Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: [145] przekładnia kierownicza?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Niepokojące jest to mruczenie we wspomaganiu. Mnie też ostatnio trochę buczało, ale był zbyt niski poziom oleju - po uzupełnieniu wszystko jest już OK. Też nie widziałem miejsca wycieku, więc myslałem, że po 9 latach coś tam może odparowało. Ale dopiero parę dni temu, jak wymontowywałem kolektor dolotowy, to zobaczyłem wyciek na jednym z węży wchodzących do przekładni. Póki co dokręciłem śrubę mocującą. Zobaczę co się będzie dalej działo.
    Co do luzu, to jak nie czujesz stuków w kierownicy na wybojach, a na prostych kołach samochód reaguje na każdy, nawet minimalny ruch, to luzu nie ma.
    Olej w układzie możesz wymienić, to na pewno nie zaszkodzi, podobno to nawet niekiedy pomaga jak buczy, a pewnie ma już swoje lata więc nie ma za dobrych parametrów.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Niepokojące jest to mruczenie we wspomaganiu. Mnie też ostatnio trochę buczało, ale był zbyt niski poziom oleju - po uzupełnieniu wszystko jest już OK. Też nie widziałem miejsca wycieku, więc myslałem, że po 9 latach coś tam może odparowało. Ale dopiero parę dni temu, jak wymontowywałem kolektor dolotowy, to zobaczyłem wyciek na jednym z węży wchodzących do przekładni. Póki co dokręciłem śrubę mocującą. Zobaczę co się będzie dalej działo.
    Co do luzu, to jak nie czujesz stuków w kierownicy na wybojach, a na prostych kołach samochód reaguje na każdy, nawet minimalny ruch, to luzu nie ma.
    Olej w układzie możesz wymienić, to na pewno nie zaszkodzi, podobno to nawet niekiedy pomaga jak buczy, a pewnie ma już swoje lata więc nie ma za dobrych parametrów.
    buczenie napewno nie jest normalne(choc wiekszosc 145/6 glosniej lub ciszej buczy pompa wspomagania)ale nie ma to wplywu na drgania steru itp.ma natomiast wplyw na sile wspomagania.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Byłem u kilku mechaników i wszyscy patrzyli na mnie jak na idiotę, który stara się znaleźć dziurę w całym. Mówili opony, uspokoiło mnie to i już zacząłem szukać nowych kapci. A dziś zaczęło stukać :!: Z tego co zaobserwowałem to stuka z reguły przy podjazdach, zjazdach - przyspieszaniu, hamowaniu. Na pewno częstotliwość stuków jest uzależniona od prędkości auta - im szybciej się jedzie tym stuki powtarzają się częściej. Stuki pojawiają się na prostych kołach. Z tego wnoszę, że to coś bezpośrednio związanego z kołami (dlatego, że im szybciej się obracają tym stuki występują częściej). Dlatego mój typ padł teraz na półoś - przegub :?: Najgorsze jest to, że można jeździć i wszystko jest ok, a za chwilę zastuka. Nie ma reguły że stuka stale (przynajmniej na razie). Dlatego jak jadę do mechanika to wszystko jest ok, a na następny dzień już nie. Jak to zdiagnozować?
    FORZA ITALIA !

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Sprawa stukania chyba się wyjaśniła - niedokręcone koło wczoraj dokręciłem wszystkie śruby i dzisiaj cisza :mrgreen: Zobaczę czy to to jak więcej pojeżdżę.
    FORZA ITALIA !

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

heheheh rozwaliłes mnie tym ostatnim wątkiem
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Jeśli ktoś będzie szukał rozwiązania podobnych problemów to spieszę z informacją, iż u mnie pomogła wymiana opon. Zakupiłem nowe Fuldy EcoControl i wszystkie opisane wyżej zjawiska ustąpiły jak ręką odjął . Auto teraz niemal płynie, nic się nie telepie, nic nie stuka, kierownica pracuje lekko i precyzyjnie :mrgreen: .
    FORZA ITALIA !

czart79
    Gość

Domyślnie

Kolego bicie moze byc spowodowane, niewywazeniem, skrzywieniem felgi, rozwaleniem kordu opony, skrzywieniem tarczy hamulcowej.