Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: [145] Silnik wycieraczki - tył

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek211
    Co do weza to jezeli nie leci, moze byc zagiety albo co gorsze pekniety i leci gdzies do srodka w kabinie jak otworzysz klape tylna to jest taki gumowy peszelek zdejmij go wyciagnij rurke od spryskiwacza i zoabcz czy jest caly glownie na lacznikach
    U mnie zaraz po zakupie wyszło na jaw, że do tylniego spryskiwacza nie dochodzi płyn. A że w przyrodzie nic nie ginie to lał mi się na tylnie siedzenie. Jak sie później okazało wężyk na załamaniu był pęknięty. Po naprawie okazało się, ze ciśnienie płynu w tylnim spryskiwaczu jest bardzo słabe za to w bagażniku zaczyna robić się mokro. Rozebrałem więc wszystko jeszcze raz i znalazłem przyczynę. Przed wejściem wężyka do tylniej klapy znajduje sie zaworek zwrotny z którego ciekło. Wymieniłem zaworek (koszt 12 zł) wymieniłem wężyk (koszt 80 gr za metr) i zapomniałem o sprawie. :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Awit
    Gość

Domyślnie

Dziękuję Wszystkim za cenne rady. Dostałem sie do silniczka, ale niestety nic mu już nie pomoże :| . Swoja drogą odkryłem, że mam przerwany wężyk od spryskiwacza. Ale płyn i tak nie dochodzi :wink: więc chociaż nie leje sie do środka. Idzie wiosna, będzie co robić :mrgreen:

piotrek211
    Gość

Domyślnie

Ale co z nim jest ze nic mu nie pomoze? opisz dokladnie bo ja tez tak myslalem ale zrobilem a wydawac 400zl na drugi to chyba nie chcesz?

Awit
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek211
    Ale co z nim jest ze nic mu nie pomoze? opisz dokladnie bo ja tez tak myslalem ale zrobilem a wydawac 400zl na drugi to chyba nie chcesz?
    Wymontowałem go, fakt że nie wyjmowałem całego mechanizmu, ale podłączałem bezpośrednio pod zasilanie. Jakaś reakcja chyba powinna być, chociaż jakieś buczenie?? Może się mylę. Na wszelki wypadek, gdy znajdę czas zrobię tak jak opisywałeś wcześniej. Oby to zadziałało. A wracając do wężyka spryskiwaczy, zdjąłem pen gumowy peszel, wężyk jest tam przerwany ale żadnego zaworka nie znalazłem...
    Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek211
    Co do samego silnika, wyjmujemy go i rozmontowujemy, kola zebate trzeba niestety wybic mlotkiem. Nastepnie ta cala sztyce co na koncu ma gwint na wycieraczke tez trzeba bedzie wybic jakims dlugim grubym precikiem. Calosc wyczyscic z rdzy bo ona glownie jest tutaj winowajca. Zlozyc i powinno dzialac, zwrocic uwage zeby sie swopodnie ta sztyca poruszala w tej plastikowej oslonie.
    Dokładnie to zrobiłem, sztyca porusza się swobodnie a jednak po montażu razem z silniczkiem nie działa. Sam silniczek podłączony "na krótko" zapiernicza jak mały Kazio . Może mam źle złożone koła zębate w tym mechanizmie i coś blokuje, choć zaznaczam, że bez silniczka wszystko porusza się jak należy :roll: .
    FORZA ITALIA !

piotrek211
    Gość

Domyślnie

no to napewno tak jak piszesz, musiales cos zle zlozyc i teraz kolo zebate sie blokuje. Jak wiesz ono jest tak zrobione zeby wycieraczka poruszala ruchem wahadłowym. Przypominam ze w przypadku moejgo auta sterowanie jest masa nie plusem, czyli przy zalaczeniu manetki przybywa masa bo napiecie na plusach jest caly czas....