z tym, że moja alfa jest raczej ciśnięta.....ale swoją drogą spojrze jeszcze na tego motul'a....może okazać się ciekawą alternatywą, dzięki![]()
z tym, że moja alfa jest raczej ciśnięta.....ale swoją drogą spojrze jeszcze na tego motul'a....może okazać się ciekawą alternatywą, dzięki![]()
A jaki olej syntetyczny polecacie do codziennego użytku? Głównie trasa, ale miejska jazda w korkach również. Teraz mam zdaje się 0w40. Pan w serwisie polecił mi półsyntetyk castrola 10w40, ale miałem castrola długo w alfie i nie byłem zadowolony. Który z olejów motula albo innego producenta będzie odpowiedni?
nie kupuj s#itu ..Napisał kaes
ja jezdze na Texaco http://moto.allegro.pl/item304301637...syntetyk_.html i jest OK - polecamtani i dobry olej..
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
No więc zdałem się na Twoją opinię i zamówiłem. 5l+1l za 105 PLN i czekam namiętnieNapisał amigas
Ale mam jeszcze pytanie- chodzi o podkładkę na korku spustowym- zcy ona jest jednorazowa? Bo trochę mi kapie tam olej, szczególnie na ciepłym silniku i muszę uszczelniać czerwonym silikonem :roll:
Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
To 145 boxerek oczywiście!
będę powtarzał, xadnego mobila, żadnego castrola....to badziew przynajmniej u nas, popatrz na ofertę motula - jest stosunkowo najszczersza, potem masz jeszcze valvoline do wyboru i agip, wybierz z tego jakiś rozsądny półsyntetyk, może własnie maxlife? Ma rewelacyjnie dobre parametryNapisał bimski
![]()
A są jakieś niezależne testy tych produktów?
Bo określenia typu: "syf, nie kupuj" to trochę mało miarodajne.
Jakiś raport "Stiftung Warentest" ktoś widział? Przecież nie jest możliwe, aby nikt nigdy nie przebadał np.: wszystkich 10W40.
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
hmm to sa 2 kwestie - po pierwsze to to, takie raporty będą dla rynków raczej zachodnich, a tam inna jakość olejów (chociażby wspomnianego mobila) i druga kwestia podrabiania olejów w Polsce. Mówiąc krótko, użyteczną i adekwatną części takiego porównania byłyby by dla nas tożsamośc naklejek i koloru butelek..bo zawarotości są niestety zupelnie różne... - zresztą jadłeś kiedyś Austriacką Milkę i porównywałeś z naszą? krowa na opakowaniu niby ta sama tylko mleko jakby wczorajsze...Napisał ozzy
No tak, ale nie biorąc pod uwagę podróbek.
I zakładając, że np.: Mobil Super S 10W40 jest wszędzie taki sam.
To czy widzieliście takie testy porównawcze? Jakiś link?
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
Chcę olej syntetyczny.Napisał amigas
Zużycie oleju jest zerowe, na bagnecie cały czas pod maks podchodzi. Mimo że często kręcę do odcinki (niestety tylko 6200), to zużycia nie da się zaobserwowac. Teraz mam zdaje się syntetyk, ale chcę porządny olej a nie taki, który będzie po kilkuset kilometrach brązowy jak czekolada.
Niby bmw zaleca castrola ale właśnie boje się tego, że ten olej bardzo podrabiają. W alfie spisywał się fatalnie.
właśnie testów takich nie widziałem, ale założenie o identyczności olejów jest nierealne. przynajmniej w wypadku mobila i castrola. Przynajmneij na naszym rynku w zestawieniu z zachodnimi...Napisał ozzy