Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: problem ze spalaniem i kopceniem w 147 JTD 16V

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    No ale do póki nie wytniesz EGRa programowo musisz mieć do dziadostwo na pokładzie.
    A jak jest zepsute i czyszczenie nie pomaga to musisz kupić nowe.
    (...)
    ok zatem, jesli EGR sprawia problemy(np wyrzuca bledy np P0404) to oprocz jego fizycznego zaslepienia poprzez blaszke - jesli nie chcemy kupowac nowego - trzeba go usunac programowo ?
    ile taka "przyjemnosc" kosztuje ?

po co w takim razie kolega w modelu 1.9 16v tymczasowo wlozyl blaszke bez dziurek? skoro ma to niby powodowac bledy MCSF w tym modelu silnika..

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Jeśli EGR wywala P0404 to zaślepienie go blaszką nic nie da. Nie wyeliminuje błędu, ani pojawiającego się MCSF. Mowa oczywiście cały czas o jtd 16v
    Wtedy pomaga albo czyszczenie, albo jeśli elektromagnes jest zepsuty to tylko wymiana na nowy. Potem można zaślepiać blaszką z dziurami...

Usunięcie programowe wykonują tunerzy. Często w pakiecie z chiptunningiem i np wycięciem DPF kto ma. Można wtedy też pomyśleć o stałej mapie na przepływce.
    Koszt tego wszystkiego to od 1000zł wzwyż.

rafalps
    Gość

Domyślnie

Blaszkę bez dziurek mam włożoną tymczasowo, ponieważ EGR jest do wymiany i wiem, że powoduje to ciągły MCSF i błąd bodajże P1238. Z drugiej strony wydaje mi się, że taki zabieg nie powinien wpływać negatywnie na pracę silnika, więc najpierw chcę dojść co jest nie tak ze spalaniem i kopceniem.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Przepływka

rafalps
    Gość

Domyślnie

Odnośnie przepływomierza mam pytanie, wiem że do JTD 16V 140KM ma być 0 280 218 120. Znalazłem informacje, że 0 280 218 120 jest do JTD 16V 140KM 136KM 126KM, natomiast o połowę tańsza 0 281 002 980 do JTD 16V 126KM 136KM, stąd pytanie czy będzie pasować do mojego 140KM? Orientuje się ktoś?

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał rafalps Zobacz post
    Odnośnie przepływomierza mam pytanie, wiem że do JTD 16V 140KM ma być 0 280 218 120. Znalazłem informacje, że 0 280 218 120 jest do JTD 16V 140KM 136KM 126KM, natomiast o połowę tańsza 0 281 002 980 do JTD 16V 126KM 136KM, stąd pytanie czy będzie pasować do mojego 140KM? Orientuje się ktoś?
    Nie będzie

rafalps
    Gość

Domyślnie

Witam po krótkiej przerwie, niestety brak poprawy. Zawór overboost okazał się uszkodzony, pomimo że działał poprawnie (ułamany i jakoś chamsko posklejany) więc wymieniłem na nowy. Przepływka włożona sprawna z innej alfy, ale kopcenie takie jak wcześniej (może minimalnie mniejsze, ale ciężko to ocenić). Wrzucam logi ze sprawną przepływką i overboostem. Sprawdziłem również szczelność wszystkich przewodów dolotowych. Proszę o kolejne sugestie. Czy możliwe jest, że to kopcenie to wina jakiegoś nieprofesjonalnie przeprowadzonego chiptuningu? W moim odczuciu alfa nie jest mocniejsza niż seria 140KM. Przy wymianach zauważyłem również obecność oleju w przewodach powietrza między przepływką, a sprężarką i dalej intercoolerem i silnikiem, czy to normalne? Pamiętam, że przy zakupie samochodu oleju było full, może to było przyczyną... Wtryski były sprawdzane, podobno są ok. EGR wciąż całkowicie zaślepiony, dopóki nie dojdę o co chodzi z tym kopceniem. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Dzięki za odpowiedzi!
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

jak bedziesz robil logi ,to zacznij od 1500 obr na 4 biegu ,wdepnij gaz do podlogi i trzymaj tak do 4500 obr wtedy mozesz zakonczyc logowanie, bo tak jak ty robisz to lipa troche...moja bella tez dymi na czarno a sprawdzilem juz wiekszosc...mam nowa przeplywke nowy EGR nowy overboost i wezyki nowa rure cooler - turbo bo byla peknieta ,ale u mnie dymi bardzo ,ale to bardzo malutko ,a czasami (nie wiem od czego to zalezy) z rury pojdzie czarna chmura wieklosci texasu...gdyby byla nieszczelnosc to dymilaby ciagle tak samo chyba ,a nieraz nie widze wcale dymy w lusterku :/ mozliwe ze to wtryski bo tak mi ktos doradzil ,ale moje logi sprawdzal cinek_ i powiedzial ze wszystko okej ,juz sam nie wiem za co sie brac...moze po prostu brudny dolot i wypluwa czasami wiecej nagaru... :/

rafalps
    Gość

Domyślnie

W tych logach jest przyspieszanie od mniej więcej 1700 do 3900 rpm na 4 i 5 biegu z gazem w podłodze, mogłem ewentualnie wyciąć sam ten fragment, ale wydawało mi się, że wrzucenie całości z jazdy nie będzie problemem. Nie za bardzo miałem drogę na ten pełen zakres od 1500 do 4500, może którejś nocy sobie pojeżdżę i zloguję. Najbardziej kopci przy ruszaniu po krótkim postoju (np spod świateł). Również czasem bardziej, czasem mniej. Już przymknąłbym oko na samo kopcenie, ale problemem jest również wysokie spalanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Powiem na swoim przykładzie JTD 8V 115KM:

Kopcił bardzo mocno na czarno...pierwsza myśl uszczelka głowicy i pierścienie...
    Niestety na szczęście to nie to. Ale nie do końca jestem pewny ponieważ kopci i jak kolega wyżej wspominał znajduje się olej w odmie, a co za tym idzie w całym dolocie.

Pierwsze rzeczy jakie należy sprawdzić: Działanie przepływki, overboosta i szczelności rur.
    U mnie po za uszkodzeniem w/w elementów doszedł EGR (wymiana na nowy), oraz górna rura dolotowa (IC=>Kolektor), pęknięcie wielkości główki id szpilki podczas obciążenia rozrastało się do wielkości ok 3 palców (wewnętrzna strona kolanka przy przepustnicy).

Przepływomierz wymieniony, ale nie koniecznie, bo był sprawny. Powodem przekłamań był uszkodzony i zamknięty EGR. Teraz działa.

Overboost i wężyki akumulatora podciśnienia w całości wymienione. Pomogło na dłuższą chwilę...

A teraz gwóźć programu:
    Skoro auto kopci na czarno, a dolot został zrobiony, to pozostaje ilość paliwa i tu zaczynają się schody. Wtryski podają określoną ilość paliwa przez ECU, ale ECU w żaden sposób nie kontroluje paliwa z przelewu do rozdzielacza.
    Chcąc zrobić test przelewowy natknąłem się na niespodziankę w postaci przyklejonego "kropelką" wężyka przelewowego do 2 wtrysku...Jakiś mechanik Italiano ułamał wężyk i go przykleił... Oczywiście kupiłem nowy cały do 4 wtrysków (80zł ASO).
    Wymiana i ku mojemu zdziwieniu kopci dużo mniej (zakładam zużycie silnika 200k km).
    Na logikę: wężyk zatkany i wtryski 4,3,2 nie miały powrotu do pompy.

Auto mniej pali, mniej kopci i rusza się dynamiczniej.