Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: [75] Olej do 2.0 TS

Wołek
    Gość

Domyślnie

Napewno winy za taki stan rzeczy (pukający jeden zawór) nie ponosi mobil. Są to bardzo dobre oleje. Poza tym zobacz sobie dokładnie do jakiej maksymalnej temperatury odnosi się oznaczenie 40 na końcu symbolu oleju . Ustaw sobie lepiej zawór :wink:. Poza tym jeśli to jest wina panewki to pomiar ciśnienia nie pokaże ci tego minimalnego spadku na jednym korbowodzie. Przysłuchaj się silnikowi. Rozgrzej go i wtedy daj mu nagle gazu z woznych obrotów jeśli w chwili przeciążenia będzie stukać głośniej to raczej bankowo panewka. Jeśli puka cały czas tak samo to ktryś zawór. No i przede wszystkim zlokalizuj czy dzieje się to na górze czy na dole silnika.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Wołek
    Poza tym zobacz sobie dokładnie do jakiej maksymalnej temperatury odnosi się oznaczenie 40 na końcu symbolu oleju .
    To tak nie do konca - 40tka odnosi sie nie do temperatury oleju, a do jego lepkosci po rozgrzaniu(100st.C). Analogicznie 10W wynika z lepkosci oleju w 40st.C.

Wołek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JacekK
    Cytat Napisał Wołek
    Poza tym zobacz sobie dokładnie do jakiej maksymalnej temperatury odnosi się oznaczenie 40 na końcu symbolu oleju .
    To tak nie do konca - 40tka odnosi sie nie do temperatury oleju, a do jego lepkosci po rozgrzaniu(100st.C). Analogicznie 10W wynika z lepkosci oleju w 40st.C.

Chyba źle mnie zrozumiałeś bo dokładnie o to mi chodziło. Przy jakiej temperaturze olej zaczyna tracić swoje właściwości. Dlatego też piszę, że stukani zaworu przy normalnej jeździe nie ma nic wspólnego z olejem. Poza tym zawory na płytkach prawie nie reagują na rodzaj oleju (chodzi mi o zwiększanie się bądź zmniejszanie luzów).

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał Wołek
    Cytat Napisał JacekK
    Cytat Napisał Wołek
    Chyba źle mnie zrozumiałeś bo dokładnie o to mi chodziło. Przy jakiej temperaturze olej zaczyna tracić swoje właściwości.
    Z tej 40tki wynika, ze w temperaturze 100st. olej ma lepkosc zawierajaca sie w przedziale powiedzmy 13-16 mm^2/s(?), a 50: 16-20, ale nie wynika z niej czy juz(< 100st.) stracil wlasciwosci, a jesli nie to jaka maks. temperature musialby osiagnac, czyz nie tak? Czuje sie jakbym dzialal troche po omacku, wydaje mi sie, ze jednak o cos innego Ci chodzi, wiec jesli sie myle to wyjasnij mi pls. Jakie kryterium utraty wlasciwosci nalezy tutaj zastosowac?

PS. Oczywiscie nie pisze w kontekscie stukania zaworow/popychaczy.. raczej taki off ogolno-olejowy.