Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: [164] Tarcze hamulcowe tuningowe

Piotr
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista
    Piotr, masz jeszcze wentylowane??

pytam jak sie na tym jezdzi bo mam możliwosc kupic wentylowane tarcze nacinane i wiercone z klockami zielonymi do alfy.. klocki grube jeszcze, tarcze tez jakby wczoraj ktos zalozyl - samochod z angli na czesci.. tylko nie wiem czy jest sens sie w to bawić bo troche za to śpiewa a klocki i tak mi sie konczą...
    Tak, przednie tarcze są wetylowane (tył już nie)

U mnie poprawa hamowania jest znaczna i bardzo odczuwalna. Kolega miał w Astrze GSI 16V z przodu zestaw ATE Power Disc (wentylowane o średnicy 256mm) i klocki EBC Green Stuff, opony Goodyear GSD3 F1 w rozmiarze 195/45r15, astra hamowała naprawdę super. Odnoszę wrażenie, że lepiej niż moja ibiza (tarcze EBC Turbo Groove 280mm + klocki EBC Green Stuff + prawie łyse BF Goodrich Profiler G 205/45r16). Nie wiem dlaczego tak było, może poprostu w Astrze były lepsze opony.

Dużo zależy od tego w jakich pieniądzach możesz miec te hamulce, zielone klocki EBC podobno średnio sprawdzają się w ciężkich samochodach. Popytaj w sklepach o cene tarcz ATE Power Disc (o ile są dostępne w rozmiarze 284mm, taką średnicę tarcz ma chyba Alfa 155 2.0TS), te tarcze są naprawdę bardzo tanie, czasami nawet prawie dwukrotnie tańsze niż EBC Turbo Groove. Do takich tarcz można kupic klocki Ferodo DS Perfomance, które cenowo wychodzą tak samo jak EBC Green Stuff.

Zestaw EBC który mam w ibizie jest godny polecenia, sądzę jednak, że dokładając około 300zł można miec znacznie lepsze hamulce. Niestety tarcze EBC Turbo Groove są czasami naprawdę głośne. Poniżej zamieszczam link do filmiku pod koniec którego można usłyszec jak pracują te hamulce przy mocniejszym hamowaniu:
    http://www.youtube.com/watch?v=DKwKxNygyiw

ps. Jeżli tarcze Mikody sprawdziły się KJSach i SuperOesach to napewno sprawdzą się również podczas codziennego użytku na drogach publicznych :wink:

Pozdrawiam

Remek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr
    Prawda jest taka, że same tarcze nie poprawią praktycznie w ogóle hamowania.
    Z tym sie nie zgadzam... tarcze maja rownie duzy wplyw na hamowanie co klocki.Zeby auto chamowalo dobrze i tarcze i klocki musze byc naprawde dobrej jakosci,jezeli tarcza jest dobra a klocki slabe,lub na odwrot to o dobrym hamowaniu mozemy tylko pomarzyc.
    Opon z procesem zatrzymywania pojazdu tez bym nie mieszal,to jest inny temat,guma albo sie trzyma drogi albo sie nie trzyma

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Remek
    Opon z procesem zatrzymywania pojazdu tez bym nie mieszal,to jest inny temat,guma albo sie trzyma drogi albo sie nie trzyma
    Nooo Panie kolego, opona ma równie duże znaczenie przy hamowaniu jak klocki i tarcze. To właśnie opona a raczej jej mieszanka decyduje o przyczepności.
    Proponuję porównać drogę hamowania na standardowych oponach i oponach typu slik.

Remek
    Gość

Domyślnie

Tak ma ogromne znacznie,ale jak jest zla mieszanka to auto ogolnie nie trzyma sie drogi,nie tylko przy hamowaniu.
    Jezeli mieli bysmy rozpatrwac wszystkie elementy samochodu ktore maja wplyw na droge hamowania to nie powinnismy zapomniec o zawieszeniu,czy tez o rozdziale sily hamowania.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Piotr, przeczytaj wiad.

ferodo nie chce bo teraz mam takie z brembo i wszystko ciagle zapylone

slyszalem ze te rowki dają glosny dźwiek ale mnie to nie przeszkadza jeśli bedą lepsze hamulce :wink: