no to w takim razie popuszcze troche linke i zobacze jaki bedzie efekt, co do korozji mechanizmu to będę musiał go obejrzeć i przy okazji sprawdze stan klocków.Napisał Maciek-156
no to w takim razie popuszcze troche linke i zobacze jaki bedzie efekt, co do korozji mechanizmu to będę musiał go obejrzeć i przy okazji sprawdze stan klocków.Napisał Maciek-156
Sądząc po roczniku zawracanie na "łapie" w Twoim przypadku nie wchodzi w grę. Kiedy już naprawisz hamulec sam się przekonasz. Otóż po zablokowaniu kół podczas jazdy włącza się system, bodajże VDC, który przy tzw łapie troszkę głupieje i zaczyna przyhamowywać przednie koła. Żeby poszaleć na łapie trzeba by znaleźć bezpiecznik od tego systemu i wypiąć go, bo wyłącznika niestety nie ma, a szkoda, bo w zimie byłoby więcej frajdyNapisał goofy2
Pozdrawiam.
- Rafał
Jak na krótko się zaciągnie to nie łapie...
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Zeby bylo smieszniej ja probowlem linke poluznic Odkrecilem na maxa ta srube pod dzwignia hamulca recznego ale nic sie nie zmienilo Hamulec wciaz lapie na 1 zabku
wiec nie wiem na ile ta regulacja jest sprawna a na ile zadzialaly samoregulatory
ja wykonałem 6-8 obrotów i z pierwszego ząbka łapanie przeszło na trzeciNapisał Szef
kisiu,
TO ja mam chyba cos popsutebo linki juz bardziej poluzowac nie moge a reczny lapie na 1 zabku na 3 to juz calkowicie blokuje kola
Tak sie tylko zastanawiam ze ja mam chyba inne hamulce bo chyba w 2002 jakies zmiany wprowadzono
Tarcze wentylowane z przodu i inne klocki
z tego co zauważyłem to na początku tarcze wentylowane były montowane w 2.0 TS i 2.4 JTD (1.6TS, 1.8TS i 1.9JTD miały zwykłe żyletki) i chyba po liftingu także w 1.8 oraz w MultiJetach... ale nie jestem tego w 100% pewny. Co do linki to faktycznie musisz mieć albo gwint zerwany w regulatorze przy dźwigni albo nie wiem co.......
Ja mam 1.8 2002 r przed FL i mam juz wentylowane tarcze z przodu i inne klockiNapisał kisiu
Gwint jest na pewno dobry
Mysle ze to poprostu te samoregulatory kompensuja luz linki tak aby hamulec zawsze lapal w ten sam sposob
ale masz FL w środku? kompa i dwustrefówke?Napisał Szef
zresztą nie o to chodzi, grunt, że coś nie tak jest z ręcznym, tak jak pisałem u mnie regulacja przebiega bez problemu...![]()
pozdro
Nie Srodek mam stary Czyli jedyny sluszny :mrgreen:Napisał kisiu
Nie wiem co tam moze byc nie tak Sam rozbieralem wszystkie tloczki smarowalem wymienialem gumki itp Hamulce lapia dobrze , rowniutko Na diagnostyce wyszly brzytwaNapisał kisiu