Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Wymiana, swap silnika 2,5 na 3,2

benas_r
    Gość

Domyślnie

Rure zakleilem jeszcze lepiej szeroką i mocną taśmą ale dla sprawdzenia przejechałem się kawałek bez taśmy z dziurawą rura i nie czulem różnicy. No ale jestem właśnie po 1000-kilometrowej podróży w której bacznie obserwowałem alfe. I na autostradzie poszła prawie 240 km/h na gazie co nie jest złym wynikiem. Wogole to 180 jechalem prawie cały czas co nie zrobilo wiekszego wrazenia na silniku. W kazdym razie slaba moc pozostala- alfa nadal ma elastyczność podobna do aut ze 80 konnymi silnikami. Ale co ciekawe zauwazylem ze jak lkko wcisne gaz to przyspieszenie jest takie jak kiedys (przy takim samym, lekkim wcisnieciu pedalu) a jak mocniej wciskam auto nie przyspiesza mocniej, jak kiedys a nawet słabiej! Poza tym mam wrażenie podczas jadzy z góry że alfa przyspiesza tak samo jak kiedyś (przy tych samych warunkach tzn tez z gorki) Za to pod gore samochod nie ma zadnych sil.... Co to moze byc?*

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Jedź na hamownię, i jak wrzucisz tu wykres to może dojdziemy do czegoś konstruktywnego. Bo w tym swoim ostatnim poście piszesz trochę jak nawiedzony.

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Paliwa brakuje. Sprawdź pompę i wtryskiwacze. Może być też (i to najbardziej prawdopodobne) uszkodzony któryś z czujników. Jak włączysz STR jest tak samo?

benas_r
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał premek Zobacz post
    Paliwa brakuje. Sprawdź pompę i wtryskiwacze. Może być też (i to najbardziej prawdopodobne) uszkodzony któryś z czujników. Jak włączysz STR jest tak samo?
    Ok, jeśli to któryś z czujników np sonda lambda to po podłączeniu do komputera będzie to widać? A tak wogóle to teraz jest jeszcze gorzej -alfa wogóle nie ma ochoty wejść na wyższe obroty. Jak włączam STR to na pewno nie jest lepiej a czasami mam wrażenie że jest nawet gorzej. Mam pytanie: mówisz ze brakuje paliwa, tzn że mieszanka jest uboga, tak? Bo jeśli tak jest to zastanawiam się jak to przezyły zawory i gniazda zaworowe, bo ja tak przejechałem już sporo kilometrów..

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Może zwyczajnie masz problem z potencjometrem w pedale gazu?

Co do komputera to różnie bywa. Jeśli czujnik tylko fałszuje odczyt to może być to nie wykrywalne dla komputera.

benas_r
    Gość

Domyślnie

No właśnie byłem dziś u mechanika, podłączył komputer i nie znalazł ani jednego błędu. Mówił że to może być katalizator zapchany, ale żeby to sprawdzić trzeba wpuścić kamere w rure wydechowa i zobaczyc.. Wczoraj i dziś alfa lekko szarpała na zimnym silniku, co chyba wyklucza potencjometr od pedału gazu? A jesli jest tak jak piszesz z tym czujnikiem to co zrobić żeby to sprawdzić? Wymienić nie będąc pewnym?

PySIEK
    Gość

Domyślnie

Po podłączeniu do komputera możesz zdiagnozować potencjometr przepustnicy i silniczek przepustnicy poprzez odpowiednią opcję w programie widać procentowe wciskanie pedału gazu.
    To, że błąd nie wyskakuje nie znaczy, że przepływka jest sprawna.
    Sondę lambdę też warto sprawdzić w czasie jazdy.
    Samo podpięcie pod kompa i sprawdzenie czy nie ma błedów to nic, liczy się diagnoza na podstawie parametrów rzeczywistych.
    Pozdro.

benas_r
    Gość

Domyślnie

Ok, dzieki za rade. Wiec teraz musze znalezc dobry warztat który takie rzeczy robi.. W ASO znajdą usterkę?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

zwykly mech z w miare dobrym komp powie Ci co moze byc... u mnie alfa ciagnela do pewnego momentu a potem kapec, na kompie nie wyszedl zaden blad ale gosciu sam z siebie sprawdzil wartosci jakie podaje przeplywka i sondy po porownaniu z danymi jakie byc powinny okazalo sie ze przeplywka ledwo sie rusza (nisie i wysokie obroty) a co do sond lamda to pierwsza prawie stala w miejscu a druga zaczela sie ruszac przy wysokich obrotach.... po wymianie wkladu przeplywki i dwoch sond samochod zmienil sie nie do poznania.....

benas_r
    Gość

Domyślnie

Testowaliście auto w czasie jazdy, czy na postoju? A co do przepływomierza to kupiłeś jakiś tańszy z ta samą wkładką czy gdzies dostałes sam wklad? Wiesz moze gdzie siedza te dwie sondy? Jedna chyba przed katalizatorem, a druga?*