zestaw ATE Power Disc (wentylowane o średnicy 256mm) i klocki EBC Green Stuff, opony Goodyear GSD3 F1 w rozmiarze 195/45r15, astra hamowała naprawdę super. Odnoszę wrażenie, że lepiej niż moja ibiza (tarcze EBC Turbo Groove 280mm + klocki EBC Green Stuff + prawie łyse BF Goodrich Profiler G 205/45r16). Nie wiem dlaczego tak było, może poprostu w Astrze były lepsze opony.
Dużo zależy od tego w jakich pieniądzach możesz miec te hamulce, zielone klocki EBC podobno średnio sprawdzają się w ciężkich samochodach. Popytaj w sklepach o cene tarcz ATE Power Disc (o ile są dostępne w rozmiarze 284mm, taką średnicę tarcz ma chyba Alfa 155 2.0TS), te tarcze są naprawdę bardzo tanie, czasami nawet prawie dwukrotnie tańsze niż EBC Turbo Groove. Do takich tarcz można kupic klocki Ferodo DS Perfomance, które cenowo wychodzą tak samo jak EBC Green Stuff.
Zestaw EBC który mam w ibizie jest godny polecenia, sądzę jednak, że dokładając około 300zł można miec znacznie lepsze hamulce. Niestety tarcze EBC Turbo Groove są czasami naprawdę głośne. Poniżej zamieszczam link do filmiku pod koniec którego można usłyszec jak pracują te hamulce przy mocniejszym hamowaniu:
http://www.youtube.com/watch?v=DKwKxNygyiw
ps. Jeżli tarcze Mikody sprawdziły się KJSach i SuperOesach to napewno sprawdzą się również podczas codziennego użytku na drogach publicznych :wink:
Pozdrawiam