Na hamowni.
Na hamowni.
jeździłeś na hamownię zbadac wpływ wkładki ? Masz może wykresy?
Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38
Już nie mam. Od tamtego czasu mój dolot znacznie się zmienił, więc nie potrzebowałem już wykresów - przykro mi. Tak pojechałem na hamownie, żeby zmierzyć wpływ wkładki. Zrobiłem to głównie dla spokoju własnego sumienia. Mało tego wkładka została zamontowana pomiędzy próbami. Najpierw dwie na standardowym filtrze (bardzo dobry stan) a potem zaraz dwie na wkładce bmc. W związku z tym, że zebraliśmy się grupą kilkuosobową to i koszt hamowni nie był wcale tak duży zresztą sama wkładka to koszt prawie 400zł. Chciałem wiedzieć jak wpływa na pracę silnika. Jego charakterystyka praktycznie się nie zmieniła poza minimalnym przyrostem mocy i momentu.
Co do BMC I K&N to obydwa filtry wykonane są z bawełnianej tkaniny, bez problemu można czyścić i oliwić środkami K&N. Jeśli chodzi o oliwę K&N ma ciemniejszy kolor, po spryskaniu BMC oliwą K&N będzie wyglądać identycznie jak K&N. Kiedyś testowłem wkłady K&N i ITG a także Pippercros Viper box i CDA w alfie V6 i TS w moim odczuciu, nie na hamowni, bo to można dokładnie wyczuć na którym lepiej się zbiera i na którym jest bardziej elastyczny, po jeździe raz na jednym i na drugim, najlepiej spisywał się CDA carbon box, puźniej wkład ITG, K&N, a na Pippercros Viper troszkę zamulał na starcie, tak jakby brakowało mu powietrza i miał zadyszkę . ITG jest robiony ze specjalnej struktury gąbki, i każdy filtr jest dedykowany pod określoną pojemność silnika, mimo że filtry od V6 i TS, Jtd są identyczne rozmiarowo to mają inną strukturę i warstwy gąbki. A nie jak jest to z K&N że jeden do wszystkiego.
Ostatnio edytowane przez Lukas1020 ; 26-05-2011 o 23:29
Lukas1020
No czyli wszystko się wyjaśniło. Dobrze wiedzieć na przyszłość. Dzięki za info.