Niestety mam ten sam problem nagle przeszła ze spalania 7.5 na 1oo do 12/100km. Od jutra zaczynam coś z tym robic i także licze na pomoc w tym wątku. Jedyny efekt nowy to większe kopcenie na czarno
Niestety mam ten sam problem nagle przeszła ze spalania 7.5 na 1oo do 12/100km. Od jutra zaczynam coś z tym robic i także licze na pomoc w tym wątku. Jedyny efekt nowy to większe kopcenie na czarno
bonzaj jak kopci to nie jest źle bo przynajmniej masz objawy :-) - można zacząć sprawdzać w takim przypadku podstawowe aspekty typu zawór EGR , Przepływomierz czy inne powszechnie znane przyczyny kopcenia z wtryskami włącznie :-(. Ja ma sytuację w typu "nic nie stuka nic nie puka" a jednak jest coś nie tak :-))
Koledzy kuchpat i bonzaj, zrobiliście tu mały "czeski film"![]()
Ad. 1. Bonzaj, z Twojego opisu wynika, że masz 156, a napisałeś w dziale 159, dlatego musisz brać pod uwagę drobne różnice techniczne (np. DPF).
Ad. 2. Kuchpat, u Ciebie nie będzie kopcić bo masz DPF, stąd objawy bonzaja nie będą się w tym przypadku pokrywać w 100% z Twoimi.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
eeee...- faktycznie nie zauważyłem czym się wozi kolega bonzaj :-P - niemniej EGR i przepływkę o których wspomniałem mamy obaj :-))
co do reszty zagadnienia pozostaje ono bez zmian - czyli dlaczego moja 159 pali jak V6 będąc 120 konnym dieslem :-)
- proszę o jakieś sugestie szanownych kolegów :-)
Jeżeli nie jechałeś obładowany jak Beduin, to przy takiej prędkości powinieneś zejść w okolice 6,0l/100km (mój rekord to 5,9l/100km przy prędkościach 120-130 km/h, tyle, że ja mam 16V).
Aha, nie porównuj JTDm do klasycznego TDI w skali 1:1 - mimo że oba diesle, to jednak konstrukcyjnie trochę się różnią (chociażby CR w JTDm) i nie wszystko ma takie bezpośrednie "przełożenie".
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Wiem - nie staram się ich bezpośrednio porównywać - tak tylko wspomniałem o moim poprzedniku. Niemniej sam zauważyłeś że rozsądne zużycie dla tego silnika w trasie to około 6 a nie 8 litrów - dlatego właśnie szukam sugestii które pomogą znaleźć przyczynę tej sytuacji.
Odpowiedź jest prosta, zalej pod korek, zrób 500 km i zalej pod korek. Mój komputer pokazuje chwilowe spalanie przy ruszaniu od 16 do 46 l jak mnie poniesie, spalanie przy jeździe tylko po mieście (dużo spotkań - czyli ciągłe znajdź parking, postój, 15 km ...) pokazuje 10,5 l jako średnie, a jak jadę zatankować i podzielę km przez litry to wychodzi 9 l przy silniku 2,4 i raczej ciężkiej nodze. Mało tego przy trasie średnio jadąc 160 - 200 pali średnio 10 l chociaż pokazuje chwilowe zużycie na 6 biegu 12 l do 14 l. Moim zdaniem komp pokazuje tylko orientacyjnie. Mnie niestety pali więcej w trasie ...
Zapomniałem dodać: u mnie gumki 235 też swoje robią.
Ostatnio edytowane przez Zbeer ; 04-05-2011 o 09:11
Jak już robimy OT, to wspomnę, że moja 159 2.4 JTDm SW na przestrzeni ostatnich prawie 15 kkm (wrzesień - kwiecień) zanotowała średnie spalanie na poziomie 9,41 l/100 km (maks. 11,34 min. 8,16) - mierzone oczywiście "przy dystrybutorze" a nie ze wskazań komputera (koła 18`, klimatyzacja w pozycji AUTO, miasto to Wrocław, jazda bez jakiegoś eco drivingu).
No właśnie też na to teraz zwróciłem uwagę - ja mam koła 17" 225/45 - przegrzebując starsze wątki znalazłem wpisy o tym że po zmianie kół z 16" np 215/50 na 17" 225-235 zużycie potrafi wzrosnąć nawet o 1,5 litra
- tu pytanie do osób które zmieniały wielkość i szerokość kół - czy faktycznie spalanie poszło tak drastycznie w górę ?